Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La izquierda presiona para que Pedro Sánchez no dimita
Illa ganaría con holgura y el independentismo perdería la mayoría absoluta
Opinión - Sánchez no puede más, nosotros tampoco. Por Pedro Almodóvar
Sobre este blog

El Diari del Treball es un blog con voluntad de reflejar, tanto desde la información como la opinión, la lucha por preservar los derechos laborales y económicos que la crisis pone ahora en peligro. El blog está coordinado por el periodista Tomeu Ferrer.

Llegir el Diari del Treball en català aquí.

Els estudiants Isma i Dani protagonitzen a Barcelona la jornada mundial en defensa del dret de vaga

Centenars de manifestants en favor del dret a la vaga i per la lliberat d'Isma i Dani  Fotos: Enric Català

Tomeu Ferrer

Barcelona —

El jove estudiant Ismael Benito, junt amb el seu company Dani, viu amb una petició judicial de fins a 8 anys de presó per haver participat en la vaga general del 29 M a Barcelona. L'Isma ha estat protagonista involuntari de la protesta sindical en defensa dels drets ciutadans i especialment el de vaga celebrada a Catalunya. Centenars de sindicalistes s'han concentrat davant la seu del govern central a Barcelona per defensar les llibertats democràtiques, especialment les vinculades amb el món del treball, i específicament el dret de vaga.

L'acció convocada per CCOO, UGT i USOC, i altres organitzacions com la Germandat Obrera d'Acció Catòlica (HOAC), forma part de la mobilització mundial instada des de la Confederació Sindical Internacional, per defensar el dret de vaga, que les patronals presentes a l'Organització Internacional del Treball, voldrien eliminar.

A més de la reclamació genèrica, en el cas de l'Estat espanyol la protesta té a veure amb les previsions de la Llei de Seguretat Ciutadana, coneguda també com a llei mordassa, respecte a l'exercici dels drets de vaga i manifestació. A aquesta norma s'afegeix també el contingut del projecte de llei de reforma del codi penal.

Els sindicalistes, a més de Barcelona, han realitzat diversos actes simbòlics a altres llocs de Catalunya, com Tarragona, on s'ha fet una taula rodona; a Lleida, amb una concentració a la plaça de la Pau i a Girona amb una altra concentració davant la subdelegació del govern central.

La mateixa jutgessa del cas 4F, Ciutat Morta

L'Isma i Dani, que van participar en la vaga general del 29M de 2012. Van ser detinguts i acusats de cremar un contenidor. El seu cas va ser instruït pel jutjat número 18 de Barcelona i la jutgessa, que va ser la mateixa que va instruir el cas 4F, Ciutat Morta, va decidir aplicar-los presó preventiva durant 34 dies. El 9 de març es veurà el judici pel seu cas, en el qual segons va manifestar l'Isma, no hi ha cap prova física de la seva participació en els fets que els imputen.

Josep Maria Àlvarez, secretari general d'UGT, ha interpel·lat directament la delegada del Govern a Catalunya per mostrar l'oposició frontal del seu sindicat a la llei mordassa i a la retallada del dret de vaga. Ha recordat els més de 300 sindicalistes als quals es demanen penes de presó per haver participat en mobilitzacions, i ha defensat amb energia l'existència dels piquets, que ha titllat «de la llibertat». Les llibertats sindicals han ajudat, ha dit Àlvarez, a aconseguir les 8 hores de feina, el salari mínim, la sanitat pública o l'ensenyament per a tothom. Ha assegurat Àlvarez, que si el govern central persisteix en la seva posició, «la convulsió social està servida». Finalment ha refermat la reivindicació que es retirin les reformes laborals aprovades, les del PP i les que va impulsar Zapatero.

Joan Carles Gallego, secretari general de CCOO ha emulat Kennedy en afirmar: «tots som Isma i Dani». Tampoc ha oblidat els més de 300 sindicalistes que arreu d'Espanya tenen causes pendents per participar en mobilitzacions obreres. Gallego ha emmarcat la posició sindical en la defensa dels drets fonamentals de les persones. I no s'ha quedat aquí. Ha criticat les darreres decisions del govern del PP, com el decret llei que modifica la llei d'avortament que afecta, ha dit, greument el dret a decidir sobre el manteniment de l'embaras a noies de 16 i 17 anys, cosa que suposa un fort retrocés, ha dit.

La responsable de la gestora d'USOC, Maria Recuero, ha reclamat també el respecte als drets sindicals i de vaga. Ho ha sintetitzat amb una frase: «la llei fa d'un dret un delicte».

Tots els sindicalistes han cridat a manifestar activament la solidaritat amb Isma i Dani el 9 de març vinent quan comença el seu judici a la Ciutat de la Justícia de l'Hospitalet.

Sobre este blog

El Diari del Treball es un blog con voluntad de reflejar, tanto desde la información como la opinión, la lucha por preservar los derechos laborales y económicos que la crisis pone ahora en peligro. El blog está coordinado por el periodista Tomeu Ferrer.

Llegir el Diari del Treball en català aquí.

Etiquetas
stats