Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Gabriel Rufián (ERC): “Pujol és el pitjor que li ha passat a Catalunya junt amb Cs”

Gabriel Rufian a la seu d'ERC
Barcelona —

El diputat d'ERC al Congrés Gabriel Rufián ha afirmat en una entrevista a Europa Press que l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol “és el pitjor que li ha passat a Catalunya ia la política catalana juntament amb Cs” i ha confiat que els problemes judicials de la família no perjudicaran al procés sobiranista català.

“És un capo, un polític que, com tants altres, van pensar durant molt de temps que aquest país era el seu negoci, la seva casa. No sé si he estat prou clar”, en l'entrevista ha lamentat que ERC hagi de respondre pels problemes l'expresident.

Rufián creu que Pujol és per a ERC el que Veneçuela per Podem: “A Podem li pregunten sempre per Veneçuela, a nosaltres ens pregunten per Pujol. No passa res. La bona notícia és que ens sabem la resposta”.

El diputat republicà lamenta que el seu partit hagi d’explicar-se per un “senyor que primer va pactar amb Felipe González (PSOE) i després amb José María Aznar (PP) i que va arribar a ser espanyol de l'any” --títol que li va atorgar un diari en 1985--, i assegura que l'expresident no és independentista.

Rufián ha ironitzat que, si no li falla la memòria, el projecte polític de l'expresident català mai va estar relacionat amb el sobiranisme i conclou: “Qui pensi que Pujol té alguna cosa a veure amb el procés d'autodeterminació, em sap molt greu, però no”.

El republicà veu injust haver de donar explicacions sobre casos que afecten el PDeCAT --amb qui ERC governa la Generalitat-, i recorda que l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, no ha de respondre pels problemes que afecten el PSC o al PSOE, malgrat governar amb els socialistes catalans aquesta ciutat.

Rufià afirma també que és “innegable que l'actual Convergència --el PDeCAT-- ha pagat segons quins casos de corrupció”, i cosa que es demostra amb els resultats electorals que està recollint el partit d'Artur Mas.

“Abans tenia un nombre de diputats determinat i ara té un altre i segons les enquestes tindrà un altre. Per a nosaltres no és una bona notícia perquè necessitem les forces polítiques d'aquest procés molt forts”, reflexiona.

Preguntat pels casos de corrupció que afecten el PP, ha estimat que el president del Govern, Mariano Rajoy, hauria de dimitir o, almenys, donar explicacions al Congrés, però conclou que no passarà ni una cosa ni l'altra: “Té les majories per no haver de fer-ho”, lamenta.

“Rajoy va guanyar les eleccions després del 'Luís sigues fort' –missatge del president a Bárcenas --”, continua Rufián, i conclou que l'única amenaça per canviar l' 'statu quo' a Espanya és el procés sobiranista català, no l'oposició.

Rufián argumenta que la celebració d'un referèndum desencadenaria en la resta d'Espanya un conjunt de canvis que ara mateix no pot impulsar Podem per no tenir força: “La principal derrota que Rajoy veu en el seu horitzó és Catalunya. No hi ha cap altra amenaça”.

El diputat republicà s'ofereix a Podem per a iniciatives conjuntes al Congrés, però demana que col·laborin amb un referèndum a Catalunya ho avali o no l'Estat: “Els ajudarem a canviar el seu país, però que ens ajudin a canviar el nostre”.

Adverteix Rufián a Podem que el referèndum sí que seria una veritable derrota per a Rajoy, i no “fer veure que pots fer mocions de censura que no pots fer, o fer veure que pots ser president del Congrés quan no ho pot fer, o regalar joc de trons al Rei”.

Etiquetas
stats