eldiario.es

Síguenos:

Boletines

Boletines

Menú

CATALUNYA

Què ha de fer En Comú Podem per aconseguir el grup propi que persegueix?

La marca catalana de Podem necessita obtenir almenys 15 dels 47 escons que es reparteixen a Catalunya, o 5 i un 15% de vot en cadascuna de les circumscripcions

Si no ho aconseguissin podrien recórrer a diputats prestats d'altres formacions per constituir el grup propi que persegueixen, encara que els restarien al partit que els presti per formar el seu grup, previsiblement Podemos

Si En Comú Podem obtingués uns resultats similars als que el CIS projecta per a Podem tindria difícil formar un grup propi, almenys només amb els seus representants

- PUBLICIDAD -
Gerardo Pisarello,Marta Sibina,Ada Colau,Olga Rodríguez i Xosé Manuel Beiras a presentació de En Comú.

Gerardo Pisarello,Marta Sibina,Ada Colau,Olga Rodríguez i Xosé Manuel Beiras a presentació de En Comú SANDRA LÁZARO

Ho van marcar com un requisit  mínim per començar a impusar el projecte i  ara és un dels objectius prioritaris de la canidatura. En Comú Podem, la coalició entre Podem, Iniciativa i Barcelona en Comú, vol tenir un grup propi al Congrés, com també la coalició valenciana i la gallega. Però, segons el reglament del Congrés, no n'hi ha prou amb desitjar-ho. Per aconseguir un grup, En Comú Podem haurà de complir diversos requisits, com tenir un número mínim de diputats i un mínim de percentatge de vot. De no aconseguir les condicions amb claredat, tot plegat quedarà a la interpretació de la Mesa, que decidirà segons la seva composició.

El  reglament del Congrés dels Diputats regula entre els articles 23 a 29 com es pot constituir un grup. L'article 23 permet crear-lo a través d’un nombre de diputats no inferior a 15, independentment del percentatge de vots obtinguts. Si no s'aconsegueix aquest nombre de representants, també es podria constituir amb un mínim 5 diputats d'una o diverses formacions, sempre que hagin obtingut almenys el 15% dels sufragis en les circumscripcions on s'haguessin presentat, o el 5% en el conjunt de l'Estat de presentar-se en totes.

Aquests requisits, però, són interpretables. Segons explica Joan Vintró, expert en dret parlamentari i catedràtic de Dret Constitucional de la Universitat de Barcelona, hi ha antecedents d'interpretacions contradictòries a aquests articles. L'expert assenyala el cas d'ERC el 2004, quan se li va permetre formar grup amb 8 diputats, però sense haver aconseguit un 15% a la província de Barcelona, on es va quedar amb 14,16%. "La taula va fer una interpretació molt flexible, entenent que tenia dret a grup per haver superat el 15% a tot Catalunya però, al meu entendre, va ser flexibilitzar massa, ja que també es presentava a la Comunitat Valenciana on no va arribar a l'1%", recorda Vintró.

Diputats prestats

L'expert en sistemes electorals i Catedràtic de Ciència Política de la Universitat Autònoma de Barcelona, Joan Botella, assenyala el cas d'IU i ERC el 2008, quan van sumar els 2 diputats dels primers als 3 dels segons per poder accedir al grup. No obstant això, entre les dues formacions quedaven en el 4,97% de vots, de manera que van necessitar afegir el percentatge del BNG, que després de constituir el grup d'IU-ERC-ICV va optar per entrar al grup mixt.

"Els requisits de constitució i de supervivència dels grups són diferents", explica Vintró. Segons l'article 27, perquè un grup es mantingui després de la seva constitució s'hi han de quedar almenys la meitat dels diputats inicials. Aquesta clàusula assenyala una de les possibles vies perquè En Comú Podem accedeixi al grup, en cas de quedar per sota dels 15 diputats o del 15% en cada circumscripció. Si es donés aquesta circumstància, altres grups -per exemple el de Podem- podrien prestar diputats a En comú Podem fins a arribar al que exigeix, incorporant-se, més tard, al de Podem.

"A tall d'exemple", explica Vintró, "suposem que En Comú Podem obté 8 diputats però no arriba al 15% en una de les províncies. Podem podria prestar-n'hi 7 per constituir el grup. Però per a això a Podem li haurien de sobrar 7 diputats sobre el mínim que se'ls requereix a ells per formar grup". Per tant, en el cas que les tres candidatures avalades per Podem -País Valencià, Galícia i Catalunya- necessitessin diputats prestats, això podria arribar a ser problemàtic per al grup de Podem.

Superar el Podem del CIS

El CIS ha publicat la seva última predicció aquest dijous, que deixa a Podem en el 10,8% en el conjunt de l'Estat. Si En Comú Podem obtingués uns resultats similars als de Podem a la resta d'Espanya, ho tindrà difícil per accedir al grup per si mateix, ja que no arribaria al 15% en totes les circumscripcions ni, molt probablement, més de 15 diputats. A tall d'exemple: El 2011, amb un 26,6% de vot a Catalunya, el PSC va obtenir 14 escons en total.

Per aquesta raó, per accedir al grup propi, la candidatura impulsada per Ada Colau necessitarà superar el resultat del PSC a 2011 en escons, o bé tenir uns resultats en vot àmpliament millors que els que es pronostiquen per Podem en el conjunt d'Espanya.

Dels 47 diputats que es trien a Catalunya, 31 corresponen a la província de Barcelona, teòricament la més favorable a En Comú Podem. Tant Tarragona com Girona trien 6, mentre que a Lleida li corresponen 4. Aquests números tan baixos de representant per circumscripció afavoreixen els partits majoritaris, el que podria jugar-li una mala passada a la marca de Colau si no superés àmpliament el que es pronostica per Podem en el conjunt de l'Estat. Sense anar més lluny, ERC el 2008 va obtenir un 14,6% a Lleida i un 11,4% a Girona sense obtenir cap escó dels 10 que es reparteixen entre aquestes dues circumscripcions.

- PUBLICIDAD -

Comentar

Enviar comentario

Enviar Comentario

Comentarios

Ordenar por: Relevancia | Fecha