Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La confesión de la pareja de Ayuso desmonta las mentiras de la Comunidad de Madrid
El plan del Gobierno para indemnizar a las víctimas de abusos agita la Iglesia
Opinión - El pueblo es quien más ordena todavía. Por Rosa María Artal
Sobre este blog

El blog Opinions pretende ser un espacio de reflexión, de opinión y de debate. Una mirada con vocación de reflejar la pluralidad de la sociedad catalana y también con la voluntad de explicar Cataluña al resto de España.

Llegir Opinions en català aquí.

Crítica institucional o censura?

Oriol Puig

L'Efecte Streisand és com s'anomena el fenomen pel qual l'intent d'amagar o censurar una informació produeix l'efecte oposat, fent que el que s'intentava ocultar obtingui una major difusió. La mateixa censura fa que el contingut esdevingui més popular i acabi escampant-se a les xarxes socials.

El MACBA ha cancel·lat a última hora l’exposició 'La bèstia i el sobirà' al·legant que l’exposició contenia una obra inapropiada, però no ha dit de quina peça es tractava. Amb tot, no s'ha pogut evitar que poca estona després circulés per la xarxa imatges d’aquesta escultura de l'austríaca Ines Doujak on apareix un gos penetrant la líder feminista boliviana Domitila Barrios de Chúngara, qui, a la vegada, fa el mateix amb un home amb una fesomia que recorda el rei Joan Carles I. La reina Sofia figura com a presidenta d'honor de la fundació del museu.

Només transcendir la notícia s'ha produït un considerable enrenou a les xarxes socials pel que es considera, de forma bastant estesa, com un cas de censura i d'intervencionisme en un museu. La ventilació d’escàndols mediàtics al món de l’art està moltes vegades aparellada a interessos de poder. De vegades aquestes polèmiques són fruit de negligències i contingències que desvetllen el complex subsòl ideològic sobre el qual s’assenta la indústria cultural.

El sistema de l’art es caracteritza per la típica posició liberal permissiva que permet que es pugui criticar el joc mentre es juga. La crítica institucional, encara que vingui revestida d’immoderació, excés i paròdia, és millor assumir-la com a part del mecanisme intern per tal d’evitar situacions de ridícul mundial i el descrèdit en el propi món de l’art

Massa sovint hem de lamentar l’antiquat sistema de treball i gestió de les institucions museístiques enlloc de decantar-se fermament amb la concepció del museu com un espai de llibertat, un lloc de participació social que s’obre al públic perquè aquest hi actuï, que sigui un lloc viu i actiu, que generi qüestions i autoaprenentatge. Un contenidor amb les portes obertes de bat a bat a noves visions i nous relats.

Sobre este blog

El blog Opinions pretende ser un espacio de reflexión, de opinión y de debate. Una mirada con vocación de reflejar la pluralidad de la sociedad catalana y también con la voluntad de explicar Cataluña al resto de España.

Llegir Opinions en català aquí.

Etiquetas
stats