Opinión y blogs

eldiario.es

El cap de Franco

El dijous vaig decidir saciar la meva curiositat i apropar-me al Born per a veure l'estàtua de Franco a l'entrada de l'antic mercat. Al llarg d'aquesta setmana molts ciutadans sentiren la mateixa necessitat i acudiren al punt on, segons alguns, s'havien profanat tantes essències des d'una voluntat provocadora que serví als detractors de l'exposició per a muntar durant unes jornades una espècie de carnaval on la protesta es mesclà amb violències de tot tipus.

El més interessant d'instal·lar el decapitat ha estat corroborar el lamentable estat d'argumentació de la nostra societat, incapaç d'acceptar el repte d'un debat molt suggerent que no ha arribat a produir-se. Les enrabiades i rebequeries són més efectives, i aquesta regressió infantil mostra símptomes preocupants sobre qüestions imprescindibles si volem construir un país on el present esborri sense miraments la ignorància entorn el passat, fomentada des de les institucions a base de tòpics i un discurs hegemònic que es sent amenaçat per les propostes de Barcelona en Comú.

Vaig romandre cinc minuts davant del cavall i el dictador. L'havien banyat amb els colors de la bandera gay, lluïa una bandereta estelada comprada amb tota probabilitat a una botiga regentada per xinesos i la seva base s'havia convertit en un contenidor de bosses d'escombraries que un empleat municipal retirava entre les protestes de la poca gent concentrada al seu voltant. No hi havia res remarcable a veure, però la visita em va fer pensar en que l'estàtua s'havia convertit en una instal·lació mutant que la transformava en el centre d'una performance instantània culminada hores després amb l'enderrocament i destrucció del monstre a mans de tres anònims que haurien de pagar algun tipus de pena perquè atemptaven contra el muntatge d'una exposició. No sé si el context impedirà el que sostinc, però carregar-se aquest prolegomen de la mostra seria el mateix que anar al Louvre i esquinçar la Gioconda. I no, no comparo el valor artístic d'ambdues peces. Una és l'efígie d'un militar que trencà la legalitat aleshores vigent i l'altra és una dona renaixentista.

Seguir leyendo »

­Un mirall al Born

Aquests dies, amb la polèmica en portada i els ànims escalfats, s'ha pogut reflexionar poc –o gens– sobre l'exposició «Franco, Victòria, República. Impunitat i espai urbà», que l'Ajuntament de Barcelona ha inaugurat aquesta setmana al Centre Cultural del Born. Es tracta d'una exposició que té com a objectiu denunciar la impunitat del franquisme no només durant la dictadura, sinó també –i sobretot– durant el règim constitucional que anomenen democràcia. Les polèmiques estàtues, una de Franco sobre un cavall i la de la Victòria, no estan escollides a l'atzar.

L'una, va estar al Castell de Montuïc fins el 2008 l'altra va romandre al Cinc D'oros, ni més ni menys que a l'encreuament del Passeig de Gràcia amb Diagonal, coronant un obelisc fàl·lic de dimensions gens menyspreables, fins l'any 2011. L' exposició la tenim realment a molts edificis i carrers de la ciutat i del país, on restes de simbologia feixista romanen amb més o menys soroll. És aquesta (in)explicable permanència en el temps de la simbologia feixista la que hauria d'haver generat polèmica i omplir xarxes i titulars.

Si alguna cosa ens ha deixat clara la polèmica és que les ferides no estan tancades i que les noves generacions no ignoren el què va passar. Però també ens recorda que la dictadura mai no ha passat comptes amb la història, ni amb les víctimes de la guerra i d'una repressió, la franquista, que no va acabar ni el 75 ni el 78.

Seguir leyendo »

El Born: memòries compartides o memòries excloents?

Poques vegades una exposició ha aixecat tanta polseguera mediàtica i polarització política abans de ser inaugurada com la de 'Franco, Victòria, República, Impunitat i espai urbà'. Poques vegades –per no dir mai– una exposició mereix l'atenció i l'opinió del Govern des del faristol del Palau de la Generalitat. La portaveu Neus Munté considera que és un error greu el lloc escollit perquè fereix el sentiment de molta gent i genera divisió. Poques vegades –ara mateix no en recordo cap– la crítica d'una exposició es fa per la seva ubicació i no pas pel seu contingut.

