Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El ataque limitado de Israel a Irán rebaja el temor a una guerra total en Oriente Medio
El voto en Euskadi, municipio a municipio, desde 1980
Opinión - Vivir sobre un polvorín. Por Rosa María Artal
Sobre este blog

El Diari del Treball es un blog con voluntad de reflejar, tanto desde la información como la opinión, la lucha por preservar los derechos laborales y económicos que la crisis pone ahora en peligro. El blog está coordinado por el periodista Tomeu Ferrer.

Llegir el Diari del Treball en català aquí.

La crisi econòmica aprofundeix la desigualtat que afecta les dones en els àmbits laboral i social

Manifestació 8 de març a Barcelona el 2014

Tomeu Ferrer

Barcelona —

L'impacte de la crisi econòmica en la dona ha estat brutal. Es dedueix de l'informe «Situació de les dones a Catalunya 2015» elaborat per CCOO i que han presentat Alba Garcia, secretària de la Dona i de Cohesió Social de CCOO i Lidia Sandalinas, responsable d’Acció de Gènere a l’Empresa de la mateixa secretaria. En el treball es mostra, un cop més que si la dona ja arribava a la crisi en pitjors condicions laborals i socials que l'home, la seva situació des de l'any 2008 ha empitjorat gairebé en tots els àmbits.

Des de l'any 2008 fins ara la destrucció d'ocupació estat molt més dur per a les dones que per als homes. I si es mira des de l'any 2014, l'augment de l'ocupació en les dones és de menor intensitat i de pitjor qualitat.

El sector públic ha estat impactat durament per la crisi. I en aquest context, en ser un àmbit d'una gran feminització en l'ocupació i de molt treball indefinit ha patit també la urpada de la crisi. En el sector privat l'estudi reconeix que es crea ocupació, però que aquesta feina, fruit de les reformes laborals, és cada cop més precària.

El 47% de les dones es declara laboralment activa, això és 8 punts menys que els homes. De les persones inactives les dones són el 59%, 19 punts més que els homes. L'escreix d'inactivitat entre dones i homes té a veure, segons l'estudi en la dedicació que provoca la cura dels fills o filles, la cura de persones malaltes i grans o assumir «altres responsabilitats familiars» segons l'Enquesta de Població Activa (EPA).

Tant pel que fa als permisos retribuïts per paternitat o maternitat, com en el cas dels permisos no retribuïts (excedències o reduccions de jornada) les dones són gairebé la totalitat de les que els demanen. Dos exemples, el 2013 el permís per maternitat o paternitat, va ser exercit per 49.598 dones i només 817 homes; el 95,4% de les excedències per fills o filles les han exercit també les dones.

Si s'analitza l'apartat retributiu, torna a sorgir la desigualtat com a element clau. Les diferències es troben en tots els grups d'edat. Així, les dones cobren de mitjana 6.900 euros menys que els homes en salari brut, i les dones estrangeres encara pateixen una discriminació més gran. En general, indica el treball, les diferències salarials entre homes i dones es van fent més grans al llarg de la vida laboral.

Si es mira la part baixa de les retribucions, el 17,36% de les dones treballadores no arriben a percebre el salari mínim, mentre que en el cas dels homes aquest percentatge és el 7,32%.

Però quan es perd la feina la diferència es manté o s'incrementa. De la població aturada que rep subsidi els homes gairebé doblen a les dones. I en el cas dels joves la desproporció és encara més gran, per un cada 8 nois rep prestació per atur, en el cas de la dona la rep una de cada 10.

Menors pensions i més atur jovenil

Finalment, si es posa el focus en les pensions, i s'analitza qui cobrava pensions a Catalunya el 2013 el resultat també és força desigual. Les dones cobren, de mitjana, 476euros al mes, mentre que els homes reben 536, cosa que mostra una bretxa del 43,5%, entre altres aspectes.

Per afrontar els problemes esmentats el sindicat proposa que les polítiques actives d'ocupació tinguin en compte el gènere. En aquest sentit reclamen propostes efectives contra la precarietat laboral que contribueixin a tancar la bretxa que es dóna tant en salaris com en prestacions. També insten a eradicar la discriminació laboral i a facilitar la igualtat d'oportunitats.

A més, les dones s'afegeixen a la reclamació respecte a les ILP de renda bàsica de ciutadania i d'habitatge, contra els desnonaments i la pobresa energètica.

Finalment les dones de CCOO han recordat que les administracions pliques han de garantir l'accés en equitat als recursos socials, sense cap discriminació per raó de sexe, edat,origen creença o condició sexual. També es reclama un ensenyament laic i es fa un toc d'atenció a les forces polítiques en la situació preelectoral, recordant que han de donar resposta a les desigualtats socials i de gener i que «sense la participació de les dones no hi ha democràcia», afirmen.

Per tot plegat, des de CCOO, i també des d'UGT s'han convocat diverses mobilitzacions que confluiran el 8 de març vinent . A Barcelona, la manifestació sortirà a les 12 hores des de la Plaça Universitat i marxarà per les Rambles fins a la Plaça de Sant Jaume.

Sobre este blog

El Diari del Treball es un blog con voluntad de reflejar, tanto desde la información como la opinión, la lucha por preservar los derechos laborales y económicos que la crisis pone ahora en peligro. El blog está coordinado por el periodista Tomeu Ferrer.

Llegir el Diari del Treball en català aquí.

Etiquetas
stats