Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La alcaldesa de Marbella cancela en Luxemburgo la hipoteca de tres millones
La última entrega de MAR confirma el fraude fiscal de la pareja de Ayuso
Opinión - El problema de los tres gorros. Por Elisa Beni
Sobre este blog

El blog Opinions pretende ser un espacio de reflexión, de opinión y de debate. Una mirada con vocación de reflejar la pluralidad de la sociedad catalana y también con la voluntad de explicar Cataluña al resto de España.

Llegir Opinions en català aquí.

Podem en comú amb qui

Héctor Silveira

Professor de Filosofia del Dret - Universitats de Barcelona (UB) i Lleida (UdL) —

És una tragèdia que aquells que representen avui a Catalunya a Podem i a altres partits d'esquerra, i que es presenten a les eleccions sota les sigles d'En Comú Podem, no manifestin de forma nítida i expressa que el projecte polític que defensen no té per finalitat la independència, que no estan d'acord amb la ruptura sinó que, al contrari, volen seguir formant part d'Espanya per, juntament amb tots els que habiten en ella i comparteixen els mateixos ideals, col·laborar en nom d'una societat més justa i democràtica.

Seria bo que diguessin en alt, per exemple, que els sembla bé que els impostos que paguen a l'estat es destinin a polítiques públiques i socials que els seus destinataris siguin totes les persones que viuen a qualsevol ciutat espanyola. O que no té sentit intentar construir una vida i un projecte social i polític en comú en què les necessitats bàsiques i els drets i llibertats fonamentals estiguin garantits per a tothom sense comptar amb la participació i la implicació dels que avui ja integrem una comunitat política a Espanya, sense fronteres físiques i legals i amb instruments de comunicació i de treball que estan a l'abast de tothom.

És necessari, imprescindible, que es digui tot això perquè no n'hi ha prou amb reivindicar un referèndum mitjançant el qual els habitants de Catalunya expressem la nostra voluntat sobre el que vol l'independentisme, un dret de participació i de vot amb el qual una gran majoria de persones que vivim en terres catalanes estem d'acord.

Molts dels que volem seguir formant part dels projectes socials i polítics, dels desafiaments i de les propostes que sorgeixin en altres ciutats de la península, necessitem tenir clar si aquells que ens representaran, a més d'exigir el dret a pronunciar-nos en un referèndum, tenen la intenció de seguir formant part d'aquests projectes en comú amb altres espanyols o si ho volen és crear una barrera. No n'hi ha prou que ens ho diguin líders de Podem o d'altres partits que no són candidats per Catalunya.

A aquells que ens identifiquem i que volem formar part d'una esquerra transformadora, que entenem que hem d'estar dia rere dia en la lluita per les persones i les seves necessitats, per un treball digne per a tothom, contra la corrupció i per la construcció d'un sistema polític més democràtic i més just que posi fre i controli als poders econòmics salvatges del capital, ens preocupa que els que ara ens volen representar des de En comú Podem tornin a cometre el mateix error que va cometre Catalunya Sí que és Pot a les últimes eleccions autonòmiques.

Que amaguin sota el reclam d'un referèndum el que veritablement pensen i que no ens diguin si podem en comú amb els espanyols o només en comú amb els catalans. Seria un tragèdia que ara, quant més les societats espanyola i catalana necessiten canvis profunds en les polítiques públiques i en les institucions de govern per tal de posar en marxa transformacions substantives a nivell constitucional, social i polític, per manca d'un missatge clar i transparent en la qüestió de amb qui en comú, les persones que busquem i volem aquests canvis no aconseguim un bon resultat en vots que permeti impulsar amb força el projecte social i polític que respongui als interessos dels exclosos i més necessitats en tot el territori espanyol.

Sobre este blog

El blog Opinions pretende ser un espacio de reflexión, de opinión y de debate. Una mirada con vocación de reflejar la pluralidad de la sociedad catalana y también con la voluntad de explicar Cataluña al resto de España.

Llegir Opinions en català aquí.

Etiquetas
stats