Tot fa pensar que l'exposició ha profanat algun espai sagrat o, si més no, ha trepitjat l'ull de poll dels sacerdots del temple, que confonen la Història amb la Història Sagrada. De quin lloc parlem? Del Born Centre de Cultura i Memòria, un espai públic de titularitat municipal, que acull un jaciment únic de la trama urbana d'una ciutat europea de principis del segle XVIII i que té el seu origen en la repressió brutal de les forces d'ocupació borbòniques endegada a partir de l'11 de setembre de 1714. Un lloc de memòria extraordinari, així mateix, que ens interpel·la sobre la desfeta d'una ciutat i d'un país.

Com pot menystenir o ofendre la memòria del 1714 una exposició que parla de la desfeta del 1939, de la victòria del franquisme i de la impunitat de la dictadura en l'espai públic democràtic (encara avui ben viu a Tortosa)? Ans al contrari, fer palès la impunitat de la dictadura franquista reforça la critica a l'absolutisme borbònic, que justifica la pèrdua de les llibertats (de les institucions d'autogovern) amb el creixement econòmic. La memòria del 1939 dona sentit i enforteix la memòria del 1714.

Seguir leyendo »

Els bancs de què serveixen, a part d’acumular beneficis i comprar favors

L’ofici de fer córrer els diners a comissió s’ha convertit en un conglomerat descomunal, una troca infinita. Els beneficis acumulats pels bancs els últims segles han servit per comprar una imatge de respectabilitat al vell i odiós ofici dels usurers. Les dimensions adquirides pel sector adjudiquen una impressió de complexitat tècnica al negoci tan simple de prestar diners a interès, multiplicat amb tota mena de variants que no alteren la simplicitat del mecanisme bàsic de l’especulació. La funció social dels bancs, basada en el finançament de l’economia real, la circulació del sistema de pagaments i els dipòsits d’estalvi, ha arraconat gradualment altres organismes públics que podrien assegurar-la igualment.

Les trampes, fraus i delictes comesos a la xarxa financera de tals dimensions han arribat a trencar l’equilibri del sistema econòmic general. L’han decantat cap a la concentració de la riquesa en poques mans en detriment de les polítiques redistributives, de les mesures mínimament anivelladores de les desigualtats socials més estentòries.

En teoria els governs democràtics i els organismes reguladors de l’Estat reequilibraven els excessos del mercat a través del control i la fiscalitat. La fiscalització i la fiscalitat han fallat, dintre d’una connivència incestuosa entre el sector públic i el sector privat que es pot anomenar corrupció, portes giratòries o delinqüència de coll blanc. La infiltració política i mediàtica del poder financer ha assolit cotes consolidades.

Seguir leyendo »

Repensar la ciutat

La presència al davant del consistori barceloní d’Ada Colau ha aixecat i aixecarà rius de tinta de múltiples colors. Els seus partidaris i detractors esgrimeixen els seus arguments des d’una sèrie de postulats que, excepte honroses excepcions, no solen caracteritzar-se pel seu intent d’apropar-se a una mínima objectivitat.

Tot i així aquest darrer any i mig ha propiciat un canvi de paradigma que en primer lloc ve marcat, un factor de molta importància, pel replantejament del model de ciutat. Des de maig de 2015 els crítics a la sobredosi de turisme hem assistit al miracle de veure com les nostres apreciacions han sigut preses en consideració, més que res per l’evidència d’una massificació brutal capaç de generar protestes i per tant informacions cada dos per tres.

Mentre escrivia el darrer paràgraf pensava al desastre que suposa l’allau d’apartaments il·legals, una qüestió que vessa el got i demostra els perills de poder morir d’èxit. Altres, ja intuïdes amb la saviesa del pas del temps, es troben a determinades zones de la ciutat d’on els seus habitants han sigut exclosos sens cap mena de consideració.

