Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La izquierda busca reconstruirse ante el nuevo ciclo político
El PP de Ayuso bloquea la investigación de los negocios de su pareja
Opinión - 'Un español cuenta algo muy sorprendente', por Isaac Rosa

La Generalitat envia a les cancelleries la llei del referèndum

El conseller d'Assumptes Exteriors, Raul Romeva

Europa Press

La Conselleria d'Afers Exteriors de la Generalitat ha enviat un memoràndum a les cancelleries de tot el món per explicar la llei del referèndum que JxSí i la CUP han registrat aquest dilluns al Parlament i una còpia de la norma en anglès.

El memoràndum, el número 39, titulat La llei del referèndum per a l'autodeterminació de Catalunya i recollit per Europa Press, explica que la normativa vol posar “el marc legal per a la convocatòria i celebració d'un referèndum per permetre als ciutadans de Catalunya decidir sobre el seu futur polític” l'1 d'octubre.

La Generalitat entén la llei com una “resposta democràtica” al dictamen del Tribunal Constitucional (TC) que va anul·lar diversos preceptes de l'Estatut el 2010 i al rebuig del Govern central a negociar una solució política a les demandes d'autogovern de Catalunya.

El document acusa l'Estat d'haver-se “embarcat en un procés recentralizador” i de dur a terme, a través del TC, una interpretació altament restrictiva de la Constitució en aspectes diversos, com l'ús de la llengua catalana o el finançament de polítiques de la Generalitat.

També interpreta la llei presentada aquest dilluns com una reacció al fet que Catalunya s'hagi convertit, segons el text, en “una minoria estructural dins de l'Estat espanyol”, la qual cosa li impedeix de gaudir de ple reconeixement i de participar en la vida política, econòmica, social i cultural d'Espanya sense sofrir discriminació, exposa.

Segons explica la conselleria que lidera Raül Romeva, la llei permetrà al Govern dur a terme l'1-O i contempla “un nombre de mecanismes comuns internacionalment comparables” com la creació d'una autoritat electoral, de comitès en els col·legis de votació i de càrrecs responsables del referèndum.

Així mateix, explica que l'aprovació de la normativa, que han signat 67 diputats del Parlament, està prevista per a principis de setembre, quan es reprengui l'activitat parlamentària.

Etiquetas
stats