Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

L'Estat amplia quatre dècimes el límit de dèficit de les autonomies fins al 0,7%

Montoro i Santamaría

Belén Carreño

El Ministeri de la Presidència ha fet arribar una nota als mitjans, per la via d'Hisenda, en la qual donen per bo l'objectiu de dèficit que Luis de Guindos va anunciar aquesta setmana al Congrés, sense esperar el vistiplau de Brussel·les. Especialment ressenyable és el nou objectiu que marca per a les comunitats autònomes, a les que proposa complir en 2016 un dèficit del 0,7%. Aquesta xifra és la mateixa que s'havia fixat com a objectiu el 2015 i que només tres comunitats havien aconseguit complir. La desviació a l'alça és significativa respecte l'inabastable 0,3% que es proposava.

La Comissió de secretaris d'Estat i subsecretaris ha aprovat que, en conjunt, Espanya tingui un objectiu de dèficit del 3,6% el 2016, molt lluny del 2,8% compromès amb Brussel·les.

De moment, la Comissió Europea nega haver tancat un acord amb Espanya. Una de dues, o no hi ha acord, i l'Executiu en funcions espanyols pren una decisió autònoma que li deslligaria de les seves obligacions comunitaris, o de facto hi ha un compromís tàcit amb Brussel·les encara que aquests no ho reconeguin.

Dimarts El País assegurava que Luis de Guindos i Pierre Moscovici havien arribat a aquest acord en la reunió anual de l'FMI i el Banc Mundial a Washington. No obstant això, en roda de premsa, el vicepresident de la Comissió, Valdis Dombrovskis, va assegurar que no s'havia pres “cap decisió” sobre les mesures que aplicarà després que Espanya hagi tornat a incomplir els seus objectius de reducció del dèficit públic.

A la nota difosa aquest dimecres s'assegura que el Govern “transmetrà a la Comissió Europea que manté el seu compromís amb la reducció del dèficit públic, amb un nou camí de consolidació fiscal, compatible amb el creixement econòmic i la creació d'ocupació”.

Ara, l'Executiu espanyol fixa el que considera el seu objectiu, independentment dels acords a què el nou Govern arribi amb Brussel·les. L'Executiu creu que amb els 2.000 milions d'euros de reducció de la despesa que anunción improvisadament la setmana passada, la congelació de la despesa de les regions i la marxa de l'economia serà suficient per tancar aquest forat fins al nou objectiu sense excessiu esforç. La retallada que recau a les comunitats autònomes és de 2.000 milions d'euros de forma molt desigual.

Etiquetas
stats