Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La participació en la consulta a Badalona es llegeix també en clau de càstic municipal al PP

Votants al institut Pompeu Fabra de Badalona

Tomeu Ferrer

Badalona —

A les 9 del matí, quan els 12 centres de participació establerts a Badalona van obrir, l'expectació era màxima. A la tercera ciutat de Catalunya es plantejava un repte doble. D'una banda, el procés posat en marxa al voltant del dret a decidir. De l'altra, a ningú se li escapa que hi havia una segona batalla, no en va la ciutat està governada pel Partit Popular (PP), amb la figura del discutit Xavier Garcia Albiol al capdavant.

Els primers senyals donaven la pista sobre el resultat final. Cues, de vegades de més de 200 metres, en centres de votació com el de l'Institut La Llauna, al barri del Progrés, donaven a entendre que els votants tradicionalment catalanistes no s'havien espantat davant les possibles prohibicions insinuades dies abans.

Però altres locals de votació situats en barris amb molts veïns castellanoparlants també mostraven a primera hora una gran afluència de votants. Les converses mentre s'esperava el moment de dipositar el sufragi mostraven una barreja de motivacions. D'una banda, la intrínseca reivindicació sobiranista. Però també un cert desig de mostrar la disconformitat amb els impediments per exercir el dret de vot. En tercer lloc, en els barris hi havia ganes de castigar la gestió de l'actual equip de govern del PP a Badalona.

A l'Institut la Pineda, situat al costat de l'autopista, la barreja entre veïns de la zona del Centre de la ciutat i del barri de Sant Crist era palesa. El català i el castellà es podien escoltar normalment a la cua. Potser l'element que unia totes les visions era la pancarta situada a la plaça on hi ha la instal·lació educativa que reclamava que la instal·lació es dediqués a Jordi Dauder, actor badaloní que va iniciar la seva vida cívica al barri del Sant Crist. A aquesta iniciativa s'oposa l'Ajuntament comandat pel partit conservador.

Albiol, amb les motos

L'Institut Pompeu Fabra està situat al barri de Bufalà. Al mapa sociològic de Badalona aquest lloc reflecteix una barreja harmònica d'orígens entre els badalonins. De nou, a mig matí cua a l'entrada i, escoltant els que anaven a votar, malestar perquè la Guàrdia Urbana havia multat als vehicles que acompanyaven persones grans en considerar que estaven mal aparcats. Aquesta actuació era entesa per alguns afectats com una represàlia. Els veïns, en grups familiars o en col·lectius com el de les monges del geriàtric Roca i Pi, es barrejaven amb observadors internacionals que captaven la varietat de participants i la correcció del procés.

A la resta de centres de votació, la tònica era similar: menys participació de la mitjana en els situats en l'àrea d'influència de Badalona Sud i més participació com més s'acostava al Centre. En tots els casos cap incident i bon rotllo.

En el moment de comptar els vots els càlculs es feien intentant traslladar el resultat a les municipals, tenint en compte que el PP ha boicotejat la consulta i que el conjunt de partits de tradició catalanista han mostrat un front unit, inclòs el PSC. Mentrestant, l'alcalde del PP participava en una concentració d'aficionats a les motos.

Etiquetas
stats