eldiario.es

Síguenos:

Boletines

Boletines

Menú

CATALUNYA

EUiA dóna un no rotund a les condicions d'En Comú Podem però aposta per seguir negociant

La militància del referent català d'IU s'ha decantat en un 87,4% per rebutjar l'actual fórmula de la coalició catalana, que els deixaria sense llocs de sortida i amb un clar suport a Podem a l'Estat

La consulta deixa marge per a un acord, però la direcció d'EUiA té només un dia per intentar millorar les condicions de l'acord en la línia amb el que ha expressat la seva militància

Si En Comú Podem no els ofereix un encaix més satisfactori, concorreran a les eleccions sota la marca d'Alberto Garzón, Unitat Popular

- PUBLICIDAD -
IU advierte a Podemos de que renunciar a la unidad de la izquierda es "renunciar a ganar"

El secretari general de Podem, Pablo Iglesias, abraça el coordinador general d'EUiA, Joan Josep Nuet EFE

Ensopegada en la confluència a contrarellotge de les esquerres catalanes al voltant d'En comú Podem per a les eleccions generals. La militància d'EUiA, referent d'IU, ha votat aquest dimecres de forma contundent en contra de les condicions proposades en la negociació per a la confluència. En una consulta amb dues preguntes oberta a tots els afiliats, el 87,4% s'ha decantat per rebutjar les actuals clàusules, però el 55,7% ha apostat per continuar la negociació per intentar obtenir les condicions aprovades al Consell Nacional del partit del 31 d'octubre passat.

Les condicions plantejades a EUiA, el partit suposadament més petit dels quatre a la taula, no han agradat gens a la formació germana d'IU. En Comú Podem ha confeccionat una llista que els deixa sense llocs de sortida: el número 9 per Barcelona, i entre el 2 i el 3 en la resta de províncies. Tampoc el nom "En Comú Podem - Podem En comú" els sembla que reflecteixi la pluralitat de l'espai. En darrer lloc, el fet que el cap de llista d'En comú, Xavier Domènech, reconegués en una entrevista amb Catalunya Plural que el seu candidat a la presidència és Pablo Iglesias ha acabat d'encendre els ànims dels partidaris catalans de Garzón.

A la consulta celebrada es preguntava a la militància per dos aspectes. A la primera pregunta, sobre el fet d'acudir a les eleccions al costat de Podem, Iniciativa i En comú si s'aconseguia que la coalició canviés les condicions actuals, un plantejament que ha rebut el suport del 55,7%, enfront del 43,3 % en contra. La segona pregunta plantejava si concórrer a les eleccions sota les actuals condicions, a la qual els votants s'hi han mostrat clarament en contra amb un 87,4% dels vots davant d'un escàs 11,4% a favor.

Un dels aspectes a tenir en compte com a rerefons d'aquesta decisió és el fracàs de les converses entre Pablo Iglesias i Alberto Garzón per formar candidatures conjuntes a nivell estatal. Les relacions entre IU i EUiA són històricament molt fluides i el fet que els votants catalans no poguessin donar suport a Unitat Popular, la marca de Garzón, creava amplis recels entre les bases del partit català. 

Nuet carrega contra la "vella política" d'ICV, Podem i BComú

Sobre els resultats, el coordinador general d'EUiA, Joan Josep Nuet, ha carregat contra les pautes de "vella política" que s'estan seguint per a la configuració d'una candidatura de confluència d'esquerres a Catalunya. En aquest sentit, ha llançat un ultimàtum a ICV, Barcelona en comú i Podem per arribar a un acord: "La nostra gent té un límit, no s'ho menja tot", ha avisat Nuet, que ha qualificat de "vergonyoses" les condicions que se li ofereixen a EUiA.

Des del Parlament, Nuet ha alertat que aquests resultats representen un "toc d'atenció profund" a la BComú de l'alcaldessa Ada Colau i a les direccions d'ICV, el seu soci de coalició, i Podem, que s'estan gestant en "reunions de 18 persones" una candidatura unitària que afecta "milers de militants". "Si la confluència d'esquerres per al 20D" es construeix sobre aquestes cendres, durarà un telenotícies ", ha advertit.

Per la seva banda, un dels braços d'EUiA, el PSUC Viu, també ha volgut fer una lectura dels resultats en declaracions a aquest mitjà. El seu president, Albert Miralles, entén que són una clara senyal de que la militància sol·licita avalar la candidatura d'Unitat Popular d’Alberto Garzón. "El No/No -i part del Si/No entenent que les condicions no donaran— ens diuen que el grup propi no és el camí", assegura Miralles, que sol·licita a la direcció d'EUiA que faciliti els resultats per assemblees.

El resultat de la consulta reclama continuar negociant, però sona a cop de porta quan arriba a només un dia de la data límit perquè els partits comuniquin a les juntes electorals si concorren sota una coalició. Durant el dia d'avui, els dirigents d'EUiA intentaran arrencar unes condicions més d'acord amb allò expressat per la seva militància però, de no aconseguir-ho, apostaran per presentar-se en solitari amb la marca de Garzón. En un escenari així, és probable que Unitat Popular no tingui prou força electoral per aconseguir algun escó en cap de les quatre circumscripcions catalanes, d'acord amb les enquestes.

- PUBLICIDAD -

Comentar

Enviar comentario

Enviar Comentario

Comentarios

Ordenar por: Relevancia | Fecha