eldiario.es

Menú

Neix 'El Diari del Treball'

La Fundació Periodisme Plural, que edita  Catalunyaplural.cat i El Diari de l'Educació, posa en marxa aquest dijous un diari digital dedicat al món del treball. El nou mitjà de comunicació neix aquest dijous amb la voluntat de fer periodisme, tant d’informació com d’opinió, al servei del treball digne. El Diari del Treball ( diaritreball.cat)parlarà del treball com un dels drets fonamentals, de les alternatives laborals que representen les cooperatives, dels emprenedors, de la lluita sindical, dels drets conquistats per generacions i que avui estan en perill i de les empreses amb voluntat social.

L’equip que realitza el nou diari entén el treball com una font de dignitat i progrés, tant individual com col·lectiu. No és només una qüestió d’ocupació i supervivència, si no un dret bàsic sobre el que descansen els projectes vitals de les persones i dels països. Per tant, el diari entendrà el treball en el sentit més ampli de la paraula. I comptarà amb la implicació i ajuda de tots aquells que comparteixen aquests valors, començant pels sindicats, les cooperatives, els emprenedors i les empreses, associacions i entitats amb vocació social.

De la mateixa manera que la Fundació Periodisme Plural va crear ara fa catorze mesos un diari al servei de la comunitat educativa, ara es posa al servei dels qui estan en primera línia en la defensa del dret al treball. L’entitat sense ànim de lucre respon així als seus principis fundacionals de promoure un periodisme que contribueixi a la cohesió social. La informació i la opinió sobre el mon del treball ja és en aquets moments un dels continguts fonamentals de Catalunyaplural.cat. Aquest àmbit tindrà ara tot un diari, sota la coordinació de Tomeu Ferrer, un periodista amb una llarga trajectòria en aquesta especialitat, i amb la col·laboració de tot l'equip professional de la Fundació.

Seguir leyendo »

El febrer es tanca a Catalunya amb 1.645 aturats menys, cosa que deixa el total en 581.124

El descens de l'atur al febrer trenca una tendència habitual en aquest mes

L'atur ha tornat a baixar després d'un mes de gener en que va créixer. Al febrer les llistes de les oficines públiques d'ocupació a Catalunya van registrar un descens de 1.645 persones, amb la qual cosa la xifra total queda en 581.124 aturats, segons ha informat el ministeri d'Ocupació.

Si es compara respecte al mateix mes de l'any 2014, l'atur ha baixat a Catalunya en un 7,7%. Dit d'un altra manera, ara hi ha 48.462 persones menys que busquen feina activament.

Seguir leyendo »

La crisi econòmica aprofundeix la desigualtat que afecta les dones en els àmbits laboral i social

Manifestació 8 de març a Barcelona el 2014

L'impacte de la crisi econòmica en la dona ha estat brutal. Es dedueix de l'informe « Situació de les dones a Catalunya 2015» elaborat per CCOO i que han presentat Alba Garcia, secretària de la Dona i de Cohesió Social de CCOO i Lidia Sandalinas, responsable d’Acció de Gènere a l’Empresa de la mateixa secretaria. En el treball es mostra, un cop més que si la dona ja arribava a la crisi en pitjors condicions laborals i socials que l'home, la seva situació des de l'any 2008 ha empitjorat gairebé en tots els àmbits.

Des de l'any 2008 fins ara la destrucció d'ocupaci ó estat molt més dur per a les dones que per als homes. I si es mira des de l'any 2014, l'augment de l'ocupació en les dones és de menor intensitat i de pitjor qualitat.

El sector públic ha estat impactat durament per la crisi. I en aquest context, en ser un àmbit d'una gran feminització en l'ocupació i de molt treball indefinit ha patit també la urpada de la crisi. En el sector privat l'estudi reconeix que es crea ocupació, però que aquesta feina, fruit de les reformes laborals, és cada cop més precària.

Seguir leyendo »

Vaga a Castellón Automotive de Ripollet per la incertesa sobre la continuïtat de l'empresa

La situació econòmica està plena d'incògnites tot i les declaracions oficials eufòriques. El dia a dia de les empreses així ho demostra. La societat Castellón Automotive (CSA), del ram dels components per a automòbil, és un exemple en aquest sentit. Tant, que els seus treballadors han convocat vagues per als dies 2, 11, 12, 17, 18 i 19 de març. La motivació en què es basen és demanar informació sobre la viabilitat de la companyia.

