Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
Sobre este blog

El blog Opinions pretende ser un espacio de reflexión, de opinión y de debate. Una mirada con vocación de reflejar la pluralidad de la sociedad catalana y también con la voluntad de explicar Cataluña al resto de España.

Llegir Opinions en català aquí.

Aquest frau no serà televisat

Josep Garganté

Regidor de la CUP-Capgirem Barcelona —

El passat 11 de novembre escrivia a Catalunya Plural arran de la sentència per cessió il·legal de treballadors contra l'empresa municipal ICB SPM S.A. (BTV):

“No són possibles més excuses. És el temps que aquest exemple d’internalització via judicial passi a ser la norma per a tots i totes les treballadores externalitzades a BTV i que des del govern es projecti els tempos per a capgirar una situació laboral que fins ara condemna a les plantilles a viure lligades a la durada i renovació de les concessions”

Desafortunadament, la política institucional ha demostrat un cop més que les excuses són la norma i que els i les treballadores són només moneda de canvi pels interessos partidistes dels neoliberals de la dreta i l’esquerra capitalista. Mantinguem en la retina el comunicat del 12 de novembre del Consell d’administració de BTV:

“El Consell d’Administració d’Informació i Comunicació de Barcelona SA spm, reunit en sessió extraordinària aquest matí:

Ha acordat per majoria, en discrepància amb el fons de la sentència i en compliment dels deures d’administració diligent i lleial i atès el greu perjudici econòmic que suposa per a la societat, que cal presentar recurs a la sentència del Jutjat Social n. 14 de Barcelona que condemna ICB per “cessió il·legal” de 4 treballadors de la productora Antena Local.

Ha acordat demanar a l’Ajuntament de Barcelona l’informe sobre la sentència que han realitzat els serveis jurídics del consistori.

  • Entenent que aquesta sentència comporta unes implicacions estratègiques, programàtiques i pressupostàries i sobre el propi model de gestió de BTV que traspassen les competències del Consell, ha acordat per unanimitat traslladar a l’Alcaldessa els motius de la seva decisió, vinculant-la als criteris i acords que el Plenari del Consell Municipal pugui adoptar en la seva condició de Junta General de l’entitat.

Paral·lelament, la Comissió de Seguiment del Contracte Programa d’ICB, reunida la setmana passada, va decidir accelerar l’encàrrec per elaborar un estudi sobre el model de gestió de BTV. L’Ajuntament de Barcelona ja ha encarregat l’estudi a un dels experts que li va proposar el Consell.“

Efectivament el Plenari del Consell Municipal es va reunir el 27 de novembre i en la proposició presentada per Barcelona en Comú (BEC) on s’especificava que es retirés el recurs de la sentència va ser votat afirmativament per aquest mateix grup i per C’s, ERC, PSC i CUP. CiU i PP es van abstenir. Pots veure el debat a l’enllaç (2:51:10).

De totes maneres, per no dir veritats a mitges, en el primer redactat de la proposició de BEC no s’esmentava la retirada del recurs, sinó que van ser les pròpies treballadores que havien guanyat la sentència per cessió il·legal de BTV les que van haver de recordar al grup de Govern que era essencial que sortís en el text.

De la mateixa manera, també van mostrar el seu desacord en què la proposició posés èmfasi en què era el Consell d’Administració qui tenia la potestat, quan de fet el Plenari del Consell Municipal té la condició de Junta General de l’entitat. Tot i això, no van aconseguir que BEC ho traïes del text. Digueu-me mal pensat...

Igualment d'important és saber que al Consell d’Administració de BTV hi ha 5 membres designats per BEC (la quota d’ICV/EUiA), CiU, PSC, ERC i PP. D’aquesta manera la majoria dels vots afirmatius al Ple (3 –BEC, PSC i ERC- llevat dels de C’s i la CUP que no hi són) també haurien d’estar al Consell d’Administració.

Malgrat tot, el 15 de desembre el Consell d’administració de BTV va incomplir el mandat polític decidit pel Ple de l’Ajuntament i en un frau en tota regla es va saltar, recordem-ho de nou, la seva pròpia decisió del 12 de novembre:

“Entenent que aquesta sentència comporta unes implicacions estratègiques, programàtiques i pressupostàries i sobre el propi model de gestió de BTV que traspassen les competències del Consell, ha acordat per unanimitat traslladar a l’Alcaldessa els motius de la seva decisió, vinculant-la als criteris i acords que el Plenari del Consell Municipal pugui adoptar en la seva condició de Junta General de l’entitat”

D’aquesta manera el Consell d’administració de BTV va realitzar dilluns d’aquesta setmana el següent comunicat negant-se a si mateix i al propi Ple de l’Ajuntament:

“El Consell d’Administració d’Informació i Comunicació de Barcelona, SA, Spm, reunit en sessió ordinària celebrada en el dia d’avui, acusa recepció de la proposició/declaració de grup número CP15/15 PR/15, aprovada  pel Plenari del Consell Municipal del passat 27 de novembre, en relació a la sentència del Jutjat  Social número 14 de Barcelona.

El Consell és conscient de la situació de conflicte laboral actual i considera, de forma unànime, que ha de ser proactiu en la seva resolució, tot exercint les facultats que li atribueixen els estatuts de la societat i el reglament d’organització i funcionament dels serveis públics de televisió i ràdio locals de Barcelona.

Per aquest motiu, i sense perjudici del manteniment del recurs de suplicació contra la sentència esmentada, pels motius que ja va expressar en la seva sessió del 12 de novembre d’enguany, ha decidit encarregar a la direcció de la societat l’inici, a la major brevetat, de converses amb totes les parts afectades (ICB, treballadors/es, Ajuntament i productores) a fi d’estudiar possibles vies per resoldre aquesta situació.

En paral·lel, el Consell emfatitza la necessitat d’accelerar la realització de l’estudi sobre el model de gestió previst en el número 4.3.2 del contracte programa vigent.“

Així les coses, les treballadores que han guanyat la sentència per cessió il·legal per part de BTV continuen al carrer, amb un recurs interposat pel bufet Cuatrecasas a nom de l’empresa pública i la sensació que l’Ajuntament i el seu ens públic de comunicació els hi ha pres el pèl de mala manera.

En aquest sentit, la CUP Capgirem Barcelona exigirem la dimissió del Consell d’administració de BTV per no acatar la decisió de la majoria del Ple de l’Ajuntament.

Mesos abans la mateixa plantilla de BTV ja havia sol·licitat la dimissió del mateix Consell per no escoltar les seves propostes laborals que exigien la fi de l’externalització. No els van escoltar llavors, ens temem que tampoc ara comptem amb el suport suficient per fer-los fora.

Vist com han anat les coses, en aquests propers dies s’haurà d’aclarir la connivència amb el doble discurs per part del Govern i de certs grups de l’oposició que s’omplen la boca de treball de qualitat però a l’hora de la veritat continuen mantenint una situació de precarietat laboral a l’empresa municipal de comunicació.

Després alguns i algunes es sorprenen perquè el poble no confia en les institucions...

Sobre este blog

El blog Opinions pretende ser un espacio de reflexión, de opinión y de debate. Una mirada con vocación de reflejar la pluralidad de la sociedad catalana y también con la voluntad de explicar Cataluña al resto de España.

Llegir Opinions en català aquí.

Etiquetas
stats