Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
Sobre este blog

El Diari del Treball es un blog con voluntad de reflejar, tanto desde la información como la opinión, la lucha por preservar los derechos laborales y económicos que la crisis pone ahora en peligro. El blog está coordinado por el periodista Tomeu Ferrer.

Llegir el Diari del Treball en català aquí.

L'atur creix al gener a Catalunya en 6.800 persones fins als 582.800 parats

L'atur torna a créixer al gener per la finalització dels contractes de nadal

Tomeu Ferrer

Barcelona —

L'atur ha tornat a créixer a Catalunya al mes de gener. La xifra de persones inscrites a les oficines públiques d'ocupació va augmentar en 6.821 persones, de manera que la quantitat total de persones que busquen feina és ara al Principat de 582.800 aturats.

Si es mira l'efecte de les xifres de l'atur respecte a la Seguretat Social es veu que al gener a Catalunya la xifra d'afiliats va baixar en 28.000 casos. No obstant això, si es mesura anualment, el resultat és positiu, perquè en un any el nombre de persones afiliades ha crescut a Catalunya en 88.000 casos, cosa que no vol dir que siguin 88.000 llocs de treball, perquè en molts casos un lloc de treball que fix abans de la crisi s'ocupa ara per dues o tres persones, segons han destacat sindicats i estudiosos.

A nivell estatal el nombre d'aturats inscrits a les llistes dels serveis públics d'ocupació, antic Inem, es va situar a finals de gener en 4.525.691 persones després de pujar en 77.980 desocupats, respecte del mes anterior, segons el comunicat fet públic pel ministeri d'Ocupació i Seguretat Social.

Les dades del gener mostren que de nou atur puja de nou després de dos mesos de baixes. El gener és un mes en què tradicionalment creix l'atur. Això, en una situació com l'espanyola es nota molt perquè a finals de desembre acaben molts contractes de temporada vinculats amb el consum nadalenc.

Des del començament de la sèrie estadística, el 1997, l'atur ha crescut en tots els mesos de gener, especialment l'any 2009 en què es va disparar en 200.000 persones. El gener de l'any passat l'increment del nombre d'aturats va ser de 113.000 persones.

En els últims 12 mesos l'atur registrat ha disminuït en 288.000 persones a Espanya. Es tracta del descens interanual més gran experimentat des de 1998, cosa que fa que la disminució de les xifres d'atur hagin baixat percentualment un 6% el darrer any.

El gener el nombre de contractes subscrits es va situar en 1,367 milions. Del total de contractes 120.000 van ser indefinits, cosa que segons el ministeri suposa un increment del 8,6% i seria un 22% superior al de fa un any.

Les dades, segons sindicats i experts laborals no reflecteixen la realitat. A Catalunya un 30% de la baixada de l'atur respon raons que no són les d'haver trobat feina. I també es dóna el fet que un lloc de treball que abans era fix ara pot ser substituït per tres o quatre persones que a la fi fan plegades les mateixes hores de treball que abans feia un sol treballador.

Sobre este blog

El Diari del Treball es un blog con voluntad de reflejar, tanto desde la información como la opinión, la lucha por preservar los derechos laborales y económicos que la crisis pone ahora en peligro. El blog está coordinado por el periodista Tomeu Ferrer.

Llegir el Diari del Treball en català aquí.

Etiquetas
stats