Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La ONU advierte de que “las represalias son ilegales” a Israel e Irán
El Ayuntamiento de Marbella recalifica los terrenos de la mansión de la alcaldesa
Opinión - Cómplices de la impunidad de Israel. Por Rosa María Artal

Condemnats a entre 16 i 19 anys de presó deu neonazis per pallisses en un concert antifeixista

Material intervingut pels Mossos d'Esquadra durant l'escorcoll dels domicilis d'alguns dels condemnats pel cas Stroika / Mossos d'Esquadra

elDiario.es Catalunya

L'Audiència de Barcelona ha decretat penes de presó d'entre 16 i 19 anys per 10 neonazis que van agredir greument un grup de joves abans d'un concert antifeixista a la sala Stroika de Manresa el 23 de març de 2012. El tribunal els condemna a 13 anys de presó per dos delictes d'intent d'assassinat amb l'agravant d'obrar per motius ideològics. A aquesta pena se n'hi afegeixen altres segons cada cas per delictes de lesions amb instrument perillós, de danys per incendi, de lesions en agressió i de tinença d'armes prohibides. A més a més, els condemnats hauran d'oferir una indemnització econòmica a cinc víctimes que suma uns 180.000 euros.

La sentència, però, absol els acusats del delicte d'associació il·lícita. Tot i això, quatre membres del grup neonazi Cusos han estat detinguts aquesta setmana pels Mossos d'Esquadra per extorsionar i agredir greument un veí de Tarragona, amb l'objectiu de pagar la defensa dels membres d'aquest grup en presó preventiva pel cas Stroika.

10 dels 16 imputats es trobaven en presó preventiva i 6 d'ells han quedat absolts de tots els càrrecs. Durant el judici el conjunt d'acusats d'haver agredit dos joves amb barres de ferro, punys americans i bengales va negar la participació en la brutal pallissa, haver estat a la sala Stroika aquella nit –en alguns casos entrant en contradicció amb la seva declaració als jutjats de Manresa– i un dels acusats fins i tot saber on es trobava la sala tot i haver-hi treballat, com va remarcar el fiscal durant el judici.

Amb barres de ferro contra un menor

El jutge detalla en la sentència com el grup skin va preparar i executar l'atac contra els joves antifeixistes als voltants del local on se celebrava el concert, concretament dels grups KOP i Non Servium. El grup de neonazis, informat de l'esdeveniment, va quedar en un hotel de Terrassa, on es van repartir barres de ferro, bengales i altres objectes contundents, a més de passamuntanyes per amagar la seva cara.

En arribar a la sala Stroika, segons relata el magistrat, van identificar una parella de joves -un d'ells menor i d'estètica punk- com les seves víctimes, i es van abalançar sobre el noi de 16 anys amb barres de ferro i bengales, “assumint que fins i tot podien causar-li la mort”, precisa el jutge. De fet, el jove hauria acabat morint “si no hagués rebut assistència mèdica immediata”, segons puntualitza el magistrat.

La brutal pallissa rebuda per aquest adolescent no va ser l'única. Després alguns dels agressors es van dirigir un altre grup que també estava als voltants de la sala de concerts, i que va optar per refugiar-se dins d'un cotxe en veure's atacat. Però els neonazis van llançar bengales dins del vehicle, i en sortir dos d'ells van ser també colpejats amb barres de ferro. Tot seguit els agressors van abandonar el lloc.

Etiquetas
stats