Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El ataque limitado de Israel a Irán rebaja el temor a una guerra total en Oriente Medio
El voto en Euskadi, municipio a municipio, desde 1980
Opinión - Vivir sobre un polvorín. Por Rosa María Artal

La Fiscalia prepara una querella contra la compra d'urnes per part de la Generalitat

Urnes en un col·legi electoral

elDiario.es Catalunya

Reacció ràpida de la Fiscalia a l'inici dels tràmits de la Generalitat per comprar les urnes del referèndum. El ministeri públic prepara una querella davant la licitació de la compra de 8.000 urnes per part de la Generalitat que s'ha publicat aquest dimarts al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC).

L'anunci de la conselleria de Governació, de tres pàgines, detalla que es tracta de dos lots als quals es destinaran 200.000 euros públics: 184.000 euros per a “urnes electorals transparents” i 16.000 per a “urnes de cartró”. Les empreses que vulguin optar al concurs tenen 15 dies per presentar-se. Serà la primera vegada que la Generalitat disposi d'urnes pròpies.

En la licitació no fa una referència concreta al referèndum. L'anunci es presenta segons l'acord marc assolit per subministrar “urnes en les eleccions al Parlament de Catalunya, consultes populars i altres formes de participació ciutadana”.

El Govern ha carregat contra les intencions de la Fiscalia. “No té cap sentit fer una investigació”, ha ressaltat la consellera portaveu, Neus Munté, que ha considerat “greu” que finalment es presentés una querella “contra un procediment administratiu suportat per la legalitat vigent”. “No hi ha res estrany en que un Executiu compri urnes per facilitar l'exercici de la democràcia”, ha afirmat.

De moment no ha transcendit per quins delictes concrets es presentarà la querella, encara que previsiblement inclourà els de desobediència, prevaricació i malversació de fons públics. Tampoc contra qui anirà dirigida (un requisit indispensable per presentar-la) ni el tribunal on es presentarà –el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) o l'Audiència Nacional.

El Constitucional ha anul·lat tant la intenció del Parlament de celebrar el referèndum com el full de ruta independentista aprovada per Junts pel Sí i la CUP. El Govern, a través del seu portaveu Íñigo Méndez de Vigo, va avançar divendres passat que la Fiscalia actuaria si hi havia “fets” sobre la compra d'urnes per a un referèndum a Catalunya.

Etiquetas
stats