Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Convergència culpa “les clavegueres de l'Estat” dels escorcolls judicials als seus ajuntaments

Francesc Sánchez al costat de Marta Pascal, en una foto d'arxiu

Arturo Puente

Convergència torna a veure la mà negra de l'Estat darrere de l'operació judicial portada a terme aquest dimarts a 15 ajuntaments de 9 províncies, i per la qual fins al moment han estat detingudes 11 persones. Abans que el dispositiu de la Guàrdia Civil conclogués amb els escorcolls programats, el responsable de règim intern i comunicació de Convergència, Francesc Sànchez, ha qualificat l'operació d'“espectacle mediàtic” i ha considerat que es tracta d'una actuació “poc democràtica per part de les clavegueres de l'Estat”.

“Respectem l'actuació de la justícia quan és actuació de la justícia. No respectem els espectacles mediàtics que coincideixen cada vegada que hi ha unes eleccions o Convergència celebra un congrés”, ha explicat Sànchez, que ha circumscrit la responsabilitat a la Fiscalia Anticorrupció, que dirigeix l'operatiu juntament amb el jutge del Vendrell que instrueix una de les peces del cas. “Això no és responsabilitat del jutge ni de la Guàrdia Civil, és l'aparell de l'Estat”, ha indicat Sànchez en referència a la fiscalia.

Pel convergent, les converses revelades entre el ministre de l'interior, Fernández Díaz, i l'excap de l'Oficina Antifrau de Catalunya, Daniel de Alfonso, demostren que la Fiscalia Anticorrupció està “viciada de relacions estranyes”. “Com s'ha vist en el cas Fernández Díaz, hi ha molt poca separació entre executiu i legislatiu”, ha indicat, després de reclamar, de nou, la dimissió, ja que al seu entendre “mentre Fernández Díaz sigui ministre de l'Interior, aquestes coses tindran l'ombra de la sospita”.

Sànchez s'ha mostrat a més “molt tranquil” respecte l'actuació dels ajuntaments de Convergència. “Els nostres alcaldes ens han transmès la seva tranquil·litat i la seva confiança en què no hi ha hagut irregularitats”, ha assegurat, després de considerar que l'“espectacle mediàtic” magnifica el desplegament de l'operació. “Quan es diu que entra la Guàrdia Civil a registrar sembla que ho han posat tot cap per avall. No és veritat. A alguns ajuntaments han anat a reclamar un expedient”, ha descrit.

Segons les seves conclusions, aquest “espectacle mediàtic” s'ha centrat a Catalunya per fer mal a Convergència, malgrat que el cas transcendeix les fronteres catalanes. “Que jo sàpiga Convergència no té cap ajuntament a Castelló ni a Madrid, però l'espectacle mediàtic s'ha tornat a concentrar aquí. Quan ha sortit la notícia aquest matí tot apuntava a Convergència, però a qui s'investiga és una empresa que té relació amb certs ajuntaments, entre ells, alguns de Convergència”, s'ha queixat Sànchez.

El Govern fa seva la tesi de Convergència

La teoria de la mà negra de l'Estat esgrimida per Convergència ha estat assumida posteriorment pel Govern de Junts pel Sí. La consellera portaveu, Neus Munté, ha assegurat després de la reunió del Consell Executiu que Fernández Díaz és “l'autor intel·lectual” de l'operació judicial als ajuntaments i ha tornat a fer servir l'expressió del seu company de partit per assegurar que els “espectacles mediàtics moltes vegades queden en res”.

Munté ha estat ferma a desvincular l'operació tant del Govern com del president Puigdemont, també durant el seu pas per l'alcaldia de Girona. “Aquesta és una operació que investiga una empresa i que analitza la relació d'aquesta empresa amb diferents ajuntaments que van contractar amb ella”, ha traçat com a marge.

Etiquetas
stats