Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

ERC força la compareixença de Mas a la comissió Pujol després de salvar-lo quatre cops

Mas defensa la seva actuació i es desvincula de les actuacions d'Oriol Pujol

Arturo Puente

Barcelona —

El president Artur Mas no se salvarà de comparèixer a la comissió sobre frau, evasió fiscal i corrupció oberta arran del cas Pujol. Fins a quatre vegades havia evitat ERC que el president donés la cara per la seva gestió com a conseller en els governs de Jordi Pujol i posteriorment com a president, però aquest dilluns ha canviat de criteri i ha sol·licitat la seva compareixença.

Oriol Junqueras havia anunciat divendres passat que no tornaria a rebutjar la compareixença de Mas. El líder independentista no desitjava seguir donant imatge de subordinació, malgrat el pacte de legislatura reafirmat fa només una setmana. En un primer moment, ERC plantejava que una comissió d'investigació no era lloc per a un president, i preferien que comparegués a la comissió sobre assumptes institucionals, però finalment han decidit ser ells mateixos els que reclamin que Mas s'expliqui davant la comissió Pujol.

El canvi de postura arriba el mateix dia que ERC i CiU han anunciat el seu pacte per aprovar els pressupostos, i només un dia després que es conegués que el fiscal del cas de les ITV acusa d'Oriol Pujol d'intervenir perquè un empresari amic íntim tingués accés al president Mas. El fiscal considera que l'exsecretari general de Convergència va cobrar comissions il·legals de l'empresari Alsina a canvi de favors a la admnisitración relacionada amb la deslocalització industrial d'unes empreses. A més, aquest dimarts l'expresident Pujol compareix davant un jutjat de Barcelona per aclarir d'on prové la seva fortuna a l'estranger.

El president Artur Mas s'ha desvinculat de les pràctiques corruptes sobre el cas de les ITV en un dinar informatiu ofert aquest dilluns. Mas ha reconegut haver fet “centenars de contactes” relacionats amb la deslocalització industrial, però ha afegit que és la seva “obligació i responsabilitat” com a president català per ajudar a mantenir els llocs de treball. No obstant això ha assegurat desconèixer si, a partir d'aquestes activitats, algú ha fet “un ús privat” que pugui ser il·legal, en relació a l'acusació contra Oriol Pujol.

Etiquetas
stats