Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
Sobre este blog

El Diari del Treball es un blog con voluntad de reflejar, tanto desde la información como la opinión, la lucha por preservar los derechos laborales y económicos que la crisis pone ahora en peligro. El blog está coordinado por el periodista Tomeu Ferrer.

Llegir el Diari del Treball en català aquí.

Vaga indefinida de la plantilla de caramels Peta Zeta contra l'assetjament patronal

Tomeu Ferrer

Barcelona —

La plantilla de l'empresa que fabrica els populars caramels Peta Zeta han convocat vaga indefinida a partir del 23 d'aquest mes. Les dures condicions socials i disciplinàries imposades per la direcció són l'argument amb el qual els delegats de personal, d'UGT han plantejat el conflicte.

L'empresa, situada a Rubí (Vallès Oriental), dóna feina a uns 30 empleats. Segons els treballadors, la situació econòmica de la societat és bona, produeixen els populars caramels que peten al paladar i exporten la major part del que fabriquen. Per contra, l'ambient a l'interior de la companyia és irrespirable. Tant, que des del sindicat acusen d'assetjament laboral a la direcció.

La vaga, que s'ha convocat per dues hores cada dia des del 23 de febrer, pretenia obrir el diàleg sobre aspectes que els treballadors consideren inacceptables. Així, segons el delegat d'UGT Francisco Peinado, des de la propietat de l'empresa es va promoure la revocació dels delegats. Es va fer aprofitant que alguns dels operaris tenen lligams familiars amb la direcció i que altres «a causa de les condicions que tenen» estan supeditats a la companyia. Com que no va reeixir aquesta maniobra, es va acomiadar als membres del comitè. Un cop denunciada l'acció l'autoritat laboral va dictaminar contra l'empresa, que va haver de readmetre els acomiadats. Fins i tot es va sancionar un treballador per mastegar xiclet dins les instal·lacions quan anava anant cap a la sortida.

La tensió té altres aspectes a més dels disciplinaris. Així, UGT denuncia que s'ha deixat d'aplicar unilateralment el conveni de xocolates i caramels quan aquest va perdre la ultraactivitat. Per tant, ara els treballadors es regeixen per l'Estatut dels Treballadors. A cada acció de la direcció es respon amb denúncies sindicals. Però el clima no millora. En aquest sentit, s'han produït espurnes com la denuncia per part de l'empresa de 14 treballadors que es van negar a firmar un document on es deia que havien rebut formació, quan en realitat ells afirmen que només havien omplert un qüestionari.

Comunicació per burofax

A conseqüència de la convocatòria de vaga s'ha produït un nou episodi quan després de fer-se pública la convocatòria de vaga, la direcció ha enviat un burofax al representant sindical en què se l’acusa de realitzar “declaracions falses i injurioses difoses en diversos mitjans de comunicació” i se li amenaça amb accions legals si no cessa “en la seva intenció de danyar la imatge i el bon nom de la companyia” i es retracta de les seves manifestacions. Aquesta nota es considerada com una amenaça des del sindicat.

L'empresa Peta Zetas va ser fundada fa més de 30 anys per Ramon Vallès i per Antonio Asensio, el fundador del Grup editorial Zeta. Més tard l'empresa se la va quedar el que era directiu, Ramon Escolà. Durant molts anys la companyia de caramels ha estat un negoci molt rendible. «Treballavem 24 hores al dia i també els caps de setmana» explica un treballador veterà . Ara la situació ha canviat però segueix sent un bon negoci. El que segons aquest treballador ha canviat més és l'ambient intern «abans era una empresa normal, ara és un infern» assegura.

Sobre este blog

El Diari del Treball es un blog con voluntad de reflejar, tanto desde la información como la opinión, la lucha por preservar los derechos laborales y económicos que la crisis pone ahora en peligro. El blog está coordinado por el periodista Tomeu Ferrer.

Llegir el Diari del Treball en català aquí.

Etiquetas
stats