Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
Sobre este blog

El Diari del Treball es un blog con voluntad de reflejar, tanto desde la información como la opinión, la lucha por preservar los derechos laborales y económicos que la crisis pone ahora en peligro. El blog está coordinado por el periodista Tomeu Ferrer.

Llegir el Diari del Treball en català aquí.

Les patronals catalanes rebutgen un pacte per salvar els convenis

Milers de persones es van manifestar el 23 de maig a Barcelona pel desbloqueig dels convenis col.lectius

Tomeu Ferrer

Barcelona —

La reunió entre les patronals catalanes, els principals sindicats i la Generalitat per tractar de desbloquejar la negociació dels convenis va acabar aquest dimarts en fracàs. Les organitzacions empresarials s’han negat a acceptar la mediació per evitar conflictes. Es resisteixen, doncs, a perdre a la taula de negociació el que la reforma laboral del PP i CiU els va regalar.

Després de la jornada de mobilitzacions del 23 de maig en què els sindicats reclamaven un acord que evités que els convenis col.lectius que fa un any que es negocien perdin tot el seu contingut, la Generalitat va moure fitxa. Aprofitant que a nivell estatal s’ha arribat a un pacte que permet que es mantinguin els convenis mentre hi hagi negociacions obertes, el govern català volia emular la solució. El problema era que aquí les patronals no accepten que en cas de desacord un organisme extrajudicial emeti un veredicte de compliment obligat.

Fonts sindicals han explicat a Catalunyaplural que en la reunió del 28 de maig, la Generalitat va proposar que en lloc d’establir un mecanisme d’arbitratge, format per tècnics que emet solucions en cas de no aconseguir-se acord, s’acceptés una solució menys dràstica. Aquesta era establir un sistema de mediació en què els qui proposessin solucions fossin tècnics vinculats amb les parts i, en cas de que no s’aconseguís acostar les posicions, aquests experts proposessin un arbitratge delegat. La idea, amb matisos, va ser acceptada pels sindicats majoritaris, però “les patronals no ho han volgut” ha indicat Camil Ros, secretari d’acció sindical d’UGT. Foment del Treball, la sòcia catalana de la CEOE ha estat en aquesta ocasió més immobilista que la organització que presideix Joan Rosell.

Catalunya problema a banda

L’existència d’un pacte a nivell estatal no soluciona el problema a Catalunya perquè els convenis objecte de renovació són d’aquest àmbit o inferior, i la solució aconseguida a nivell espanyol, per adquirir validesa, requereix l'adhesió expressa tant de les organitzacions sindicals com empresarials.

Com que no s’han acostat posicions, sindicats i patronals han interromput la negociació formal. Per tant, no hi ha data per a noves reunions. Actualment hi ha uns 40 convenis a Catalunya que podrien perdre tot el seu contingut si no es pacta un acord que els substitueixi. Els treballadors que ara tenen un marc normatiu que regula les seves relacions laborals passarien a cobrar el salari mínim, 645 euros al mes, i a regir-se per l’Estatut dels Treballadors, perdent els drets aconseguits fins ara.

Els sindicats han iniciat mobilitzacions des de fa setmanes. De moment mantindran les accions reivindicatives previstes. Així, aquest dimecres, 29 de maig comença una vaga a Ciments Molins. Es tracta d’una mostra de la voluntat dels empleats que no volen perdre els seus drets. Això passa, entre altres, al ram del lleure educatiu o del transport per carretera de Barcelona, Tarragona i Girona, entre altres.

Sobre este blog

El Diari del Treball es un blog con voluntad de reflejar, tanto desde la información como la opinión, la lucha por preservar los derechos laborales y económicos que la crisis pone ahora en peligro. El blog está coordinado por el periodista Tomeu Ferrer.

Llegir el Diari del Treball en català aquí.

Etiquetas
stats