Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
Sobre este blog

El Diari del Treball es un blog con voluntad de reflejar, tanto desde la información como la opinión, la lucha por preservar los derechos laborales y económicos que la crisis pone ahora en peligro. El blog está coordinado por el periodista Tomeu Ferrer.

Llegir el Diari del Treball en català aquí.

Balanç a 19 mesos de la catàstrofe de Rana Plaza: dos pactes, millora de la seguretat i indemnitzacions

L'edifici esfondrat a Rana Plaza

Tomeu Ferrer

Barcelona —

El 24 d'abril de 2013 es va produir l'esfondrament de l'edifici denominat Rana Plaza, a Bangla Desh. El seu resultat va ser l'accident industrial més gran de la història, si es descompta el succeït abans a Bhopal. Dinou mesos després les organitzacions sindicals mundials i campanyes com Roba Neta, fan balanç de les reaccions produïdes després de la catàstrofe. El resultat és un acord per millorar la seguretat del sector i un segon conveni per indemnitzar les víctimes. Solucions o pegats?

Isidor Boix és membre de la secretaria internacional d'Indústria de CCOO i coordinador d'IndustriaALL per a l'aplicació de l'acord marc sorgit de l'accident amb la multinacional espanyola Inditex. “L'accident va suposar 1.127 morts directes, més de 2.000 ferits i la pèrdua de la feina de diversos milers d'operaris”. Davant d'aquell desastre els sindicats internacionals i organitzacions no governamentals com les agrupades a la Clean Clothes Campaign (Roba Neta) van posar en marxa una mobilització per aconseguir millorar la seguretat dels edificis i la prevenció d'incendis. A aquesta campanya s'hi han adherit a hores d'ara 192 multinacionals, entre elles les espanyoles Inditex, Mango i el Corte Inglés. També hi ha hagut marques espanyoles com Cortefiel i Mayoral, que s'han negat a col·laborar. Altres multinacionals com Wall Mart i GAP han posat en marxa una altra iniciativa, però sense que impliqui cap acord amb el sindicalisme organitzat, explica Boix.

Unes 29 fàbriques tancades per insegures

L'acord de prevenció d'incendis i seguretat dels edificis implica que les marques firmants aporten fins a 500.000 dòlars anualment a una borsa comuna durant cinc anys. Paral·lelament es crea un directori format per tres empreses multinacionals, una de les quals és Inditex i tres sindicalistes.

L'equip esmentat ha posat en marxa diverses tasques: contractació de 100 inspectors i formació de 200 més. Fer un llistat de 1.600 fàbriques proveïdores de les marques mundials i que se sotmeten a les inspeccions. De cada fàbrica se'n responsabilitza la marca per a la que majoritàriament treballa. Fins a la fi de setembre s'han analitzat 1.106 fàbriques. D'aquesta tasca n'han sortit més de 80.000 accions entre les quals hi ha el tancament de 29 fàbriques, de les quals 17 n'han estat evacuades per a realitzar obres de seguretat.

L'acord implica també el pagament dels salaris als treballadors l'activitat dels quals hagi quedat suspesa a causa de les reparacions. Per dur a terme les accions indicades s'ha habilitat una línia de crèdit i s'ha articulat que es creïn comitès de seguretat formats almenys en un 50% per treballadors.

En segon lloc per indemnitzar els afectats pel desastre s'ha creat un fons solidari. Aquest fons té un comitè de coordinació en el que hi ha El Corte Inglés. També hi és present el govern de Bangla Desh els sindicats i la campanya Roba Neta.

Menys de la meitat dels fons

El comitè ha calculat que fan falta 40 milions de dòlars per a indemnitzar els afectats d'acord amb la norma de l'Organització Internacional del Treball (OIT), però, fins ara només s'ha obtingut aportacions per valor de 19,4 milions, menys de la meitat.

Boix considera que amb totes les dificultats l'acord assolit amb les grans multinacionals i els sindicats fruit de l'accident és una gran novetat i “un triomf per al sindicalisme mundial”. En especial destaca el cas d'Inditex que ha firmat pel seu cort un conveni marc global que fixaria els mecanismes indispensables de seguretat a aplicar per part de totes les empreses que treballen per a la multinacional gallega. En aquest sentit seria una fórmula que el sindicalisme pretén que sigui emulat per altres multinacionals tèxtils com H&M o Benetton.

Dinou mesos després de l'accident de Rana Plaza el salari mínim a Bangla Desh està situat en 50 euros al mes, un xic millor que abans de la catàstrofe. S'han iniciat processos judicials contra alguns dels empresaris implicats i s'ha aconseguit que les condicions de treball del sector “no siguin tant desastroses”, diu Boix. En aquest sentit remarca que Bangla Desh és un país on viuen 160 milions de persones en una superfície equivalent a un terç del territori espanyol. El sindicalisme s'ha incrementat, “però és fàcil créixer a partir de l'1% que representava abans de l'accident”. Tot plegat amb les dificultats que implica un país “amb una corrupció brutal” indica Isidor Boix.

A l'escalfor de la tragèdia de Bangla Desh, afirma Boix, s'han posat en marxa campanyes arreu del món per millorar les condicions de treball al tèxtil i la confecció. Fruit de la globalitat es produeixen situacions paradoxals com la que explica que va afectar fa dos anys a Inditex al Brasil. “Allà hi va haver una denuncia de treball esclau”, no es va entendre que al Brasil amb aquesta denominació s'entén la genèrica de treball en males condicions. “Es van fer les corresponent investigacions i s'ha aclarit l'assumpte però per un motiu o un altre el cas surt periòdicament als mitjans de comunicació”, assegura el sindicalista.

Sobre este blog

El Diari del Treball es un blog con voluntad de reflejar, tanto desde la información como la opinión, la lucha por preservar los derechos laborales y económicos que la crisis pone ahora en peligro. El blog está coordinado por el periodista Tomeu Ferrer.

Llegir el Diari del Treball en català aquí.

Etiquetas
stats