Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La izquierda presiona para que Pedro Sánchez no dimita
Illa ganaría con holgura y el independentismo perdería la mayoría absoluta
Opinión - Sánchez no puede más, nosotros tampoco. Por Pedro Almodóvar

Albiol es planta davant Forcadell al costat de C's i PSC: “Per xula ella, xulos nosaltres”

El líder del PP al Parlament, Xavier García Albiol

elDiario.es Catalunya

No s'ha ni debatut i la declaració d'inici de la independència pactada per Junts pel Sí i la CUP ja ha encès els ànims del Parlament. Ciutadans, PSC i PPC s'han reunit aquest dilluns i han anunciat que no donaran “validesa” a la Junta de Portaveus d'aquest dimarts convocada per accelerar la tramitació de la resolució independentista ja que els populars no s'han constituït encara com a grup. El líder dels populars, Xavier García Albiol, ha estat el més dur, i ha anunciat que els seus diputats no assistiran a la reunió de demà, a més de carregar contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell: “Per xula ella, xulos nosaltres”.

La Junta de Portaveus encara no s'ha reunit perquè el PP ha optat per forçar els terminis legals i no constituir-se com grup parlamentari. Malgrat aquesta situació, Forcadell ha decidit mantenir la Junta de Portaveus d'aquest dimarts i convidar els populars a enviar a algun representant, cosa que aquests han anunciat que no faran i han avisat que no hi assistiran.

Després de la reunió informal que han mantingut els líders de Ciutadans, PSC i PP al Parlament, les tres formacions han insistit en la seva intenció de no donar validesa a la Junta de Portaveus de demà i de demanar recursos d'empara al Tribunal Constitucional (TC) si se segueix endavant amb el tràmit de la declaració independentista.

Forcadell havia assegurat als passadissos del Parlament després de ser preguntada sobre la reunió de la Junta es duria a terme: “Sí, sí, es manté”, ha afirmat breument. Unes paraules que han encès a García Albiol: “Doncs els portaveus del PP no hi aniran. Per xula ella, xulos nosaltres”, ha expressat als mitjans. “El reglament està del nostre costat i estem complint escrupolosament el que marca el reglament. I aquesta senyora no pot actuar al Parlament com si estigués a l'Assemblea Nacional Catalana -de la qual va ser presidenta-. No pot fer el que li doni la gana i no ho permetrem”, ha asseverat.

“La Junta no es pot reunir ni donar-se com vàlidament constituïda mentre hi hagi un grup sense constituir”, ha avisat el popular Enric Millo, que ha recordat que el PPC té un termini “legal” per formalitzar com a grup parlamentari i ha deixat clar que el PP “no avalarà amb la seva presència una junta il·legal”.

Per això, tots els diputats populars han registrat un escrit individual a la presidenta perquè desconvoqui la Junta: “Esperem que la presidenta, com a garant del compliment del reglament, rectifiqui i no cometi una greu il·legalitat”, ha dit Millo. “Si tiren endavant i convoquen el ple, haurem de dirigir-nos al TC”.

Per la seva banda, Carlos Carrizosa, portaveu parlamentari de Ciutadans, ha destacat que la “posició comuna” que s'ha evidenciat en la reunió és la constatació que “s'està intentant produir una vulneració evident dels reglaments”. Ciutadans assistirà a aquesta Junta de demà, però Carrizosa ha asseverat que el tràmit “no tindrà cap efecte”: “Un pot voler votar el que vulgui, però les formes ha d'adequar a la llei. Acudirem perquè som un grup constituït, però si veiem que no tots els grups estan, considerarem que allò no és la Junta i no la donarem per realitzada vàlidament ”.

El portaveu ha relatat que els tres grups han posat sobre la taula en la reunió el possible recurs d'empara al TC i s'han “intercanviat impressions” sobre aquesta qüestió, tot i que tots han estat “d'acord” en que aquesta és la “via” si el procés segueix endavant. Ciutadans, així mateix, ha registrat a la Cambra una sol·licitud a Forcadell que demani un informe als serveis jurídics sobre l'admissió a tràmit i, al mateix temps, li reclamen que la reunió sigui desconvocada fins que els grups es constitueixin.

També el PSC ha registrat un escrit demanant a Forcadell que desconvoqui la Junta, ha explicat la seva portaveu a la Cambra, Eva Granados, que ha explicat que el PSC assistirà a la reunió i preguntarà “si tots els grups estan constituïts i, en el cas que no hi siguin, entendrem que la Junta no ha estat constituïda legalment i qualsevol decisió que prengui no serà vàlida ”, ha dit.

Granados ha acusat Forcadell de voler “saltar-se una vegada més el reglament del Parlament” i ha avisat que, en el cas que la Mesa del Parlament decideixi tirar endavant i no tingui en compte la petició de reconsideració presentada pel seu grup, el PSC presentarà també un recurs d'empara al Constitucional.

Etiquetas
stats