Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El ataque limitado de Israel a Irán rebaja el temor a una guerra total en Oriente Medio
El voto en Euskadi, municipio a municipio, desde 1980
Opinión - Vivir sobre un polvorín. Por Rosa María Artal
Sobre este blog

El Diari del Treball es un blog con voluntad de reflejar, tanto desde la información como la opinión, la lucha por preservar los derechos laborales y económicos que la crisis pone ahora en peligro. El blog está coordinado por el periodista Tomeu Ferrer.

Llegir el Diari del Treball en català aquí.

CCOO arrenca la celebració dels 50 anys amb un acte solemne amb Toxo, Coscubiela i Artur Mas

Joan Carles Gallego tanca l'acte acompanyat pels dirigents sectorials de CCOO de Catalunya

Tomeu Ferrer

Comissions Obreres de Catalunya ha celebrat amb dos actes plens d'emoció i contingut els 50 anys de l'assemblea que es considera el punt de partida de l'organització.

L'aliança del Poble Nou ha estat l'escenari de l'acte solemne on el sindicat ha recordat les seves arrels i el seu futur. Hi han participat Montserrat Maresma, membre de la comissió organitzadora del cinquanté aniversari; el secretari general actual, Joan Carles Gallego; el seu predecessor, Joan Coscubiela; el líder estatal, Ignacio Fernández Toxo i el President de la Generalitat, Artur Mas.

Abans, al matí s'ha fet l'acte més emotiu a l'església de Sant Medir, on s'ha descobert una placa commemorativa i s'ha homenatjat els participants d'aquella primera assemblea que s'hi han pogut desplaçar.

Gallego ha fet un record de la història del sindicat i ha emmarcat en aquell passat les grans línies de futur que han de regir el sindicalisme en el segle XXI. En la seva al·locució no s'ha oblidat de l'ajut que en els seus inicis van rebre els sindicalistes dels capellans obrers o simplement demòcrates que van obrir les portes dels recintes religiosos perquè els treballadors es poguessin organitzar.

Al seu torn, Ignacio Fernández Toxo ha situat la pujança de CCOO de Catalunya en l'assumpció de la doble lluita, nacional i social, cosa que ha fet que, segons va indicar, al Principat no hagin arrelat amb força sindicats de caire nacionalista, perquè aquest aspecte, junt amb l'internacionalisme i l'afany per mantenir la unitat del poble l'assumia CCOO. No s'ha estat de posar un toc d'actualitat quan ha reclamat la vigència del dret de vaga, posant com a exemple d'aquesta necessitat el recent judici que ha afectat la sindicalista balear, Katiana. Des d'un punt de vista més polític Toxo ha defensat el federalisme: “Hi ha qui no entén que Espanya és plurinacional. No han volgut reconèixer el federalisme, i així ens va. Ens hem d'articular en el reconeixement mutu de les realitats que ens componen”, ha dit en la seva intervenció.

Coscubiela: sempre al peu del canó

Joan Coscubiela, anterior secretari general de CCOO de Catalunya i actual diputat al Parlament per ICV-EuiA ha fet un cant a la lluita que des de sempre ha dut el sindicat. Ha felicitat “Amb emoció, per estar sempre al peu del canó als seus antics companys”. El diputat, ha intervingut amb emoció continguda, no debades el seu pare era un dels que va participar en l'assemblea fundacional del sindicat.

El president de la Generalitat, tot i el perfil baix assumit per la seva presència com a convidat en l'acte, no ha evitat fer esment a aspectes d'actualitat. Així ha afirmat que cada cop hi ha més catalans que desconnecten d'Espanya. En aquest context ha donat les gràcies al moviment sindical i a CCOO en particular per la seva defensa inequívoca del dret a decidir. “Avui més que mai hem d'estar al costat dels drets socials i dels drets nacionals”, ha afegit el líder de CiU.

Mas, que ha agraït la tasca la feina feta durant cinquanta anys per part de CCOO a Catalunya. “Us vull donar les gràcies, també, per aquesta voluntat inequívoca de defensa de l'autogovern de Catalunya i a les seves llibertats nacionals, que estan lligades a les llibertats socials”, ha assenyalat el president.

L'acte ha acabat amb unes paraules de Joan Carles Gallego, acompanyat a l'estrada per representants dels diferents organismes i federacions del sindicat català.

De forma paral·lela als actes del 50 aniversari hi ha una exposició al Museu Nacional de Catalunya i diversos actes arreu del país.

Sobre este blog

El Diari del Treball es un blog con voluntad de reflejar, tanto desde la información como la opinión, la lucha por preservar los derechos laborales y económicos que la crisis pone ahora en peligro. El blog está coordinado por el periodista Tomeu Ferrer.

Llegir el Diari del Treball en català aquí.

Etiquetas
stats