Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
Sobre este blog

El blog Opinions pretende ser un espacio de reflexión, de opinión y de debate. Una mirada con vocación de reflejar la pluralidad de la sociedad catalana y también con la voluntad de explicar Cataluña al resto de España.

Llegir Opinions en català aquí.

Tancar una escola pública equival a un robatori

Maria Freixanet Mateo

Senadora d’En Comú Podem —

Carta oberta a Meritxell Ruiz, Consellera d’Ensenyament:

Aquest mes de maig està sent terrible Premià de Mar. A principis de mes, el poble despertava amb la notícia que li tancaven una escola pública. El desconcert i la incomprensió eren màximes, i les converses al carrer estaven carregades d’ansietat. ¿Què ha passat? ¿És veritat que la tanquen?

És l’escola Mar Nova; una escola jove, engrescadora i acollidora, que forma part de la xarxa pública d’escoles i practica una metodologia de treball innovadora. Treballa per projectes, sense llibres i amb racons, i amb una important implicació de les famílies en l’esdevenir quotidià del centre. És una escola molt ben valorada, que practica metodologies educatives que poc a poc s’estan implantant arreu, i durant anys ha estat una referència per a altres escoles.

Cal dir que la Mar Nova és també un lloc d’acollida; durant els seus nou anys de vida, ha estat la xarxa que acollia nens i nenes que marxaven d’altres centres, ja fos per dificultats per a seguir la línia educativa tradicional o per relacions socials que assetjaven el seu benestar. A un pare de la Mar Nova li he sentit dir que “aquella escola, al seu fill, li ha salvat la vida”. I és que l’ambient que impera en aquest espai és absolutament cuidador, plagat d’amor, similar a una gran família farcida de diversitat.

Finalment, el que no puc deixar de dir és que es tracta d’una escola pública. I allò que és públic és el nostre patrimoni; és el que tenim de més valor, allò que posseïm en comú. Doncs la gran majoria de la gent, les classes treballadores i populars, no deixem als nostres fills i filles grans fortunes, sinó sistemes públics de salut i benestar que els garanteixin el sobreviure, i serveis educatius públics de qualitat que els garanteixin una oportunitat. Tancar escoles públiques equival a un robatori.

I aquest mes Maig està sent terrible a Premià de Mar. Serveis Territorials d’Ensenyament del Maresme han pres la decisió de tancar, aquest proper curs, el P3 d’aquesta escola. I la perspectiva amb la que treballen és la de tancar l’escola l’any següent definitivament.

Els motius esgrimits són verdaderament molt fràgils, i l’AMPA de l’escola ha escrit un document on els rebat objectivament un rere l’altre. El principal és la baixada de les inscripcions i de la natalitat; en cas que això hagi de ser un motiu per a tancar línies de P3 i escoles senceres, aquest tancament mai pot fer-se sobre línies d’escola pública.

Aquest debat s’està reproduint a altres zones de Catalunya; amb altres escoles públiques i, especialment, amb aquelles que elaboren un acusat pensament crític. S’entendrà que no és manera, aquesta, de fer avançar un país.

A Premià, la decisió ha estat contestada. S’han mobilitzat, en primer lloc, les pròpies famílies afectades per la decisió; els pares i mares de la Mar Nova i també aquelles que havien optat per començar el P3 allà el proper curs. S’ha mobilitzat políticament la Coalició ICV-EUiA i Crida Premianenca, també Esquerra, i finalment tots els grups polítics de l’Ajuntament; l’Ajuntament en ple defensa avui mantenir l’escola i el seu P3. S’han mobilitzat representants de les cinc escoles públiques de Premià, en el marc de la Plataforma conjunta en defensa de l’escola pública. I s’ha mobilitzat la gent, el poble; que en pocs dies els establiments de la ciutat recollien milers de firmes que cridaven #LaMarNovaNoEsTanca. Així doncs: Premià de Mar ha dit que no. Que la decisió és equivocada, injusta, injustificada i contraproduent.

El sentit comú diu que això hauria de ser suficient. Que si un poble informa de que t’estàs equivocant, seria bo escoltar-lo i revisar els propis plantejaments. El sentit comú també diu que la feina del Departament d’Ensenyament hauria de ser vetllar pel bon desenvolupament de les seves escoles públiques; cuidar-les i acompanyar-les, potenciar-les en lloc de tancar-les. I el sentit comú diu que, quan prens decisions que provoquen dolor, ràbia, incomprensió i greuge, el que has d’esperar és una reacció; una reacció que ha estat impecable, infinitament millor del que és humanament suportable.

És de justícia que doneu a La Mar Nova l’oportunitat de continuar existint. Creiem que la decisió presa per Serveis Territorials del Maresme és equivocada, i de savis és rectificar; així que aquesta carta demana, amb tota humilitat, la revisió de la decisió. Perquè Premià de Mar necessita aquest P3 i la seva escola. Aquesta escola pública, i totes les altres.

Moltes gràcies. Atentament,

Maria Freixanet Mateo – Senadora d’En Comú Podem

Sobre este blog

El blog Opinions pretende ser un espacio de reflexión, de opinión y de debate. Una mirada con vocación de reflejar la pluralidad de la sociedad catalana y también con la voluntad de explicar Cataluña al resto de España.

Llegir Opinions en català aquí.

Etiquetas
stats