Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
Sobre este blog

El blog Opinions pretende ser un espacio de reflexión, de opinión y de debate. Una mirada con vocación de reflejar la pluralidad de la sociedad catalana y también con la voluntad de explicar Cataluña al resto de España.

Llegir Opinions en català aquí.

Clam per l'abolició retroactiva de l'article 26 (#Bloc Salt)

Els Mossos van desallotjar el bloc divendres passat.

Josep Cabayol

Per l’article vint-i-sis

el Govern té atribucions

de saltar-se pels collons

totes les “resolucions” del país.

Senyor President, abans de respondre qualsevol pregunta, li demanem que decreti l’abolició amb caràcter retroactiu d’aquest no escrit article vint-i-sis, de mal Govern. Guanyarà credibilitat.

Li argumento:

23-10-12. El fred amenaça. Una manifestació denuncia a la Plaça de Sant Jaume de Barcelona que un milió de persones no podran encendre la calefacció aquest hivern perquè no la poden pagar.

5-12-13. Dijous. Fa sol i l’esperança il·lumina el Parlament. ICV, PSC, CUP i CiU donen suport a la moció presentada per Roger Torrent d’ERC i aproven que el Bloc ocupat a Salt es dediqui a lloguer social.

Tweet del Parlament de Catalunya: Aprovada moció ERC perquè el bloc ocupat de Salt es pugui destinar a lloguer social. Tots a favor tret de PPC i Cs, que s'abstenen.

12-12-13. CiU i ERC escalfen el país i anuncien que la llei d’acompanyament dels pressupostos inclourà una mesura per la qual les companyies elèctriques no podran tallar la llum, entre octubre i març, a les persones o famílies en situació d’extrema vulnerabilitat.

13-12-13. Divendres. L’endemà de l’anunci de la doble pregunta: voleu un Estat, voleu la independència? Tots els mitjans centrats en informar i debatre la iniciativa del Govern amb el suport de CUP, CiU, ERC i ICV.

Fa fred i la boira amaga el sol a molts indrets del país. A Salt es fa fosc de cop. Els Mossos entren al Bloc de Salt ocupat per famílies sense casa i els fan fora. Amb els Mossos compareix Joan Batlle, director de Programes Socials d'Habitatge de la Generalitat. Per fiar-se’n!

L’edifici és propietat de la Sareb, el banc dolent que té com a finalitat oficial sanejar el sistema bancari i alienar actius procedents d’entitats nacionalitzades. El 45% del capital és públic, és a dir de totes. I el seu objectiu real és malvendre el patrimoni de les entitats rescatades amb diners públics, hi torno, de totes.

Dies enrere uns operaris van prendre mida de les portes del bloc. L’objectiu quedava clar: assegurar les portes fins a vendre l’edifici. Famílies desallotjades, famílies amenaçades i centenars de pisos de La Sareb, buits. Milers de pisos de tota mena tancats a pany i forrellat adreçats a l’especulació. Som el país que acumula més habitatges buits. Inhumà. I les persones? Què és això!

Al carrer 9 famílies que hi viuen no tenen on anar. La Generalitat no els ha resolt el cas com hauria de ser preceptiu. S’estan a cases d’amics, familiars i persones voluntàries disposades a hostatjar-los durant uns dies.

Uns quants han encès un foc al terreny del costat on escalfar-se mentre, obstinades i arriscant la salut, reivindiquen un dret que hauria de ser fonamental, un habitatge digne! Han plantar una tenda de campanya –un símbol- i hi passen la nit com poden. Qui vol que es creguin que no els tallaran la calefacció? Però si ja els hi han tallat en fer-los fora!

A les comarques de Girona més de dues-centes famílies s’han adreçat i demostrat a la PAH de Girona que tenen problemes greus per aixoplugar-se. La Taula d’Emergències de la Generalitat n’està informada. Ni cas.

Sr. President, la gent de Salt que ha hagut d’encendre un foc per escalfar-se, les famílies del país amb problemes d’aixopluc, les que no tenen feina i no saben com pagaran la hipoteca, el lloguer, amenaçades pels desnonaments, les que estan malaltes i han d’esperar, pacients, que els toqui el torn en una llarga llista d’espera, vol de veritat que se’l creguin i confiïn que té la intenció de construir un país millor?

