Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Una denuncia de la extrema derecha lleva al límite al Gobierno de Sánchez
Crónica - El día que Sánchez se declaró humano. Por Esther Palomera
Opinión - El presidente Sánchez no puede ceder

Garzón confia en l'exemple de Catalunya per aconseguir una confluència a les generals

Alberto Garzón (centro) junto al líder de ICV, Joan Herrera

Blanca Blay

Girona —

El líder d'Izquierda Unida, Alberto Garzón, ha aterrat aquest dimarts a Girona per incorporar-se oficialment a la campanya de Catalunya Sí que es Pot pel 27-S. “Si a Catalunya hi ha hagut una candidatura unitària que reuneix a moltes forces diferents entorn d'un programa, es pot aconseguir a la resta de l'estat i caminar així cap a un país més just”, ha assegurat el diputat malagueny. Ho ha fet en un moment en què el seu partit es fixa en la candidatura catalana com a exemple de confluència i busca aconseguir també una candidatura unitària de cara a les eleccions generals. “Catalunya Sí que es Pot és un exemple”, ha dit Garzón, que ha reconegut però que les catalanes i les generals “són contextos diferents”.

El líder d'IU, que ha anunciat recentment que es presentarà a les primàries d'Ahora en Común, s'ha afanyat a vincular les eleccions catalanes i les generals al costat del líder d'ICV Joan Herrera. “Catalunya Sí que es Pot és una candidatura amb molt de potencial. Tenim la capacitat de fer fora el PP del govern i CiU de la Generalitat perquè ambdues eleccions estan relacionades”, ha assegurat. A Catalunya, Podemos i ICV ja han arribat a un acord per repetir la fòrmula de Catalunya Sí que es Pot de cara a les generals.

Garzón, que estarà diversos dies donant suport a la candidatura catalana encapçalada per Lluís Rabell, ha enviat ja un missatge clar de cara a una possible confluència a Madrid. “Estic convençut que finalment tindrem una candidatura unitària”, ha afirmat. Amb tot, malgrat que reconeix que hi ha “obstacles” ha reconegut que “estan més a prop” i ha considerat que “amb voluntat política existirà la fórmula perquè al desembre hi hagi una candidatura que permeti que el PP no consolidi el seu poder”, en una indirecta al·lusió a Podemos. “Nosaltres hem anunciat que si Ahora En Común ratifica les primàries aquesta setmana nosaltres ens hi presentarem, però cal garantir que existirà una candidatura unitària”, ha repetit, i ha insistit en què els esforços estaran posats perquè no hi hagi competició entre les forces polítiques rupturistes i que en lloc d'això el que hi hagi sigui col·laboració ja que es tractaria d'una candidatura amb molt poder per “il·lusionar”.

L'exemple de les municipals

També ha citat com a exemple les confluències d'esquerres que van sorgir en les eleccions municipals i que han aconseguit demostrar, en casos com Barcelona en Comú o Ahora Madrid, que l'alternativa era possible. Malgrat que a Catalunya s'hagi fet una realitat la confluència entre partits d'esquerra –Catalunya Sí que es Pot integra Podem, ICV, EUiA i Equo– de cara a les eleccions al Parlament, sembla que els líders nacionals d'IU i Podemos no coincidiran en cap acte de campanya tot i que tots dos estaran presents individualment donant suport en múltiples actes. Segons ha dit Garzón, de moment no està previst que coincideixin, si bé aquest dimarts, per exemple, tots dos es troben en terres catalanes. En qualsevol cas, Garzón ha remarcat que coincidir “en cap cas seria un problema” i que el que estan fent és “optimitzar” arribar a tots els territoris. “Estem oferint un missatge molt clar i molt nítid dins de les diferències que tenim com a formacions a favor d'una candidatura d'unitat popular com és Catalunya Sí que es Pot”, ha afegit.

“Jo crec que no hi haurà un pacte entre IU i Podemos perquè no es tracta d'això, es tracta que hi hagi un pacte entre la ciutadania”, ha matisat sobre les especulacions sobre la posició de Podemos. “És una qüestió col·lectiva, com es digui la candidatura és secundari per nosaltres, tan de bo ens trobem en aquest espai”. Respecte la clau nacional i l'encaix de Catalunya dins d'Espanya, Garzón ha recordat que IU és l'única força de caràcter estatal que ha votat a favor del dret a decidir al Congrés dels Diputats i ha insistit que seguiran fent “pedagogia” des de Madrid.

Etiquetas
stats