Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La izquierda presiona para que Pedro Sánchez no dimita
Illa ganaría con holgura y el independentismo perdería la mayoría absoluta
Opinión - Sánchez no puede más, nosotros tampoco. Por Pedro Almodóvar
Sobre este blog

El Diari del Treball es un blog con voluntad de reflejar, tanto desde la información como la opinión, la lucha por preservar los derechos laborales y económicos que la crisis pone ahora en peligro. El blog está coordinado por el periodista Tomeu Ferrer.

Llegir el Diari del Treball en català aquí.

Unes 15.000 persones surten al carrer a Barcelona per mantenir els convenis col·lectius

Milers de manifestants a Barcelona contra el bloqueig dels convenis col:lectius

Tomeu Ferrer

Barcelona —

Diversos milers de treballadors, uns 15.000 segons els sindicats convocants, han participat a Barcelona en la manifestació que ha tancat la jornada de lluita a favor del manteniment de la negociació col·lectiva tal com la coneixem avui. En altres poblacions catalanes, com Girona, Tarragona, Lleida, Mataró, Granollers, Terrassa i Sabadell també s'hi han produït manifestacions i concentracions davant els locals de les patronals.

Els dirigents sindicals d'UGT i CCOO, Josep Maria Álvarez i Joan Carles Gallego, respectivament, han remès als manifestants un missatge encoratjador. Els dos han afirmat que la mobilització ha aconseguit ja els seus fruits: la superació del bloqueig dels convenis del metall de Catalunya i de fleques n'és el primer pas.

Alhora, els líders sindicals han fet una crida a les patronals catalanes perquè se sumin a l'acord a què han arribat a nivell estatal les organitzacions sindicals i empresarials. Aquest pacte implica que quan venci un conveni es mantingui la seva validesa mentre hi hagi obertes converses. En cas de no superar l'atzucac, treballadors i empresaris es comprometen a sotmetre el cas a l'arbitratge d'un organisme neutral, a Catalunya seria el Tribunal Laboral de Catalunya (TLC).

Seguiment de la vaga

La jornada de lluita convocada pels sindicats per desbloquejar els convenis s'ha notat amb força en el transport de mercaderies, el sector de les masses congelades, el comerç tèxtil de Barcelona i el lleure educatiu. En els tres primers àmbits es valora el seguiment en el 80%. També han coincidit amb aquesta jornada diverses mobilitzacions d'empresa, amb les de Ciments Molins, o sectorials, que afecten a empreses de Tecnologies de la informació i la Comunicació (TIC).

A primera hora del matí els piquets es van centrar en les grans empreses productores de massa de pa congelat, com Europastry, i en els centres de distribució de mercaderies. A mig matí els treballadors del comerç del tèxtil van portar les seves protestes al centre de Barcelona i els empleats de lleure educatiu es van concentrar a la plaça de Sant Jaume.

A primera hora del matí gairebé no s'han produït incidents. Només un, a Valls (Tarragona) precisar de la intervenció dels Mossos, que han identificat un vigilant que havia amenaçat amb un matxet a un grup de vaguistes. Les rondes de Barcelona van estar afectades gairebé tot el matí per les protestes dels transportistes. Durant gairebé una hora un piquet ha tancat una de les sortides del Port de Barcelona. A partir de les 11, al Passeig de Gràcia de Barcelona ha vist com els treballadors del comerç tèxtil es manifestaven davant dels grans establiments del ram. Així, hi ha hagut piquets informatius a Mango, firma a la qual acusen d'impedir fins i tot la sindicació. Aquests grups han confluït amb altres que s'han concentrat a migdia a la Via Laietana de Barcelona on han protestat davant de la seu de Foment del Treball.

Uns metres més enllà, a la Plaça de Sant Jaume, centenars de treballadors del lleure educatiu protestaven, també durant el matí, a més de contra el bloqueig del seu conveni, per l'actuació de la Generalitat. Els sindicats estudien presentar una querella criminal per prevaricació contra el Govern a l'entendre que s'ha vulnerat el dret a vaga dels treballadors del sector del lleure educatiu, després d'endurir “a última hora” els seus serveis mínims per a la vaga d'aquest dijous.

En declaracions als mitjans durant la concentració celebrada al matí a les portes de Foment del Treball, el secretari general de CCOO de Catalunya, Joan Carles Gallego, ha criticat que a les 23.00 hores de dimecres l'executiu català hagi rectificat els serveis mínims decretats 24 unes hores abans, i que ho va fer “al marge de la negociació amb el comitè de vaga”. L'acord a última hora per desbloquejar el conveni del metall ha fet que la protesta perdés part de la seva força.

Sobre este blog

El Diari del Treball es un blog con voluntad de reflejar, tanto desde la información como la opinión, la lucha por preservar los derechos laborales y económicos que la crisis pone ahora en peligro. El blog está coordinado por el periodista Tomeu Ferrer.

Llegir el Diari del Treball en català aquí.

Etiquetas
stats