Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

L'abisme entre opinió pública i polítics

Julia Sousa

0

Els polítics en general han deixat de mirar als més joves, amb un petit parèntesi que es va produir amb el Moviment dels Indignats. Però allò va ser una mirada de reüll i amb distància, perquè entre altres coses, consideren que no generen una opinió pública substancial en aquests moments. I s'equivoquen. Grans estudiosos de l'opinió pública han dit que per poder analitzar l'opinió pública, cal tenir en compte la percepció del món que formen les persones, és a dir, mirar les seves imatges mentals, que gairebé sempre es plasmen a través de conceptes simples. I a això anem.

Fa molt poc s'ha donat a conèixer un estudi realitzat pel Centre Reina Sofia sobre Adolescència i Joventut, que es titula “Crisi i contracte social: els joves en la societat del futur”. Aquest estudi reflecteix tres missatges vitals: en primer lloc, el 80 % dels joves saben que depenen i dependran de les seves famílies per subsistir En segon lloc, 8 de cada 10 joves culpa al govern de Rajoy i la resta de polítics de l'actual situació de precarietat i falta d'ocupació. I, en tercer lloc, un 36 % té una visió molt fatalista sobre el futur. L'estudi diu moltes coses interessants , però hem volgut centrar-nos només en aquestes qüestions. Aquestes imatges simples i directes de la seva realitat ens transmeten que tenim una joventut realista, decebuda, desafectada amb els polítics i amb un grau alt de baixa estima personal. Mentrestant, els polítics només volen parlar de xifres i gràfiques. Estem vivint, per tant, dues realitats que no van parelles, que cada vegada es distancien més entre sí, tancant la possibilitat d'unir la transmissió que s’hauria de formar entre l'opinió pública i els dirigents. Aquest procés que porta gestant-se diversos anys podria generar un esclat social, que alguns evoquen, altres temen i alguns es pregunten per què encara no s'ha produït.

Què falta? Senzillament, líders d'opinió pública que sàpiguen aglutinar aquestes imatges tan simples i sàpiguen conduir cap a una solució. Sembla senzill, però no ho deu ser, ja que de moment no apareixen, encara que molts van creure que del Moviment dels Indignats podrien emergir noves cares i cognoms. Fins ara, no ha estat així. Mentrestant, els joves es veuen obligats, els que poden, a seguir cursant nous estudis, per després restar dels seus currículums i accedir així a feines menys qualificades que la seva preparació. És un contrasentit . Sumar estudis per després esborrar-los de cop. Amb aquest mecanisme només aconseguirem tenir una generació descoratjada i frustrada. I els joves sí parlen, no estan adormits, com pensen alguns. Parlen en les xarxes socials. Els agents socials i polítics haurien de seguir-los per saber què pensen, ja que els seus discursos són cada vegada més llunyans a l'opinió pública. Per això la democràcia trontolla, es qüestiona, es trenca en alguns vèrtexs. Més de 50 anys d'estudis sobre l'opinió pública i, per a què serveixen? si, com en els currículums, cal esborrar per poder menjar.

Etiquetas
stats