Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El jutge admet la querella per frau fiscal contra una accionista de la distribuïdora de Coca-Cola

Instal·lacions de Cobega

CatalunyaPlural/EFE

El jutjat d'instrucció 15 de Barcelona ha admès a tràmit la querella de la Fiscalia contra Mercedes Daurella, accionista de Cobega, una de les distribuïdores de Coca-Cola a Espanya, per delictes contra la Hisenda Pública, al considerar que va defraudar 1,5 milions d'euros entre 2011 i 2013 simulant la seva residència a Mònaco.

A la querella, que va avançar El Periódico de Catalunya, el fiscal Miquel Àngel Pérez-De Gregorio sosté que Daurella va utilitzar dues societats instrumentals domiciliades a l'estranger per ocultar la seva titularitat sobre béns i drets i de les rendes que obtenia, “amb la clara finalitat d'eludir el pagament d'impostos” a Espanya.

Segons el fiscal, Daurella va residir a Espanya “de manera habitual i permanent” entre el 2011 i el 2013, període en el qual gran part del seu patrimoni es trobava també a Espanya, si bé figurava “a nom de societats interposades expressament per ocultar a la veritable titular i que, de passada, van atendre la major part de les seves necessitats i despeses”.

En la querella s'acusa Daurella d'usar una “estructura” de “societats interposades” per simular, per interposició de persones, utilitzant les personalitats jurídiques Hestell i Well's Bay, “com a mitjà per cometre un frau a Hisenda, de manera que els milions d'euros que va percebre, com a dividends durant aquests anys, han tributat d'una manera notòriament reduïda”.

En concret, segons el ministeri públic, Mercedes Daurella va defraudar amb aquest sistema 1,1 milions d'euros en no presentar declaració de l'IRFP del 2011 (en què va deixar de pagar per aquest concepte 205.118 euros), 2012 (398.101 euros) i 2013 (524.953 euros). A més, Daurella va defraudar també, segons la Fiscalia, en les seves declaracions sobre l'Impost de Patrimoni del 2011 (127.320 euros), 2012 (154.393 euros) i 2013 (177.943 euros).

Mònaco, Holanda i Curaçao

Segons el fiscal, Daurella va declarar la seva residència fiscal al Principat de Mònaco, malgrat que tenia la seva residència a Espanya, “que és on havia d'haver tributat per les rendes i els seus béns, en l'IRPF i en l'Impost de Patrimoni”. Entre les seves rendes figuren les meritades per Dotaciones y Servicios SA, procedents de Cobega (distribuïdora a Espanya de Coca-Cola), que es van pagar, majoritàriament, a través d'una xarxa integrada per la societat holandesa Hestell BV i la societat domiciliada a Curaçao Wells Bay Investment NV.

El fiscal apunta que Daurella no va presentar declaració de l'IRPF en el període 2011-2013, tot i que sí que la va presentar per l'Impost sobre Patrimoni, en qualitat de “no resident”, al·legant que tenia el seu domicili a Montecarlo (Mònaco) i que el seu representant era la societat Cobega, amb unes autoliquidacions de 7.963 euros (2011), 10.786 euros (2012) i 10.031 euros (2013).

No obstant això, el ministeri públic recorda en el seu escrit que Mònaco no tenia signat amb Espanya, en el període investigat, el Conveni de doble imposició amb clàusula d'intercanvi d'informació, de manera que, en el cas de declarar la residència a un paradís fiscal, és el contribuent qui l'ha d'acreditar durant més de 183 dies a l'any.

En el cas de Daurella, el fiscal apunta que va aportar a l'Agència Tributària diversa documentació per justificar la veracitat de la seva residència monegasca, a la qual no dóna credibilitat, ja que el contraposa amb diversos “indicis” que pel que sembla demostren que, en realitat , la seva residència estava a Espanya.

En concret, el fiscal aporta factures en què figura com a receptora de serveis de transport de documents i paquets efectuats a Barcelona, de taxi, de bitllets d'avió, de certificats de reunions i certificats bancaris de cobrament de xecs i retirades en efectiu, “que demostren la permanència en territori espanyol de la querellada”. Altres indicis que remarca la Fiscalia són el pagament de rebuts a diferents clubs a Espanya i el reintegrament de diners de dues secretàries personals per atendre “les despeses personals” de Mercedes Daurella.

Etiquetas
stats