Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Ciutadans celebra el sorpasso al PP a Barcelona

Carina Mejías a la nit electoral del 24 de maig / CARALP MARINÉ

Caralp Mariné

Carina Mejías tornarà a l'Ajuntament de Barcelona. Aquest cop, però, ho farà com a cap de l'agrupació d'Albert Rivera. Ciutadans, que durante la campanya s'ha presentat com “el canvi sensat”, per desmarcar-se de Barcelona en Comú, entra amb força per primera vegada al consistori de la capital catalana. Amb poc més de 77.000 vots, la formació taronja comptarà amb 5 regidors al consistori i es posiciona com a tercera força. A menys de 500 vots d'ERC i a un regidor del PSC.

“Ens situem com a tercera força però com la primera força constitucionalista a l'Ajuntament de Barcelona”, ha volgut remarcar la líder, després de felicitar i mostrar el seu agraïment a tots els barcelonins que l'han votat. “Us vaig dir que l'objectiu era que la veu de Ciutadans s'escoltés en tots els ajuntaments d'Espanya, del que el de Barcelona era una peça fonamental, doncs bé, la veu de ciutadans se sentirà per quintuplicat a l'Ajuntament de Barcelona”, ha dit Carina Mejías, amb un somriure que no podia amagar, després de conèixer els resultats.

Somriures, aplaudiments cada vegada que el marcador anava sumant, abraçades, i molts crits i càntics. “Ciudadanos” o “esto es un guiño”, referint-se a la qüestió sobiranista. Així celebrava l'equip de Ciutadans a l'Hotel Barceló Sants la nit electoral, amb Carina Mejías al capdavant i acompanyada per l'eurodiputat de la formació, Joan Carles Guirauta. Mejías, que ha fet tot el seu discurs en castellà, ha felicitat a la guanyadora, Ada Colau, i ha aprofitat per llançar-li un missatge. “Ara és el moment de demostrar si poden complir allò que han promès”, li ha dit.

La candidata, que ja va estar a l'ajuntament com a regidora del PP del 2003 al 2007, ha assenyalat que “el bloc independentista ha patit una severa derrota”, volent, en gran part del seu discurs, valorar aquests comicis en clau constitucionalista.

Malgrat ocupar el tercer lloc, no han arribat als sis regidors que apuntaven enquestes com la de Metroscopia. Però la coalició taronja ha obtingut uns resultats força positius, comparat amb els comicis de 2011, en els que es van quedar fora del consistori barceloní, amb tan sols 11.500 vots, 1.94% del total. I Un bon resultat, tenint en compte també les notícies dels últims dies de campanya que anunciaven la retirada de candidatures senceres per la vinculació dels seus membres amb el partit xenòfob de Plataforma per Catalunya o la Falange espanyola.

Guirauta, que ha fet una valoració per al conjunt de Catalunya, ha dit que els resultats suposen una “implementació institucional” en el conjunt del territori català. Ha remarcat que Ciutadans ha tret representació en 87 dels 89 municipis on va presentar candidatures. A més, s'ha posicionat com a segona força a la segona ciutat més poblada de Catalunya, l'Hospitalet de Llobregat.

El bon resultat aconseguit podria ser fruit de capitalitzar gran part dels vots d'aquells que s'han desencantat de partits com el PP o el PSC. Ciutadans, que ha basat part de la seva estratègia en no definir-se com partit de dretes per poder captar electors de tots dos costats, ja té 9 regidors al parlament de Catalunya. D'alguna manera els resultats obtinguts en una ciutat d'un milió sis-cents mil habitants, i de sortir amb força en altres ajuntaments com el de l'Hospitalet, Tarragona o Gavà, li serveixen a la formació taronja per afrontar amb més força, si és possible, no només les eleccions autonòmiques de setembre, sinó també les generals de novembre, en un moment en què Ciutadans s'està expandint per tot el país.

És per això que l'eurodiputat s'ha crescut, aclaparat pels aplaudiments i crits de la seva formació, i ha demanat al president de la Generalitat que “no li tremolin les cames i convoqui les eleccions catalanes”. “Tenim unes enormes ganes d'acudir a les eleccions del 27s, si us plau, senyor Mas, no ens falli”, li ha cridat.

Mejías per la seva banda ha dit que “aquests resultats sumen esforços” al seu “projecte nacional i sobretot obre la porta d'inici en les pròximes eleccions autonòmiques”.

Recordar que en el seu programa hi ha propostes com la de facilitar els tràmits d'obertura als empresaris i autònoms, millorar el model turístic, crear un marc legal per regular la prostitució o impulsar noves infraestructures. En el seu programa també figuren propostes tan controvertides com la prohibició del burka a l'espai públic o no figuren la d'oferir la targeta sanitària als immigrants il·legals

Etiquetas
stats