Castellón Automotive, treballa des de Ripollet per a clients importants, el més important és Ford. A la fàbrica produeixen sistemes complexos com els mecanismes aixeca-vidres d'alguns models de cotxes, o cables de comandament, per exemple dels frens de mà. La plantilla que és d'uns 250 empleats. Des de l'any 2009 viu sota una gran incertesa respecte al futur de l'empresa. I el pitjor és que tot i les demandes d'informació, els treballadors no n'han pogut treure l'aigua clara, segons explica Pedro Alcaraz, membre del comitè d'empresa per CCOO.

L'empresa va patir l'any 2009 un concurs de creditors. Segons els treballadors, aquesta circumstància ha fet que hagi perdut credibilitat entre els clients, cosa que s'ha notat en la pèrdua de projectes, cosa què fa témer als treballadors per la continuïtat de la seva feina.

Seguir leyendo »

Manifestació a Terrassa dels treballadors d'Ibérica de Altavoces amenaçats de nou de tancament

Protesta de les treballadores d'Ibérica d'Altavoces a Terrassa Foto: UGT

Els treballadors de la firma Ibérica de Altavoces, s'han manifestat a Terrassa aquest dijous, 26 de febrer, contra la pretensió de l'empresa de tancar i deixar la plantilla a l'atur. La primera acció en aquest sentit de la societat ha estat presentar concurs de creditors, cosa que si acaba en tancament, suposaria deixar sense feina 107 persones.

Els treballadors asseguren que la crisi no és tal. En la seva opinió, segons fonts d'UGT, la companyia de capital italià, el que vol fer és endur-se la producció a Hongria, on els costos de personal serien més baixos. A més el comitè considera d'empresa que el concurs de creditors és una estratègia per acomiadar de manera més barata i fer que la despesa sigui assumida pel Fons de Garantia Salarial ( FOGASA ) .

Ibérica de Altavoces és filial de la italiana Faital. A la planta de Vacarisses, al Vallès Occidental, l'empresa produeix altaveus per a automòbils i també per a sales de música.

Seguir leyendo »

CCOO engega a Catalunya un procés assembleari de diàleg amb la societat

Joan Carles Gallego, secretari general de CCOO a Catalunya Foto: Enric Català

CCOO posa en marxa a Catalunya un procés participatiu denominat Assemblea Oberta que pretén incrementar el diàleg del sindicat amb els seus afiliats i amb la societat on opera. El procés ha estat acordat en la reunió del Consell Nacional, màxim òrgan entre congressos.

«Volem obrir un diàleg sense traves, primer amb la nostra afiliació i amb els treballadors en general, i després amb els sectors socials i professionals amb qui ens relacionem per fer una reflexió conjunta sobre el paper del sindicalisme en la nova realitat», va declarar el secretari general, Joan Carles Gallego.

La idea neix vinculada a la celebració del 50 aniversari de la creació del sindicat a Catalunya. Per això, el procés de debats i trobades s'iniciarà a prop de l'1 de maig i està previst que acabi en una data acostada al 20 de novembre. Durant aquest temps es faran trobades a diferents àmbits, territorials o sectorials amb un ampli conjunt d'interlocutors. Per una banda els afiliats i afiliades, per una altra el conjunt de treballadors i finalment es vol parlar amb molts col·lectius. «Volem que aflorin reflexions sobre com afecten el sindicalisme els canvis que es donen al mercat laboral. Sobre el paper del sindicat. Quines respostes es donen a la proliferació del treball a temps parcial, el paper de les seccions sindicats respecte als delegats i quines han de ser les formes de lluita a utilitzar», apuntava Gallego.

Seguir leyendo »

El Suprem tomba la reducció del 5% del salari aplicada als treballadors de Catalunya Ràdio

El Tribunal Suprem ha condemnat a Catalunya Ràdio a retornar als seus 400 treballadors el 5% dels seus salaris il·legalment retallat per l'empresa des de fa dos anys, segons un comunicat fet públic pel gabinet d'advocats Col·lectiu Ronda.

