Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El ataque limitado de Israel a Irán rebaja el temor a una guerra total en Oriente Medio
El voto en Euskadi, municipio a municipio, desde 1980
Opinión - Vivir sobre un polvorín. Por Rosa María Artal

Colau facilitarà “l’èxit de la Diada” des de la distància

Ada Colau, alcaldessa de Barcelona

Jordi Molina

Barcelona —

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha rebut aquest dijous a les entitats organitzadores de la Via Lliure 2015, que se celebrarà demà a la capital catalana amb motiu de la Diada Nacional de Catalunya. En roda de premsa, Colau ha assenyalat que “la ciutat farà un gran esforç i ho farà contenta per una mobilització que es preveu que serà un èxit”. L'alcaldessa, que ja havia anunciat que no assistiria a la Diada, seguirà la manifestació de la Via Lliure des del Centre de Coordinació (CECOR) que centralitzarà els operatius de seguretat, mobilitat i emergències. En canvi, sí que hi seran presents “a títol personal” alguns destacats membres de BComú i dos tinents d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona, com Gerardo Pisarello i Jaume Asens.

En la seva intervenció Colau ha volgut fer algunes reflexions en favor de la Diada. L’alcaldessa ha explicat que se sent “orgullosa” que Barcelona aculli una “manifestació massiva per les llibertats de Catalunya” i ha assegurat que treballarà perquè la concentració a la Meridiana “es pugui desenvolupar amb normalitat” . L'alcaldessa ha explicat que demà al matí acudirà a la tradicional ofrena floral a Rafael Casanova i l'homenatge a l'expresident xilè Salvador Allende, però que no té intenció de fer cap míting en clau política al llarg del dia.

La trobada arriba la mateixa setmana que Barcelona ha evitat formar part de l’AMI (Associació de Municipis per la Independència) i una setmana després de que anunciés que no participaria a la manifestació de la Meridiana. Una decisió, aquesta última, que va justificar des d'una perspectiva institucional, argumentant que la celebració de l'11 de setembre d'aquest any fa “referència explícita” a la convocatòria electoral del 27-S. En aquella ocasió, com avui, l'alcaldessa, si bé va defensar la legitimitat de la Via Lliure, també va insistir en la necessitat de separar el seu paper institucional d'una manifestació “amb clares referències electorals”, encara que va negar que li semblés una mobilització “partidista”.

Des que Colau és alcaldessa, el sector independentista ha mirat amb lupa els seus moviments en relació amb el procés sobiranista. I fins i tot ERC li ha retirat, encara que de forma simbòlica, “la confiança” que li va prestar el 24-M per facilitar la investidura. Així ho va explicar el cap de files dels republicas, Alfred Bosch, en el ple extraordinari celebrat aquest dilluns sobre l’adhesió a l’AMI. Un debat amb referències constants al 27-S, en què la formació Barcelona en Comú es va abstingut. Una posició que impedia la majoria absoluta necessària perquè la capital de Catalunya passés a formar part de l’AMI, tot i que Colau va insistir en revisar “en un debat més tranquil” difenrents possibilitats. Com que Barcelona sigui membre observador de l'associació.

A la reunió hi ha assistit el president de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), Jordi Sànchez, i el president d’Òmnium Cultural, Quim Torra, que han agraït a l'alcaldessa el seu “esforç” per garantir que es pugui celebrar la manifestació amb normalitat i han manifestat el seu respecte i comprensió per la seva decisió de no acudir a la mobilització. “Entenem les responsabilitats institucionals” i “no hem vingut a pressionar, sinó a explicar els últims detalls i la complexitat” de la mobilització, ha explicat Sánchez. El cap de files de l'ANC ha asseverat que la gent ha respost a la crida de mobilització per demà: “Podem dir amb tranquil·litat que la Meridiana estarà plena”, ha afirmat.

Etiquetas
stats