Seguir leyendo »

La Renfe ens maltracta [esborrany]

Senyores i senyors. Som en una nova jornada solemne, il·lusionant. Aquest 26 d’octubre tornem a ser un sol poble, una sola veu clamant contra la opressió. Els polítics, els empresaris, les entitats civils, la intelligensia, en definitiva, tota la societat (la que compta, almenys) empunyant la falç contra la mare de tots els menyspreus espanyols envers la nostra terra: la xarxa de Rodalies [nou comentari: millor posar “la Renfe”, que a oïdes d’un bon català sona tan refotudament mesetària com el toro d’Osborne, la cabra de la legión, la Roja o el kilómetro cero de la Puerta del Sol]

Sabem de fa molts anys que a Catalunya els trens de rodalies no s’avarien per causes, diguem-ne, naturals. S’avarien perquè els combois són ferralla mòbil i perquè les catenàries són dels temps de la república. La primera, esclar. A Catalunya els trens no arriben a l’hora perquè hi ha una voluntat premeditada de l’Estat d’escanyar els catalans pel simple fet de ser-ho. No li busquin més explicacions, ni lladres de coure, ni inclemències meteorològiques ni gent que es llença a les vies. Tot català és sospitós del delicte de sedició i per això la nostra penitència és ser la comunitat més castigada per la Renfe [nou comentari: preparar argumentari per si a algun periodista se li acut recordar que els pitjors accidents ferroviaris de l’Estat han tingut lloc a Galícia, o que a Granada s’han passat més d’un any sense rodalies per culpa de les obres de l’AVE].

I els que agafen el cotxe tampoc se’n salven, perquè els nostres col·lapses viaris de cada dia també són conseqüència d’un Estat inoperant que només serveix per xuclar-nos la sang. Ho tenim clar perquè aquestes coses només passen a Catalunya. A la resta d’Espanya els trens són puntuals com un rellotge suís i ni se sap de l’últim cop que en els accessos a Madrid es va registrar una retenció de més d’un quilòmetre. I pobre de qui gosi insinuar el contrari! Anatema! [nou comentari: esborrar a partir de “i pobre de...”] .  I a sobre compten amb unes autopistes radials que hem hagut de rescatar entre tots! [nou comentari: compte que algú ens pot dir que vam votar a favor del rescat].

Seguir leyendo »

La sorprenent negativa als Acords de Pau a Colòmbia

Qui ho havia de dir. Després de 52 anys de guerra i violència insuportable entre les FARC, l'ELN, l'Estat colombià i els paramilitars, amb les FARC disposades a deixar les armes i la selva, i el Govern a oferir-los garanties a Colòmbia... Com pot ser que tanta població no votés (un 61% del cens)? I del 39% que sí que ho va fer, el 50,5% va votar en contra dels acords. Impensable hores abans.

Medellín ha estat la 'capital del no'. Per què el no? Justament aquells dies érem Medellín en missió tècnica en representació de l'Ajuntament de Barcelona, per actualitzar els diversos projectes de cooperació entre ambdues ciutats, basades en l'acompanyament tècnic entre ajuntaments i el suport via ONG. És una de les metròpolis de món amb la qual Barcelona manté una relació més estreta. Medellín és la capital més dinàmica de Colòmbia, alhora que una de les urbs més desiguals i més violentes d'Amèrica Llatina. Medellín són tres medellins, tres planetes diferents d'un mateix sistema, cadascun amb la seva òrbita: els rics i molt rics, els molt pobres, i la classe mitjana. La violència, segurament fruit d'aquesta insuportable desigualtat però també òbviament del martell corromput de la droga, i de la violència armada, causava als anys 90 prop de 7.000 morts violentes a l'any en una ciutat de la mida de Barcelona. Aquest any la violència ha disminuït, i ha dissipat la sensació de guerra. Però així i tot es mantenia espantosa en òptica europea, amb 1.700 homicidis durant 2015: prop de 5 assassinats o desapareguts al dia.

La guerra va començar amb la repressió del govern colombià d'uns primers "camperols comunistes" que es van aixecar davant l'extorsió latifundista i davant un Estat dominat pel bipartidisme liberal-conservador. El que anomenaríem resistir a l'elit extractiva. Les FARC van néixer d'aquesta revolta i de la repressió que van patir aquells camperols. Buscaven una reforma agrària. El moviment militar i el conflicte van escalar al llarg dels anys i es va expandir pel territori colombià. Les FARC actuals tenen poc a veure amb aquell aixecament armat, tot i que la propietat de la terra es manté tot just intacta, dominada per latifundistes com l'expresident Uribe i la seva dona. Mentre guerrejava contra paramilitars i exèrcit, amb el suport dels EUA, sota una missió revolucionària, aquesta guerrilla matava, atemoria gent, principalment la de petites comunitats rurals, produïa i traficava amb droga, i segrestava rics i pobres per aconseguir divises i reforçar-se militarment.

