Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El ataque limitado de Israel a Irán rebaja el temor a una guerra total en Oriente Medio
El voto en Euskadi, municipio a municipio, desde 1980
Opinión - Vivir sobre un polvorín. Por Rosa María Artal

El Govern central impugnarà el 9-N per “protegir la democràcia i els drets dels catalans”

La vicepresidenta Sáenz de Santamaría en la compareixença posterior al Consell de Ministres

Arturo Puente

Barcelona —

El Govern de Rajoy està disposat a portar fins al final la batalla legal contra el 9-N. El Consell de Ministres ha aprovat aquest divendres impugnar davant el Constitucional el procés participatiu que prepara el Govern català com a pla B de la consulta sobiranista del 9 de novembre, després que el Consell d'Estat emetés un informe en el qual avala la impugnació per unanimitat. La vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría ha assegurat que el recurs té com a objecte “protegir la democràcia i els drets dels catalans”, a més dels funcionaris als quals, segons entén, “la Generalitat no ofereix cobertura legal”.

El Consell d'Estat va detectar els mateixos aspectes de inconstitucionalitat en el nou pla per al 9-N que en l'anterior, encara que amb major gravetat en aquesta ocasió ja que el nou procés “no té garanties constitucionals”, segons l'informe elaborat pel màxim òrgan consultiu de l'Estat. El Govern central es basarà en aquest document per tractar de paralitzar el 'nou 9-N', un procediment que segons Sáenz de Santamaría “no té cabuda” en l'ordenament constitucional espanyol.

Malgrat l'extens al·legat desgranant les raons jurídiques de la impugnació al procés participatiu, la número dos no ha detallat les competències i accions jurídiques que pensa recórrer l'Executiu. Sáenz de Santamaría ha assenyalat que si bé no hi ha un decret concret de convocatòria, sí que hi ha accions encaminades a realitzar la consulta, de manera que l'objecte d'impugnació seria “qualsevol actuació que es pretengui dur a terme en favor del 9-N”.

L'Alt Tribunal decidirà dimarts en una reunió ordinària si admet a tràmit el nou recurs, el que aturaria automàticament tots els preparatius de l'administració catalana per al 9-N. El Govern de Mas va assegurar després de conèixer l'informe del Consell d'Estat que seguiria endavant amb els seus plans com a mínim fins que el Constitucional no adoptés noves decisions, moment en què, segons va deixar anar el conseller Homs, podria convocar al Pacte Nacional pel Dret a Decidir.

Etiquetas
stats