Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El jutge imposa una fiança de 9,5 milions a Narcís Serra i als directius de CatalunyaCaixa pels sobresous

El fiscal demana 4 anys de presó per Serra pels sobresous de CatalunyaCaixa

Oriol Solé Altimira

Fiança civil de 9,5 milions d'euros per Narcís Serra i els 40 directius acusats d'administració deslleial en el cas dels sobresous de Catalunya Caixa. El titular del jutjat d'instrucció 30 de Barcelona, José Julián García de Eulate, ha estipulat aquesta quantitat a la interlocutòria amb la qual ha enviat a judici aquest dilluns a l'exministre socialista i exvicepresident del Govern central, que va presidir la caixa entre 2005 i 2010; al seu exdirector general, Adolf Todó: i a 39 directius més de l'entitat.

En concret, el jutjat ha imposat una fiança a pagar entre els 41 acusats de 2,57 milions d'euros per al Fons de Restauració Ordenada Bancària (FROB) i de 7 milions a favor de Catalunya Caixa –venuda al BVVA el 2014– en previsió de les possibles responsabilitats civils que es depurin després del judici. A més, demana a l'exdirector general Adolfo Todó una fiança de 808.563 euros. Els acusats tindran 30 dies per presentar els seus escrits de defensa i dipositar les quantitats reclamades.

La Fiscalia sol·licita quatre anys de presó per a Serra i Todó per dos delictes d'administració deslleial per l'augment de sou a directius de l'entitat. Segons el fiscal Fernando Maldonado, els 41 directius de l'entitat acusats van donar el seu vistiplau a l'augment de retribucions “sabedors de la situació de crisi de l'entitat”, que estava a punt de ser rescatada.

Els acords pels quals el consell d'administració de la caixa va aprovar l'augment de remuneracions van tenir lloc el 19 de gener i el 13 d'octubre de 2010, quan l'entitat es veia immersa en un primer rescat públic de 1.250 milions d'euros i un ERO en el qual es van acomiadar 1.300 empleats.

Amb el primer acord es va aprovar augmentar el salari fix i variable anual de Todó del 35 al 50% i de l'exconseller delegat, Jaume Massana, del 35 al 45%. Nou mesos després, es va aprovar la pujada salarial per a l'any 2011, i el sou de Todó va passar de 800.481-812.501 euros, i el de Massana de 598.428-610.201 euros. El fiscal Fernando Maldonado eleva el perjudici econòmic de Todó a 1,45 milions d'euros i el de Massana a 1,16 milions.

El cas dels sobresous que el jutge ha enviat a judici no és l'únic en què està implicat Serra per la seva gestió de la caixa. L'Audiència Nacional investiga les operacions inmobilarias de l'entitat que van causar un forat patrimonial de 720 milions d'euros.

Etiquetas
stats