Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La FAVB titlla “d’indecent” l'actitud del Govern en l’audiència de turisme i els partits marquen perfil

Cues per entrar en l'audiència de turisme, a la biblioteca Jaume Fuster / Enric Català

Jordi Molina

Barcelona —

La gestió del turisme i el model que ha d’imperar en la ciutat serà un dels grans temes que ocuparan l’agenda política i social barcelonina fins les eleccions. L’audiència pública d’aquest dimarts, que pretenia ser un primer pas per consensuar l’equilibri entre el negoci turístic i els drets ciutadans, va acabar escenificant un xoc d’interessos agreujat, a més, pel fons i la forma de la reunió. L’alcalde va esquivar l’audiència i molts veïns es van quedar fora del recinte i sense dir la seva. Però no només això. Sobre la platea de la biblioteca Jaume Fuster va planar la sensació de que s’havia facilitat l’accés del sector empresarial.

Hores després de la vista, la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB) no s’ha mossegat la llengua i ha estat molt contundent. “Patim un govern municipal de pèssima qualitat democràtica, elitista, i que menysprea tant com tem el veïnatge popular de Barcelona”. I és que per a la federació de veïns de la ciutat, el més greu no va ser només l'absència de l'alcalde, sinó “l’escandalosa i grollera manipulació” de l’acte per part dels organitzadors.

“Mentre centenars de veïnes i veïns feien cua al carrer durant hores, vigilats per un ampli dispositiu policial i tractant d’accedir a un local d’aforament limitat; un munt de càrrecs municipals, empresaris hotelers, representants del gremi d’apartaments turístics, de plataformes digitals i, singularment, de l’associació d’amfitrions ocupaven bona part de l’auditori, convocats per l’Ajuntament a les 17 hores”, expliquen en un comunicat.

Davant d'aquestes crítiques, Trias ha sortit al pas i ha defensat la seva absència. Des del seu punt de vista, molts assistents volien convertir l'audiència en una “manifestació”, i ha valorat positivament que es poguessin aportar punts de vista i confrontar plantejaments, sense matisar si part dels representats dels lobbies havien estat, o no, convocats per l'Ajuntament. Per a Trias, els diferents punts de vista posen de manifest que el model de turisme ha de ser un “joc d'equilibris” com, segons ell, s'està produint en l'elaboració del nou pacte local pel turisme.

Sobre les crítiques per la seva baixa i la manca d'aforament del recinte, l'alcalde ha recordat que estava a l'Ajuntament lliurant la medalla d'or a Antoni Sansalvador, un dels impulsors del Banc d'Aliments, motiu pel qual no podia presidir l'audiència. A més, destaca que la biblioteca Jaume Fuster va ser el lloc escollit per celebrar-la, en consens amb la FAVB. “Si volien que se celebrés al Saló de Cent que sàpiguen que té el mateix aforament”.

Ara, la FAVB demana a l’Ajuntament que respongui, punt per punt, al decàleg que van presentar durant l’audiència, plenament compartit per les plataformes veïnals i les AV de Barcelona. Davant d’aquesta petició, Trias s’ha limitat a dir que “estudiarà” les propostes de la FAVB, de qui en més d’una ocasió ha acusat de queixar-se més que no pas de proposar alternatives.

El debat sobre el turisme obre el teló preelectoral

El debat sobre el turisme obre el teló preelectoral La reacció dels partits s’ha repartit entre retrets a Trias, picades d’ullet a la FAVB i crítiques pel fons i forma d’una audiència que ha obert el teló de la crònica preelectoral. El PSC ha dit que agafarà “a punt de partida” el decàleg de la FAVB en un moment en què l’esquerra es vol disputar la proximitat amb les plataformes veïnals organitzades, un pols que ara per ara –i segons la darrera enquesta de La Vanguardia— aniria guanyant Barcelona en Comú.

Durant l’acte, i en declaracions a aquest mitjà, l'alcaldable pel PSC, Jaume Collboni, explicava que li havia sorprès el desenvolupament de l’audiència, “amb més presència, fins i tot en aplaudiments, dels representats empresarials que no pas dels veïns”. “Vull pensar que no s’ha adulterat”, deia. L’endemà i en declaracions als mitjans, ha carregat contra Trias assegurant que el lliurament d'una medalla d'or no és un motiu suficient per no haver assistit: “Va ser una falta de respecte cap a molta gent”.

Des de les files ecosocialistes el dèficit de l’audiència de dimarts motiva que demà divendres, en el ple municipal, presentin la suspensió de llicències per a tot tipus d'allotjament turístic a la ciutat, que previsiblement serà declinada, una petició a la qual se suma la FAVB. Així ho ha explicat la regidora Janet Sanz, que ha criticat que l'alcalde no participés en l'audiència “quan sabem que es reuneix periòdicament amb els sectors de la ciutat que decideixen sobre turisme, com hotelers i promotors”.

El president del PP a l'Ajuntament, Alberto Fernández, no ha entrat en fer una valoració directa de l’audiència, “on va veure tota mena d'opinions, a favor i en contra”, i ha insistit en la “mala gestió” del turisme per part de l'alcalde, tot i que al llarg del mandat populars i convergents han impulsat més d’una operació. Des de la modificació del pla d’usos de Ciutat Vella a principis de mandat, fins a la projecció de l’hotel de luxe del Deutsche Bank, ara fa uns mesos.

El més moderat de tots ha estat el líder d'UpB (ERC+Rcat+Dcat), Jordi Portabella, que ha excusat la no assistència de l'alcalde: “no es pot estar a tot arreu”. Tot i que encara és aviat per identificar estratègies en matèria d’aliances, el to de Portabella, sumat a les manifestacions de l’alcaldable Alfred Bosch, es poden interpretar com els primers gestos d’una política de no agressió amb CiU. Sobre la reunió, l’encara líder republicà va valorar positivament la trobada, tot i apuntar un “error de previsió” per part del Govern, en al·lusió a la manca d’aforament.

Etiquetas
stats