Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El Govern prorroga els comptes i demana unió entre els partits per aconseguir més marge de dèficit

El Govern crida els partits a un front per aconseguir més marge de dèficit

EFE

Barcelona —

El conseller de Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, ha confirmat aquest dimarts la pròrroga pressupostària a Catalunya i ha demanat als partits que s'uneixin en un “front” per pressionar el Govern perquè flexibilitzi més el dèficit, ja que l'Executiu català no presentarà els comptes “a qualsevol preu”.

Després de la reunió ordinària del Govern en què s'ha aprovat la pròrroga pressupostària adaptada al nou límit del dèficit del 1,2%, Homs ha recalcat que aquesta xifra “no la compra ningú, ni el PPC”. “Sabem que és insuficient i amb això no hi haurà pressupostos, ho veu clar tothom i ara hem de fer pinya perquè es mogui aquest objectiu”, ha insistit.

Homs ha volgut fer callar totes les especulacions sobre la xifra del dèficit definitiu en asseverar que “no hi ha res tancat” en la negociació amb el Govern. El portaveu ha negat que no presentar pressupostos minvi el prestigi de Catalunya. “El que generaria desprestigi seria portar uns pressupostos i no complir-los”, ha afirmat. El conseller i portaveu ha defensat que no presentar pressupostos i mantenir-los prorrogats -inicialment amb un dèficit del 0,7% i avui actualitzat al 1,2%- és de les úniques mesures que té la Generalitat per “pressionar” el Govern.

Encara que la posició oficial del Govern és que a Catalunya li tocaria un terç del dèficit atorgat al conjunt de les administracions de l'Estat (el que seria un 2,1%), Homs no ha volgut parlar de xifres ni revelar si mantindria la pròrroga pressupostària si es tanca la negociació amb un objectiu de dèficit inferior al desitjat per la Generalitat. “Si respongués a això, l'estratègia negociadora se n'aniria en orris i ens estem jugant la magnitud de les retallades”, ha apuntat.

El portaveu ha subratllat que, per ara, només hi ha una xifra concreta, que és la del 1,2% per a les autonomies, que l'Executiu català rebutja. “Aquesta és la situació que tenim i qualsevol avanç en la partida podria ser letal per als interessos dels catalans”, ha manifestat.

Homs tampoc ha entrat a valorar si les reunions de divendres entre el president del Govern, Mariano Rajoy, i el de Catalunya, Artur Mas, i entre els ministres d'Hisenda i Economia, Cristóbal Montoro i Luis de Guindos, i el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, han millorat el clima entre els dos executius.

Oxigen per a la Generalitat

Amb aquesta decisió d'adaptar la pròrroga pressupostària del 0,7% a l'objectiu provisional del 1,2% del PIB, el Govern espera aconseguir uns 1.000 milions de liquiditat addicional-cada dècima equival a uns 200 milions-. La intenció del Govern català és aportar oxigen als seus departaments a l'espera de conèixer l'objectiu definitiu de dèficit per a aquest any.

Així, els departaments podran disposar d'un volum de recursos equivalent al 86% de la despesa previst en els comptes de 2012, davant del 72% actual, el que permetrà afrontar algunes inversions i convocar algunes subvencions. En concret, el Govern donarà més marge als departaments en capítols com les despeses de béns i serveis, les inversions reals o bé les transferències de capital.

Així mateix, la Generalitat ja ha iniciat els contactes amb el Govern per ampliar els fons que rep a compte del Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA). El Govern català ha demanat enguany prestats al Fons de Liquiditat un total de 9.073.000, dels quals 1.389 milions d'euros anaven destinats a cobrir el dèficit previst per a aquest any, que en un principi es va fixar en el 0,7% del PIB , pel que si s'amplia l'objectiu de dèficit, el Govern vol rebre més fons a compte del FLA.

Etiquetas
stats