Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La CUP demana quatre anys de presó per Narcís Serra pels sobresous de Catalunya Caixa

Narcís Serra

Oriol Solé Altimira

L'expresident de Catalunya Caixa i exministre socialista, Narcís Serra, s'exposa a una condemna de quatre anys de presó pels sobresous que va aprovar quan va estar al capdavant de l'entitat. Aquesta és la pena sol·licitada per la CUP, que exerceix d'acusació popular en el cas, i que considera Serra i l'exdirector de la caixa, Adolf Todó, com a autors d'un presumpte delicte d'administració deslleial.

A més, la CUP demana que s'asseguin a la banqueta els altres 40 membres del consell d'administració de l'entitat (dos d'ells com a autors i la resta com a cooperadors necessaris). Com a responsabilitat civil, el partit demana que els acusats indemnitzin l'entitat amb 7 milions d'euros –la quantitat que la CUP calcula que haurien cobrat de forma indeguda–, i la nul·litat de tots els contractes relatius a sobresous i pensions.

En l'escrit d'acusació al que ha tingut accés aquest diari, la CUP considera que Serra “va abusar de les funcions pròpies del seu càrrec” i, juntament amb dels 40 imputats, va aprovar els increments retributius “malgrat ser coneixedors que era una decisió que infringia el deure de cuidar el patrimoni de la societat i causava un important perjudici a la mateixa”.

Els sobresous en el punt de mira de la justícia es van aprovar en 2010 mitjançant tres vies: un augment del sou fix, del variable o de les dietes per assistir a reunions de l'entitat. Tot això en l'any en què l'entitat va ser rescatada: al juliol de 2010 el FROB va injectar a l'entitat els primers 1.250 milions d'euros. Per sanejar la unió de les antigues Caixa Catalunya, Tarragona i Manresa, es van acomiadar a 1.630 persones i es van tancar 395 oficines.

Concretament, en el primer acord del mes de març es va decidir que el salari de Todó passés de 700.486 a 800.481 euros cada any. En la mateixa reunió, que Serra va presidir, es va augmentar el salari de l'exdirector general adjunt Jaume Massana, fins als 600.000 euros. Al juliol del mateix any, se'ls va tornar a pujar el sou fins als 812.501 euros en el cas del Todó i els 610.201 en el Massana.

Pensions i dietes

A més dels increments salarials, en els consells d'administració es van aprovar sengles pòlisses d'assegurances sobre la pensió de l'equip directiu, fent aportacions entre 2008 i 2011 de quatre milions en el cas de Todó i d'un milió per a Massana. I en la reunió de juliol es va donar llum verda a l'augment de les dietes de l'equip directiu per assistir a reunions, fins als 1.625,6 euros per acudir a l'assemblea general, el consell d'administració o la comissió de retribucions i fins als 1.300,48 euros a canvi d'anar a la comissió executiva, la d'obra social o la d'inversions.

La presentació dels escrits d'acusació és el pas prèvia perquè Serra i els 40 directius s'asseguin a la banqueta. En la interlocutòria que va rebutjar el recurs dels imputats per lliurar-se del judici, l'Audiència de Barcelona va considerar que la investigació realitzada presentava prou indicis per atribuir als querellats un delicte d'administració deslleial.

L'Audiència, igual que el titular del jutjat d'instrucció 30 que va instruir el cas, va considerar que en els acords del 2010 del consell d'administració de Catalunya Caixa els imputats “amb aparent abús del seu càrrec i en perjudici de l'entitat” van aprovar increments salarials dels seus màxims directius “que no eren acord amb la situació real de l'entitat i a l'entorn de la greu situació de crisi econòmica per la qual travessava”.

Etiquetas
stats