Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

En Comú Podem defuig les crides de Convergència i ERC per sumar-se al pla independentista

Xavier Domenech i Ada Colau

Oriol Solé Altimira

Sense temps per pair el mal resultat d'Unidos Podemos, els aliats catalans de Pablo Iglesias, En Comú Podem, han hagut de sortir a mantenir perfil propi davant les crides de Convergència i ERC per sumar-se al pla independentista. Els d'Ada Colau no només han rebutjat les ofertes de Puigdemont i Junqueras. També han avisat que En Comú està en condicions d'arrabassar la Generalitat als independentistes. Pel número u d'En Comú, Xavier Domènech, la confluència s'ha consolidat aquest 26J com “el principal espai de les esquerres i del reconeixement de la sobirania plena de Catalunya”.

La campanya d'ERC pel 26J, que els republicans van plantejar com un duel contra En Comú per la primera plaça, no ha agradat a la confluència d'esquerres. Domènech ha tornat a lamentar els “atacs” que ha rebut la seva formació per part de CDC i ERC, i ha insinuat que als independentistes no els molesta la victòria del PP. “No ens alegrem que guanyi el PP”, li ha contestat el número u d'ERC, Gabriel Rufián. Per la seva banda, el candidat de CDC, Francesc Homs, ha reiterat que en el context estatal “no hi ha solució” per les reivindicacions de sobirania catalanes.

Així mateix, Domènech ha contestat, sense citar-lo, al president d'ERC, Oriol Junqueras, que ahir a la nit va apel·lar els d'Ada Colau a sumar-se al pla sobiranista davant l'“Espanya irreformable” que, al seu parer, deixa la victòria del PP. El líder d'En Comú Podem ha lamentat el “paternalisme d'alguns dirigents polítics”, i ha recordat que l'aposta d'En Comú per les confluències amb forces progressistes de la resta de l'Estat “és estratègica” i no obeeix al càlcul electoral.

Domènech ha posat el dit a la nafra a ERC i CDC aprofitant que el camí independentista està embarrancat al Parlament fins a la qüestió de confiança a la qual el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, se sotmetrà al setembre. Així, el d'En Comú ha mostrat els seus dubtes sobre la qüestió de confiança, de la qual ha dit no saber si servirà perquè Puigdemont replantegi el full de ruta independentista o per aprovar els pressupostos del 2017. “Tot sembla haver canviat però manen els mateixos. Aquest país es mereix una alternativa real ”, ha conclòs Domènech sobre el Govern.

En Comú apunta a la Generalitat

Encara que han repetit primera posició a Catalunya amb 12 escons, la victòria ha estat amarga pels d'Ada Colau. I no només pels mals resultats d'Unidos Podemos. En comú ha perdut 80.000 vots respecte al desembre, que majoritàriament han preferit quedar-se a casa (en total, la participació ha baixat tres punts). Amb tot, la confluència segueix imbatible al principal graner de vots català, l'àrea metropolitana de Barcelona, i es veu capaç de superar el tradicional 'vot dual' pel qual les forces nacionalistes guanyen en els comicis al Parlament i obtenen resultats més discrets a les generals.

Hi ha dades per entendre l'advertència dels 'comuns' als independentistes: ERC sembla haver trobat el seu particular sostre de vidre en municipis de l'àrea metropolitana –a L'Hospitalet ha crescut només sis dècimes i el PP la dobla en vots; a Sabadell, on governen, el PSC l'ha tornat a superar per 3.000 vots.

Per la seva banda, Convergència ha aconseguit resultats catastròfics al cinturó morat. A Cornellà, amb prou feines superen el 3% dels vots; a l'Hospitalet, el 4%. El terra convergent aquest 26J es troba a Badia del Vallès, on només han aconseguit un 0,93% dels vots. En aquest municipi Junts pel Sí va quedar en cinquè lloc en les catalanes de setembre, amb un modest 9,6% dels vots, i el van superar PP, Ciutadans, CSQEP i PSC.

stats