Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Carles Puigdemont tornarà a quedar-se sol amb la CUP en la seva recerca de socis parlamentaris

Carles Puigdemont al costat de la portaveu, Neus Munté, i el secretari Joan Vidal

Arturo Puente

“Volem passar la qüestió de confiança amb bona nota”, ha assegurat aquest dimarts la portaveu del Govern, Neus Munté, davant la pregunta de si Carles Puigdemont buscarà socis més enllà de la CUP per superar la qüestió de confiança del pròxim 27 de setembre. Però, tot i la intenció de teixir noves aliances, el president tornarà a disposar només dels 72 diputats, 62 de JxSí i 10 de la CUP, que ja el van votar en la sessió d'investidura.

Només unes hores després que Munté mostrés interès -si bé escèptic- pel possible suport d'altres forces, el líder de Catalunya Sí que és Pot, Lluís Rabell, i del PSC, Miquel Iceta, han oficialitzat l'oposició dels seus grups a atorgar la confiança a Puigdemont. Rabell, que s'ha reunit en primer lloc, li ha traslladat la negativa del seu grup a qualsevol via unilateral, tal com es reitera per part del seu espai polític. El mateix passarà amb el PSC, que no donarà el seu suport pel rebuig del full de ruta que Puigdemont tornarà a defensar davant la Cambra.

Tots dos portaveus de l'oposició s'han entrevistat amb el cap del Govern en el marc de la ronda de reunions que està mantenint per sondejar el seu possible suport. Dilluns va ser el torn del líder del PP, Xavier García Albiol, que va assegurar que havia despatxat “en cinc segons” el posicionament del seu partit sobre la qüestió de confiança, òbviament en contra. Tampoc s'esperen sorpreses d'Inés Arrimadas (Ciutadans), que acudirà a la reunió aquest dimecres. La cap de l'oposició serà l'última crida al Palau i ja ha avançat que li proposarà una alternativa a la “fugida cap endavant” que segons ella està fent el Govern.

Si bé Albiol va assegurar haver vist a Puigdemont “disposat” a convocar un referèndum unilateral d'independència, Iceta ha sortit de la reunió amb una opinió contrària. Segons ha relatat, el president no li ha traslladat la seva intenció d'impulsar cap tipus de referèndum i sí de mantenir el full de ruta amb el qual JxSí va acudir a les eleccions ara fa un any, incloent acabar la legislatura el 2017, quan es compleixin 18 mesos de mandat.

La del referèndum era la condició que la CUP venia assenyalant per donar suport a continuar amb la legislatura, però aquest dilluns va anunciar que l'aixecava i que prestaria els seus 10 vots sense reclamar contrapartides, després de l'esperada reunió entre els anticapitalistes i Puigdemont, mantinguda el divendres passat. La CUP espera poder centrar-se així en la negociació dels pressupostos, el nus que es va ennuegar el passat juliol a les relacions entre els independentistes i on, presumiblement, ara mantindran diferències similars a JxSí.

Malgrat les esperades discrepàncies en matèria pressupostària, el 'sí' sense condicions de la CUP ha vol a dibuixar una majoria a la Cambra per sostenir al Govern. Un cop superat el primer escull, l'Executiu espera una recomposició de les relacions amb els anticapitalistes en les diferents cites clau de l'inici de curs. En primer lloc, en el debat sobre política general de la setmana que ve i, després, en l'aprovació d'uns nous pressupostos. “No tindria sentit donar suport a la continuïtat de la legislatura i rebutjar els pressupostos”, repeteixen des del Govern.

La fi del RUI?

Amb la fi de les condicions de la CUP per donar suport a la moció de confiança i la tancada negativa de la resta de forces -incloent la de moment extraparlamentària En Comú- a les fórmules unilaterals, les possibilitats que el Govern impulsi l'anomenat “referèdum unilateral d' independència” (RUI), com li demanen diferents sectors de l'independentisme com l'ANC, semblen decaure. El Partit Demòcrata ja va anunciar la setmana passada que consideraria “un error” que Puigdemont acudís a la qüestió de confiança amb la proposta d'un RUI sota el braç.

No obstant això, el president ha evitat fins al moment descartar de pla i, de fet, tant ell com el vicepresident, Oriol Junqueras, contemplen introduir una partida en els pressupostos en previsió que poder celebrar un procés referendari d'aquest tipus.

En una entrevista mantinguda aquest dimarts a OndaCero, Puigdemont ha recordat que des del seu govern continuen disposats a negociar un referèndum amb l'Estat, negociació en la qual es podria acordar tant la data com la pregunta o, fins i tot, els percentatges per validar una secessió acordada . A més, ha indicat que estaria disposat al fet que en aquesta mateixa consulta es preguntés també per un encaix federal per a Catalunya.

Etiquetas
stats