Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Les bases de Barcelona en Comú aproven el projecte de consolidar les confluències en un partit

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i el líder d'En comú, Xavier Domènech

Yeray S. Iborra

Les bases han donat el 'sí' a Ada Colau en la creació d'un nou partit polític d'àmbit català. La possibilitat de la construcció d'una marca política estable d'En Comú a Catalunya, superant les candidatures instrumentals amb les que van concórrer a les eleccions municipals i generals, se sondejava des del passat mes de gener. “Això no serà només una suma d'actors sinó una autèntica confluència: una coalició no és un espai còmode per culpa de les quotes”, ha destacat la membre de l'executiva de Barcelona en Comú, Susanna Segovia, aquest dissabte després d'un ple extraordinari que ha reunit les bases de la formació de Colau.

L'objectiu –apunta BComú– és aconseguir una formació estable “prenent com a exemple la que ja s'ha aconseguit a Barcelona”. L'executiva de BComú assegura que els contactes amb partits com Podem, EUiA o Iniciativa ja s'estan produint però que cada formació seguirà els seus propis temps. “Tothom tindrà cabuda en el partit. I no ens fixarem en les sigles, anirem a buscar líders sectorials, siguin del partit que siguin”, ha explicat Segòvia, que també ha fet una crida a la ciutadania per la participació.

En Comú pretén amb aquest salt endavant convertir-se en una organització estable que pugui ser en la referència de l'esquerra del canvi a Catalunya. Després de les victòries a les eleccions municipals de Barcelona i a les estatals (a Catalunya), la construcció del nou subjecte polític estable passa a ser el següent objectiu.

El full de ruta de la nova marca s'inicia aquest mes de novembre amb la creació d'un grup promotor i conclourà –prèvia gira de “ponències zero” pel territori, unes quaranta– el proper mes de març de 2017 en què passarà per una etapa de debat intern i culminarà amb una assemblea constituent. “Volem que aquest nou espai polític estigui vestit per a les pròximes eleccions catalanes”, ha dit Segòvia.

Barcelona en Comú ha assegurat que no es produirà una fuga de cervells a Barcelona i que l'alcaldessa, Ada Colau, seguirà “uns quants anys més” en el càrrec per complir els objectius marcats per la candidatura que va concórrer a les eleccions de maig de 2015. “Nosaltres distingim qui lidera institucionalment i qui ho fa orgànicament”, ha conclòs Segòvia.

L'eix nacional marca el tret de sortida

El proper 3 de novembre tindrà lloc la conferència “Sobiranies i processos constituents” a càrrec de Xavier Domènech amb l'objectiu –assegura BComú– d'“aprofundir en el debat sobre la qüestió nacional”. La qüestió territorial, un dels terrenys més espinosos per als Comuns, tindrà doncs tot el pes en l'inici del nou partit.

“Serem una força d'esquerres sobiranista, de sobiranies múltiples. ¿Independentistes o no independentistes? Aquest segueix sent un marc forçat per a nosaltres, que genera divisions”, ha destacat BComú aquest dissabte, que ha destacat la responsabilitat del nou partit polític de ser un espai central d'un nou model de país per a Catalunya.

La nova formació es marcarà també com a objectius –segons el document presentat a les seves bases i per títol “Nou espai política català”– aprofundir en el debat sobre “habitatge, salut, educació i treball digne”, a més de reivindicar les lluites feministes i les d'altres col·lectius com “gent gran, nens, migrants o el col·lectiu LGTBI+”.

Etiquetas
stats