Però si el Govern que presideix és incapaç, fins i tot, de respectar les resolucions que aproven els seus propis diputats, els de CiU!

Sr. President la gent que vivia al Bloc de Salt celebrava emocionada la resolució del Parlament. Hi confiava! S’ha llegit el comunicat que varen fer? Li facilito l’enllaç: http://bit.ly/JmqFCW. Què li sembla?

Sr. President, no ens enganya. L’acció policial contra el Bloc de Salt no ha estat per defensar la llei, ha estat una decisió política amb quatre intencions: imposar la mal dita llei dels poderosos obviant els drets i la legitimitat democràtica de la majoria, escarmentar el moviment per l’habitatge digne encapçalat per la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca, desacreditar la lluita de la plataforma de les comarques de Girona amb la detenció innecessària i exagerada de Marta Afuera i evitar que a l’assemblea de divendres la gent de la PAH de Girona aprovés el document constructiu que s’havien compromès d’elaborar i presentar als Grups del Parlament que tenien intenció de fer complir la resolució aprovada el dia 12: aconseguir destinar el Bloc de Salt a lloguer social.

Quina por, volien complir una resolució presa pels diputats i diputades on descansa la sobirania popular. No, de cap manera, no sigui que recuperin el prestigi! No, de cap manera, estat nou sí, però amb la sobirania a mans dels poderosos, de les elits, dels de la pela! No, de cap manera, què es això de la sobirania a mans del poble!

Sr. President, tal vegada no s’ho cregui però l’aprecio personalment. El vaig conèixer a mitjans la dècada passada durant la crisi de Ràdio 4. Vostè estava a l’oposició i es va esforçar i molt perquè Ràdio 4 no tanqués. Sempre li estaré agraït. Ara li demano recuperi aquella generositat i alçada de mires que va demostrar. Sr President, vostè reclama la legitimitat que li atorga la voluntat d’un poble per saltar-se les lleis que impedeixen el ple desenvolupament de Catalunya. Comparteixo la idea que la legitimitat democràtica ha d’estar per sobre de les lleis que impedeixen l’exercici de la voluntat popular. Li demano, però, que apliqui aquest mateix principi de legitimitat al reconeixement dels drets socials no garantits, imprescindibles en una societat que vol progressar de forma igualitària i justa. Li demano doncs, que els drets socials siguin norma irrenunciable i bàsica del futur país pel qual diu lluitar. Me’l vull creure. Però necessitem proves. I les que tenim fins ara són negatives. Demostri’ns que vol un país més just i més igualitari, per totes les catalanes i catalans, sense exclusions, en igualtat de drets, tots els drets. Anticipi’s. Ho té fàcil. Faciliti a les famílies del Bloc Salt un lloc on continuar el seu projecte en comú, resultat de compartir experiències i recursos. Comprometi’s a no tornar a enviar els Mossos contra gent sense casa que ha ocupat per tenir-ne. Un retorn al seny President, un retorn que es reforçaria aturant la privatització de la sanitat, eliminant les llistes d’espera i prohibint-ne les dobles, les que tenen lloc a hospitals públics on pagant, passes davant dels pacients de la sanitat pública.

I encara li demanaré una cosa més. No li sembla President que si totes juntes hem de fer un país nou, seria bo que fins que no decidim com el volem, dictar una moratòria per la qual els béns públics, res que sigui de totes, serà privatitzat, venut, espoliat? President asseguri’ns que no comerciarà ni convertirà en mercaderia cap dels drets fonamentals que determinen la salut pública, la vida.

Vull creure’l. Però no em demani que ho faci per fe. Faci política. Guanyi-s’ho.

Sobre este blog

El blog Opinions pretende ser un espacio de reflexión, de opinión y de debate. Una mirada con vocación de reflejar la pluralidad de la sociedad catalana y también con la voluntad de explicar Cataluña al resto de España.

Llegir Opinions en català aquí.

Etiquetas
stats