Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La confesión de la pareja de Ayuso desmonta las mentiras de la Comunidad de Madrid
El plan del Gobierno para indemnizar a las víctimas de abusos agita la Iglesia
Opinión - El pueblo es quien más ordena todavía. Por Rosa María Artal

La CUP estudia unir-se a l'oposició per abaixar preus universitaris encara que avali els pressupostos

El diputat de la CUP, Albert Botran

Oriol Solé Altimira

La CUP decidirà aquest dissabte si aprova o no els pressupostos del Govern, però una eventual adhesió als comptes no impediria deixar en minoria a Junts pel Sí en dos aspectes clau de la llei d'acompanyament. En concret, els anticapitalistes debatran amb la resta de grups esmenes conjuntes per accelerar la implantació de la Renda Garantida de Ciutadania (RGC) i reduir els preus universitaris.

El diputat Albert Botran ha evitat aquest dimarts valorar en profunditat l'oferta final del Govern perquè “la decisió pertany a la militància de la CUP”. No obstant això, sí que ha advertit que la negativa de JxSí a tocar els impostos pot ser un dels motius que empenyi a les bases cupaires cap al 'no' als comptes. “Trobem a faltar mesures en fiscalitat redistributiva”, ha afirmat Botran.

El diputat ha deixat clar que la decisió que prendran les assemblees al llarg del que queda de setmana i que ratificarà dissabte el consell polític de la CUP serà “ferma” tot i que el Parlament acabi votant els comptes al març en comptes del 9 de febrer a causa del recurs de qualsevol grup al Consell de Garanties Estatutàries. És a dir, que no hi haurà més negociacions.

Amb tot, Botran ha deixat la porta oberta a acordar esmenes conjuntes amb la resta de l'oposició per deixar a JxSí en minoria per baixar els preus universitaris. A més, fonts coneixedores de la negociació entre Govern i entitats socials per concretar les quanties i terminis de la RGC han indicat que negocien amb tots els grups de l'oposició incloure una esmena transaccional a la llei d'acompanyament per accelerar la implantació de la RGC aquest any. L'esmena s'hauria de presentar abans de l'1 de febrer.

No obstant això, la tela de les esmenes està encara per tallar. Pel que fa a la RGC, la discussió entre els grups per acordar una esmena conjunta que acceleri la seva implantació està supeditada a la negociació que mantenen oberta el Govern i el grup promotor de la iniciativa. Per la seva banda, l'esmena sobre preus universitaris també està pendent de negociació, també amb JxSí. 

Els impostos han quedat al final de la negociació com el principal punt de discrepància entre l'Executiu i la CUP. Les assemblees de la CUP debatran si aprovar els comptes o no sabent que, de donar-los llum verda, no s'apujarà l'IRPF a les rendes més altes ni es tocarà l'impost de Patrimoni ni de Successions. Malgrat que Botran ha explicat que la CUP mantindrà fins al final les seves esmenes per pujar impostos a les rendes altes, també ha reconegut que no se'n sortiran, ja que com en anteriors ocasions, JxSí s'unirà a PP i Ciutadans per rebutjar-les.

Botran ha tornat a lamentar el paper d'ERC en la negociació per negar-se a entrar en el debat fiscal, tot i que ha constatat “avenços” en la RGC –el Govern ha accedit a crear un fons de garantia de rendes de 45 milions, tal com demanava la CUP– i Educació. En aquest sentit, aquest dimecres el Govern i sindicats de professors es reuneixen i es podria desconvocar la vaga prevista per al 9 de febrer després l'augment de 140 milions en el pressupost del departament inclòs per l'Executiu en l'última oferta a la CUP.

Etiquetas
stats