Seguir leyendo »

Estan bojos, aquests romans!

Des dels temps de la UCD que no es recorda un exercici col·lectiu de suïcidi polític com el que va cometre el PSOE el dissabte 1 d'octubre al Comitè Federal. Si bé és cert que la UCD es va descompondre més lentament per quedar aniquilada en les eleccions del 28 d'octubre de 1982. En canvi, els barons-conspiradors del PSOE han actuat amb una professionalitat digna d'Hannibal Lecter.

Vist el panorama, un observador galàctic, de l'estil dels tripulants de la nau Enterprise, que aterrés a Madrid avui, de ben segur que no entendria res de res. Per molt que hagués vist fins a la sacietat la sèrie danesa 'Borgen'.

En primer lloc, la formació de govern o la dissolució de les Corts ja no és un dilema. Després les Noces Vermelles, el PSOE ha virat cap a l'abstenció. En segon lloc, els resultats de les eleccions basques i gallegues van ser el pitjor resultat possible per al PP. Mariano Rajoy tenia la cara de Bruce Willis a la pel·lícula 'El sisè sentit'. Aquella nit electoral Ciutadans, Podemos i PSOE van arribar a la mateixa conclusió: no ens podem permetre unes noves eleccions. La fruita del pacte començava a madurar.

Seguir leyendo »

Tancant ferides, obrint escletxes

L'any 2007, amb l'aprovació de la mal anomenada Llei de la Memòria es van consagrar dues anomalies. La primera, comprovar com partits polítics amb els quals havíem compartit cultura i lluites antifranquistes i antifeixistes (IU, PSOE, PNB...) aprovaven un text legislatiu insultant per a les víctimes. I en segon lloc, convertir de facto a l'Estat espanyol en una excepció entre les democràcies madures en la mesura que es blindava un model d'impunitat impossible d'homologar amb aquelles. Totes dues han fet de l'espanyol un cas únic.

Altres societats que van patir l'infortuni de règims dictatorials, fins i tot menys sanguinaris que el Franquisme, tard o d'hora van reconciliar a la ciutadania mitjançant l'assumpció de la veritat de tot el que va passar i la reparació jurídica de les víctimes. No ha estat així en el cas espanyol, per als successius dirigents la demanda de fer justícia amb l'ànim i voluntat d'invertir en l'enfortiment dels valors democràtics de les noves generacions ha estat una opció sistemàticament descartada.

El cas espanyol és únic perquè les víctimes no són reconegudes jurídicament com a tals, en considerar legals els tribunals de la Dictadura, fet que impossibilita la nul·litat de les seves sentències. Just el contrari del que s'ha fet a Alemanya o Itàlia.

Seguir leyendo »

El 9–N del 2014, una mobilització?

Fa uns dies, durant una entrevista, el diputat d'En Comú Podem, Xavier Domènech, a preguntes sobre naturalesa del pretès referèndum sobre la relació Catalunya–Espanya, va afirmar que, a diferència d'aquest, la referida consulta del 9–N va ser "un espai de mobilització". Em va causar una sorpresa evident. Sempre he entès que una mobilització és, fonamentalment, un exercici dels drets de reunió i manifestació, expressada a través de concentracions o manifestacions dels ciutadans, espontànies o convocades per organitzacions sindicals o socials, per reivindicar drets o protestar per les seves limitacions o privacions. Res a veure amb la consulta del 9–N de 2014.

La consulta va tenir el seu origen, com és ben sabut, en la suspensió pel Tribunal Constitucional (TC) de certs preceptes de la Llei Autonòmica 10/2014, de 26 de setembre, que regulava la "consulta popular no referendària sobre el futur polític de Catalunya" i del Decret 129/2014, que la desenvolupava.

Aquesta decisió del TC va determinar que el llavors president Mas, el 14 d'octubre, anunciés en una compareixença institucional la convocatòria de la "consulta" per al 9 de novembre. Malgrat la rotunda prohibició del TC, es va celebrar una mena de consulta ciutadana que va mancar, òbviament, de qualsevol valor legal. On és la mobilització?

Seguir leyendo »