Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

EUiA salta d'En Comú Podem i concorrerà al costat d'IU a les generals

EUiA ha descartat integrar-se en una coalició el 20-D amb Podem, ICV i Bcomú.

Arturo Puente

Les converses estaven obertes fins avui, però finalment En Comú Podem perdrà un dels seus confluents. EUiA ha saltat de la confluència catalana impulsada per Barcelona en Comú, Podem i ICV, i concorrerà al costat de la candidatura d'Alberto Garzón i Izquierda Unida. Segons ha anunciat el secretari general comunista, Joan Josep Nuet, aquesta tarda està previst que la formació signi la coalició electoral al costat del seu referent estatal per presentar-se a les eleccions generals.

La decisió d'EUiA arriba dos dies després de celebrar una consulta interna entre els seus afiliats en la qual aquests es van posicionar en contra de les condicions ofertes per En Comú Podem per un rotund 87,4%. L'enquesta, que constava de dues preguntes, deixava marge per continuar la negociació en les últimes 48 hores de què disposaven per registrar-se davant la Junta Electoral. Negociacions que, d'acord amb la decisió presa pel partit, no han fructificat.

Joan Josep Nuet ha acusat aquest dijous a En Comú Podem de seguir pautes de “vella política” en la confecció de l'espai. “La nostra gent té un límit, no s'ho menja tot”, ha assegurat Nuet, després de qualificar de “vergonyoses” les condicions que se li oferien a EUiA. En Comú Podem havia proposat que el seu candidat, Joan Mena, ocupés el número 9 a la llista per Barcelona, a més de reservar-llocs entre el dos i el tres en la resta de províncies. Tampoc el grup propi que la marca de Barcelona en Comú proposa entusiasmava a una part de les seves bases, que preferien donar suport a Alberto Garzón.

EUiA acudirà finalment en una coalició integrada per IU sota el nom d'Unitat Popular, de la que és candidat Alberto Garzón. La decisió d'EUiA no només suposa una sortida d'En Comú Podem, sinó la ruptura de la formació amb ICV, amb qui es presten en coalició des de l'any 2002. El partit de Nuet provarà la seva força electoral en solitari per primera vegada des de les generals de l'any 2000, quan no van obtenir representació.

Etiquetas
stats