Catalunya Ràdio va pactar amb els seus treballadors l'1 de juny de 2011 una reducció salarial del 5% amb una data de finalització del 31 de desembre d'aquell any. Però, des d'aquella data la societat pública va mantenir el descompte. Ho va fer justificant-ho amb l'argument que l'empresa pública no podria tirar enrere la mesura ja que la Generalitat havia suprimit una de les pagues extres.

Seguir leyendo »

Preacord a AJ. Ruz de Sils que desconvoca la vaga de 131 dies

Manifestació de treballadors d'AJ Ruz

Els treballadors d'A. J. Ruz, de Sils (La Selva) i l'empresa han arribat a un preacord que implica la readmissió immediata del treballador que havia estat acomiadat per presentar una candidatura de CCOO a la societat, i l'inici immediat de negociacions per assolir un conveni col·lectiu a l'empresa, segon ha anunciat el sindicat en un comunicat públic.

Els empleats, que han fet 131 dies de vaga indefinida, han ratificat en una assemblea el pacte assolit el mateix matí de dimarts, 24 de febrer a la seu del Departament d'Empresa i Ocupació de la Generalitat a Girona.

Seguir leyendo »

A Catalunya una dona ha de treballar 16 mesos per guanyar el mateix que un home en 12

Bretxa salarial entre homes i dones a Catalunya

L'estructura econòmica i empresarial de Catalunya fa que la bretxa salarial entre homes i dones sigui més profunda aquí que en el conjunt d'Espanya. És més, la deriva econòmica catalana fa pensar que l'amplada de la bretxa tendeix més a engrandir-se que a tancar-se. Aquestes són conclusions que s'extreuen de l'estudi elaborat conjuntament per UGT de Catalunya i la Fundació Maria Aurèlia Campany, que van presentar David Papiol, secretari de moviments socials i igualtat d'UGT i Aïda Ruiz, directora de la fundació.

A Espanya, segons el mateix estudi, el salari mitjà dels homes era a 2012 de 25.820 euros a l'any, i el de les dones 19.537. El decalatge entre un i altre se situa en el 23,9%. A Catalunya els homes cobraven de mitjana 27.836 euros i les dones 20.931, cosa que situa la diferència en el 24,8%. Si es mesura en termes homogenis, una dona a Catalunya hauria de treballar 16 mesos per ingressar el mateix que un home cobra en 12.

Com s'explica la diferència? L'estudi ho detecta en diversos punts. Un és el desglos per la quantia dels salaris. Catalunya té una bretxa salarial entre homes i dones major en totes les subdivisions salarials tret de la corresponent als més baixos on la diferència és més gran a Espanya.

Seguir leyendo »

Protesta de les treballadores de la cuina de la residència militar de Pedralbes per endarreriments salarials

Imatge de la caserna del Bruch a Pedralbes Foto: BTV

Tres treballadores que s'encarreguen de la cuina, la cafeteria i el menjador de la Residència Militar Logística Pedralbes fa tres mesos que no cobren. Això en algun dels casos ha fet indispensable rebre ajut d'entitats socials davant la falta d'ingressos, segons UGT de Catalunya.

L'empresa que s'encarrega de la gestió dels serveis és de Màlaga, Global Food Management. Anteriorment a l'actual retard, havia estat també tres mesos sense pagar les treballadores. A més, segons la representant laboral, Silvia Larroy, «tampoc paguen les hores extres ni la nocturnitat». A més de la situació salarial, a la residència militar es donen altres característiques negatives, com la precarietat laboral, la deixadesa de l’equipament, la manca d’uniformes i material.

Abans que el servei se'l quedés Global Food Management, aquesta tasca l'havien desenvolupat altres empreses com Clece o Gruman's. En aquests casos no es van produir queixes. Hi havia un mecanisme d'interlocució, que segons Larroy sempre havia funcionat. «Si teníem algun problema, li comentàvem al Coronel – director, i ell ho deia a l'empresa i el problema sempre se solucionava». Ara, quan s'ha informat e ls militars la resposta ha estat dir que «no és assumpte seu». Això no obstant, no evita que s'hagin de preparar serveis tant entre setmana com els caps de setmana, independentment de si la feina la cobren les treballadores, opinen.

Seguir leyendo »