Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
Sobre este blog

'Personal' es un blog por el que desfilarán los personajes más significativos de la actualidad catalana, con las palabras del periodista Xavier Ribera y la mirada artística del ilustrador Jaume Bach.

Joan Herrera, el paladí del ‘sí-no’

Joan Herrera. / Il·lustració: Jaume Bach

Xavier Ribera

D’ell s’ha arribat a dir que és el gendre ideal –segur que uns sogres convergents no n’acceptarien la idoneïtat. Tot i que les seves formes són amables i tranquil·les,la seva persistència pot arribar a exasperar el rival més asserenat. S’agafa com un pequinès a la pota del pantaló de l’adversarii no el deixa anar, especialment si aquest és convergent. Les circumstàncies l’han dut a convertir-se en un dels més ferms paladins del ‘sí-no’ en el procés sobiranista.

El barceloní Joan Herrera (1971) és llicenciat en Dret per la Universitat de Barcelona, especialitzat en temes de dret urbanístic i dret del medi ambient. Va començar a militar a Iniciativa per Catalunya l’any 1991, al barri del Besòs, pertanyent al districte de Sant Martí. Les seves responsabilitats s’inicien coordinant el grup de Joves de Sant Martí per passar després a ser Coordinador de la ciutat de Barcelona. Ha estat Coordinador Nacional de Joves amb Iniciativa des del 1996 fins al 2000.A la 6a Assemblea Nacional, el novembre del 2000, va ser designat portaveu de la formació ecosocialista, i també responsable de Moviments Socials, fins al gener de 2004. Va ser aquell any que va encapçalar la llista d'ICV-EUiA al Parlament espanyol, sent-ne després portaveu del grup parlamentari d'Izquierda Unida-Iniciativa per Catalunya. A l'abril de 2007 va ser triat vicepresident d'ICV. Va encapçalar també la candidatura d'ICV a les eleccions generals de març de 2008. El gener de 2007 va ser escollit vicepresident d'ICV. Des de la novena assemblea de ICV, celebrada a Sabadell el novembre de 2008, és Secretari General de la formació, i el 21 d'abril de 2013 és renovat com a coordinador nacional juntament amb Dolors Camats. Actualment, és diputat al Parlament de Catalunya i president del grup parlamentari d’ICV-EUA.

Tot i ser una de les veus més crítiques contra les retallades, tant del govern de Madrid com les del català, la Iniciativa d’Herrera ha format part del quartet del pacte pel dret a decidir, conjuntament amb CiU, ERC i la CUP. Moviment del que es va distanciar quan el president Mas va trencar l’acord del 9-N per transformar-lo en el nou 9-N. Tot i aquest distanciament i tot i haver dit que no aniria a votar, finalment va repensar-s’hi fent públic un vot pel ‘sí-no’. Se li critica especialment l’ambigüitat exhibida al llarg del procés, a on Herrera en particular i Iniciativa en general van recordar la cèlebre i criticada frase de ‘la puta i ramoneta’ atribuïda als convergents.

Herrera es va fent gran, però no aconsegueix, potser ni vol, treure’s del damunt la cara de nen entre entremaliat i setciències que, tot i la seva alçada, ha fet que més d’un veterà polític d’aquí i d’allà se l’hagi mirat per damunt de l’espatlla. Un Peter Pan que va a la feina (Parlament) i arreu en bicicleta. Explica que una vegada van estar a punt de robar-n’hi una, però va arribar a temps de salvar-la, just quan els lladres es trobaven en ple procés de desmuntatge. La imatge del polític ecosocialista va indissolublement associada a la bicicleta, també a la senyal de prohibició de retallades i ara, segurament, al ‘sí-no’ que defensa, ‘sí’ a l’Estat propi i ‘no’ a la independència de Catalunya.

Sobre este blog

'Personal' es un blog por el que desfilarán los personajes más significativos de la actualidad catalana, con las palabras del periodista Xavier Ribera y la mirada artística del ilustrador Jaume Bach.

Etiquetas
stats