Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El ataque limitado de Israel a Irán rebaja el temor a una guerra total en Oriente Medio
El voto en Euskadi, municipio a municipio, desde 1980
Opinión - Vivir sobre un polvorín. Por Rosa María Artal

Duran i Lleida a Rajoy: “Menys lleis Wert i més mà esquerra”

Duran adverteix que Espanya necessita "d'una punyetera vegada" un pacte d'educació.

EFE

Barcelona —

El portaveu parlamentari de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, ha advertit aquest dilluns al president del Govern, Mariano Rajoy, que el que Espanya necessita “d'una punyetera vegada” és un pacte escolar que permeti “que les lleis durin més enllà de si les aplica el Govern d'un color o un altre”. En una carta oberta escrita al seu bloc i dirigida al president del Govern central, Duran carrega contra la Llei Wert i assegura que Rajoy persegueix la “confrontació” que aquesta reforma comportarà amb la majoria dels partits polítics catalans perquè ja li “va bé”.

“No et pot estranyar que a Catalunya hi hagi un sentiment creixent que amb Espanya no hi ha res a fer. No sóc independentista però entenc que molta gent de bona voluntat arribi a aquesta conclusió. És que no pareu de donar-los arguments!”, assegura. Igualment diu entendre que el Govern del PP vulgui fer “la seva llei d'Educació”, però atribueix el fracàs escolar als successius canvis legislatius en aquesta matèria amb cada nou Executiu.

El també secretari general de CiU apunta que sobre la Llei Wert havia demanat a Rajoy que es respectessin les competències autonòmiques i que “es deixés en pau” el model educatiu català d'immersió lingüística, sobretot després del dictamen del Consell d'Estat que, en opinió seva, oferia “una possibilitat claríssima” de deixar fora aquest aspecte.

Duran assegura que amb aquest dictamen confiava que Rajoy “prengués el timó i desactivés tot el que la Llei té d'antiautonòmic i, particularment, d'anticatalà”, però que després de la seva aprovació en Consell de Ministres va preguntar-li -via twitter- al president de l'Executiu espanyol on volia arribar si no frenava la “aberrant Llei Wert”. El líder d'Unió conclou la carta amb una sentència: “Menys lleis Wert i més mà esquerra”.

Pel portaveu de CiU, encara que Rajoy cregui que és el Govern el que s'ha ficat en un “carreró sense sortida” amb la seva defensa del dret a decidir davant la falta de suport internacional perquè Catalunya tingui Estat propi, aquest és també un problema d'Espanya. “No entendre que és un problema d'Estat que Catalunya, el motor econòmic de l'Estat, tingui milions de ciutadans que no se sentin representats per Espanya és més propi d'un polític que d'un estadista”, recrimina a Rajoy.

En aquest sentit, insisteix que la Llei Wert és “inacceptable” i “un exemple del que no s'ha de fer”, al “passar” de l'Estatut d'Autonomia aprovat a les Corts i deixar en mans de l'Estat els continguts curriculars com si es tornés “als temps de l'Enciclopèdia Álvarez”. En la seva carta, Duran afegeix que la llengua és el fonament de la identitat de Catalunya.

“El nostre no ha estat mai un nacionalisme ètnic. No hem parlat mai de RH diferents. No és religiós. El nostre és un nacionalisme cultural”, subratlla Duran que defensa l'actual model educatiu català que, afirma, no ha generat problemes en les escoles, en què “només” disset famílies han demanat l'educació en castellà per als seus fills.

Quant a l'objectiu de formar els alumnes perquè estiguin orgullosos de ser espanyols, Duran argumenta a Rajoy que “Espanya és plural o no serà Espanya” i li demana que no deixi de banda la qüestió catalana ni permeti “que s'agreugi encara més ”amb una llei Wert que“ és la gota que fa vessar el got ”, assevera.

Etiquetas
stats