Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
Sobre este blog

El Diari del Treball es un blog con voluntad de reflejar, tanto desde la información como la opinión, la lucha por preservar los derechos laborales y económicos que la crisis pone ahora en peligro. El blog está coordinado por el periodista Tomeu Ferrer.

Llegir el Diari del Treball en català aquí.

Mobilització obrera massiva a Catalunya per desbloquejar els convenis

La mobilització culminarà amb una manifestació convocada a la tarda a Barcelona /ENRIC CATALÀ

Tomeu Ferrer

Barcelona —

Els principals sindicats catalans es mobilitzen avui, 23 de maig, per reclamar una solució que eviti que molts convenis col.lectius quedin sense eficàcia el de juliol vinent. De res ha servit que el dia abans les direccions estatals de les organitzacions obreres i les patronals CEOE i Cepyme firmessin un principi d'acord que obria una via de diàleg.

Així, mentre a Madrid a les 16,30 hores es firmarà l'acord que inclou que els convenis mantinguin la seva vigència mentre la negociació sigui viva, a Catalunya els sindicats mostraran la seva musculatura amb vagues i mobilitzacions a diferents punts del país. La primera reacció des de Barcelona a l'acord va ser considerar que no era prou concret per justificar aturar la protesta que fa setmanes que es cou. Més tard a UGT es filava més prim. Segons aquest sindicat “cap de les patronals catalanes s'ha adherit al compromís de Madrid”.

Les primeres impressions sobre l'acord mostren que els convenis, tot i que hagin superat l'any des de la seva finalització sense un pacte no perdran els seus continguts. Es mantindran les seves clàusules mentre la negociació es mantingui viva. Al mateix temps es recomana que si finalment no s'acosten les posicions les parts en litigi vagin a un organisme de mediació, com el Tribunal Laboral de Catalunya, a la recerca d'un acord extrajudicial. “Per tant, tot passa perquè cada conveni s’adhereixi a l’acord, que no és d’obligat compliment. I per ara, cap patronal ha donat senyals de vida”, diu UGT.

L'entesa a la que s'ha arribat a nivell estatal intenta superar un dels punts més durs de la reforma laboral elaborada pel PP i que CiU va votar favorablement. L'eliminació de l'ultractivitat dels convenis, a la pràctica significava que a Catalunya el 7 de juliol uns 800.000 treballadors perdrien bona part dels seus drets laboral: el salari s'equiparava al mínim interprofessional, poc més de 640 euros al mes, i les condicions de treball quedaven reduïdes a la lectura estricta de l'Estatut dels Treballadors.

Per aquest motiu els sindicats han endegat des de fa setmanes un intens procés de mobilització de les seves bases. Les assemblees i pressions a tots nivells han donat fruit. Dimarts, 22 de maig s'arribava al darrer acord. El conveni de la indústria flequera de Barcelona, que afecta 5.000 treballadors quedava desbloquejat. Uns dies abans el metall de Catalunya, amb 250.000 empleats aconseguia també un principi d'acord que evitava la vaga convocada pel 23 de maig.

Tot i els acords parcials, el 23 de maig han convocat vaga el transport de mercaderies per carretera i logística de la província de Barcelona i la de Tarragona (vaga el 23 i 24 de maig); lleure educatiu; Ciments Molins (cinc dies); conveni català de xocolates, bombons, caramels i xiclets, i conveni català de masses congelades. També ho han fet sectors de l'ensenyament no reglat i alguns àmbits lligats a l'administració

Sectors compromesos

A la protesta - però sense aturades- s’hi han compromès també el comerç del tèxtil de Barcelona, empreses TIC, sector del pa de Lleida, conveni d’oficines i despatxos i Serveis de Prevenció Aliens… La Funció Pública ha convocat concentracions d’11 a 12 hores davant dels centres de treball. Els treballadors de sanitat es concentraran davant de la seu de l’ICS (Balmes/Gran Via) a les 17.30 hores per marxar junts fins a la manifestació de Barcelona, i el sector ferroviari i de transport de mercaderies ho farà des de l’Estació de Sants (16 hores).

Hi ha també concentracions i manifestacions convocades arreu del país: a Barcelona a les 12 davant la seu de Foment del Treball. Girona, Lleida, Tarragona, Terrassa, Sabadell, Mataró, Vic, Granollers seran escenari de l’exteriorització la protesta dels treballadors i treballadores de Catalunya.

Sobre este blog

El Diari del Treball es un blog con voluntad de reflejar, tanto desde la información como la opinión, la lucha por preservar los derechos laborales y económicos que la crisis pone ahora en peligro. El blog está coordinado por el periodista Tomeu Ferrer.

Llegir el Diari del Treball en català aquí.

Etiquetas
stats