Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
Sobre este blog

El blog Opinions pretende ser un espacio de reflexión, de opinión y de debate. Una mirada con vocación de reflejar la pluralidad de la sociedad catalana y también con la voluntad de explicar Cataluña al resto de España.

Llegir Opinions en català aquí.

Municipalisme Constituent

Dolors Sabater / Carles Escolà / José M. Osuna

Vivim moments polítics importants pel nostre futur col·lectiu i necessitem trobar espais que ens ajudin a reflexionar des de la transversalitat dels carrers i les places. Des de la pluralitat dels homes i dones que conformem els nostres pobles i ciutats. Al batec dels dos motors que en els darrers anys han mobilitzat com mai grans majories populars - la lluita per l’autodeterminació i la república de i pel poble català, i la indignació per la caiguda de l’estat de drets accelerada per la gestió de l’estafa anomenada crisi, a tot l’estat - el país viu canvis imparables que passen per davant, i sobrepassen, la clàssica dinàmica partidista.

Vista la degradació del règim del regne espanyol que manté segrestada la democràcia sota una monarquia hereva directa del franquisme i incapaç de donar resposta a les aspiracions democràtiques i a la necessitat de justícia social de la majoria de la població (99%), el protagonisme polític ja no està en mans dels partits clàssics, sinó dels moviments populars. Marquen el ritme i irrompen a les institucions per fer possible un altre ordre de prioritats i una governança autènticament compartida que superi el règim del 78. Al Principat català és la suma d’aquestes dues aspiracions populars el que dóna força massiva i caràcter d’autèntica revolució als moments que estem vivint. Articulats en diversos espais amb l’horitzó d’un procés constituent cap a una república catalana, centenars de milers de persones s’organitzen, es mobilitzen i protagonitzen la història. I és perquè les olles sempre comencen a bullir per sota, i perquè és de baix cap a dalt que s’empenyen els autèntics canvis, que en la vida local aquest batec es fa i cal que es faci sentir amb veu pròpia. Les candidatures convocants de les jornades en som un exemple.

Des de les nostres ciutats necessitem impulsar el procés constituent a Catalunya. Per això necessitem debatre i treballar conjuntament com volem la futura República Catalana, on les persones siguin al centre de l'acció política, més enllà d’afiliacions. Sumant espais, sumant debats. Amb aquesta veu imprescindible des dels municipis, també des de l'Àrea Metropolitana de Barcelona, articulant espais de màxima pluralitat. Perquè la vida política als municipis és la més propera a les necessitats i a les respostes, és la que viu en primera persona les conseqüències de la crisi del sistema econòmic, social i polític hegemònic i és alhora la que té menys sobirania per fer-hi front. I perquè el dret a decidir, a decidir-ho tot, passa per l’apoderament de totes les dones i homes sense exclusió. I les de l’Àrea Metropolitana hi han d’estar incloses. Les persones que som i que vivim en aquesta zona del país volem participar d’aquest procés i d’aquesta decisió i, sobretot, sentir-nos-en protagonistes. Aquesta és una responsabilitat del municipalisme d'Unitat Popular, imprescindible per construir la República Catalana de tothom, barri a barri.

Les tres organitzacions que encapçalem els governs de Badalona, Ripollet i Cerdanyola des del maig del 2015 compartim que, en el context actual, necessitem obrir espais que ens permetin reflexionar i projectar-nos més enllà del dia a dia començant a dibuixar un futur que volem millor que aquest present. La República dels drets socials que volem construir s'ha de basar en les realitats locals, comarcals i territorials. Nosaltres, des de la nostra perspectiva, volem començar a aportar elements pel debat col·lectiu i a teixir xarxa i aliances com a base de la construcció de la República dels drets socials.

Aquesta col·laboració entre candidatures municipals com Guanyem Badalona en Comú, Decidim Ripollet i Compromís per Cerdanyola per la República i el Procés Constituent ha d’enfortir els espais de treball conjunt a nivell local que superin les cotilles existents en altres àmbits. Som candidatures que hem demostrat amb èxit el poder de la confluència amb la màxima pluralitat, treballant des de la base de forma col·lectiva per uns objectius clars i de transformació.

Aquestes jornades volen ser un primer pas, són obertes a tothom però cal inscriure’s, dissabte 11 (Badalona) i diumenge 12 (Ripollet), organitzades per Guanyem Badalona en Comú, Decidim Ripollet i Compromís per Cerdanyola oferint un programa molt prometedor.

Sobre este blog

El blog Opinions pretende ser un espacio de reflexión, de opinión y de debate. Una mirada con vocación de reflejar la pluralidad de la sociedad catalana y también con la voluntad de explicar Cataluña al resto de España.

Llegir Opinions en català aquí.

Etiquetas
stats