Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
Sobre este blog

El blog Opinions pretende ser un espacio de reflexión, de opinión y de debate. Una mirada con vocación de reflejar la pluralidad de la sociedad catalana y también con la voluntad de explicar Cataluña al resto de España.

Llegir Opinions en català aquí.

Una llei per protegir les persones, sense demagògia i sense enganys

Lourdes Ciuró

Portaveu de justícia del PDECat al Congrés —

Amb la Proposició de Llei que debatem demà al Congrés, tenim un clar objectiu i que ningú s'enganyi: Protegir el petit propietari i evitar que pugui veure okupat el seu habitatge habitual perquè ha decidit, per exemple, anar-se'n uns dies al poble a visitar els seus familiars (això és un cas real), alhora que protegir a qui té adjudicat un habitatge social però no pot instal·lar-s'hi perquè algú ja l'ha okupat de forma il·legal.

El Partit Demòcrata sempre està al costat de realitzar polítiques efectives que permetin garantir un habitatge digne a les persones amb risc d'exclusió habitacional -ho vam demostrar diàriament en la nostra acció de govern a la Generalitat- i per això, tenim molt clar que no podem girar l'esquena als indesitjats efectes col·laterals que la picaresca ha promocionat al voltant de la necessitat habitacional. Sens dubte, això deteriora la convivència, qüestiona el legítim dret a la propietat de les persones i, a més, i no menys greu, condemna a la ineficàcia les polítiques públiques en matèria d'habitatge perquè famílies amb dret a un habitatge social no poden accedir-hi perquè es troba okupat en aplicació de la “Llei del més fort”.

És per això que al costat de més i millors polítiques d'habitatge, millor regulació en matèria de lloguer perquè es pugui abordar un índex de referència en els preus que allunyi del parc de l'especulació o més cessió d'habitatge en mans d'entitats financeres en favor de les administracions públiques, junt a tot això dic que cal omplir les llacunes legals existents que impedeixen garantir dos drets constitucionals que avui estan en col·lisió: el dret a gaudir de la propietat i el dret a tenir un habitatge digne.

La Proposició de Llei que defensem demà al Congrés proposa un mecanisme de desokupacions per la via civil en supòsits no d'impagaments de rendes de lloguer, no d'impagaments de quotes hipotecàries, no de desallotjaments de precaris conseqüència d'un acord entre la propietat i l'ocupant sense cap contraprestació. Tampoc d'empara als grans tenidors d'habitatges com podrien ser les entitats financeres. En absolut! El que es pretén és fer possible que qui té un habitatge en la qual passar els caps de setmana amb la seva família, no la trobi okupada de la nit al dia, sense possibilitat de poder fer res de manera efectiva, més que recórrer a la via penal, i mentrestant, veure com amb total impunitat, la gaudeix algú altre amb tot allò privat i íntim que es troba al seu interior.

No ens podem permetre tancar els ulls i confondre la necessitat de més i millors polítiques en matèria d'habitatge amb girar l'esquena a la cada vegada més abundant proliferació d'organitzacions que rebenten literalment pisos, per posar-los en lloguer submergit, com denunciava fa poc l'ajuntament de Mollet del Vallès i que per tant es lucren delictualment a través de la necessitat habitacional, aprofitant el buit legal en l'ordenament jurídic civil o que exigeixen el pagament d'elevades sumes de diners als propietaris, a canvi de desallotjar l'habitatge. No ens podem permetre més casos com de la Llagosta, on famílies treballadores, que amb dificultat han obtingut finançament per adquirir un habitatge en propietat, no puguin ni entrar en els seus habitatges i, a més, no hi hagi manera legal de poder desallotjar els okupes.

Volem respostes en la legislació que siguin efectives i és per això que plantegem aquesta Proposició de Llei que a més preveu una cautela garantista, que és que tan aviat s'iniciï el procediment serà posat en coneixement de l'administració competent, perquè pugui avaluar si les persones okupants estan en situació d'exclusió residencial o no i, si escau poder donar-los l'atenció que necessitin d'acord amb els mecanismes establerts.

Dir que es persegueix la criminalització de la pobresa o que no s'ofereixen solucions a qui està en l'okupació és del tot inconsistent i allunyat de la realitat del que preveu la Proposició de llei.

Tenim l'opció de millorar aquesta proposició en el tràmit parlamentari, respectant els objectius perseguits que entenc són compartits per la majoria. No ho desaprofitem.

El Partit Demòcrata ho té molt clar. Ho comparteixes? Segur que sí.

Sobre este blog

El blog Opinions pretende ser un espacio de reflexión, de opinión y de debate. Una mirada con vocación de reflejar la pluralidad de la sociedad catalana y también con la voluntad de explicar Cataluña al resto de España.

Llegir Opinions en català aquí.

Etiquetas
stats