Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

ICV-EUiA i la CUP tanquen el debat amb una esmena a la totalitat de la política social de Mas

Herrera (ICV) ha reclamat un país "lliure, just i net de corrupció"

Arturo Puente

Barcelona —

L'oposició social ha brillat per la seva absència aquest dimarts en el debat de política general del Parlament de Catalunya. Els discursos d'ERC, PSC, PP i Ciutadans han girat al voltant de la crisi econòmica, el procés sobiranista i, en el cas dels tres últims, de la corrupció. No ha estat fins a la tarda quan el discurs social han començat a prendre volada amb les compareixences de Joan Herrera, d'ICV-EUiA i David Fernàndez, de la CUP.

Herrera ha estat protagonista d'un cara a cara contundent amb el president Mas. El líder ecosocialista ha retret les retallades en serveis públics i el sistema impositiu que beneficia els qui més tenen, i ha assegurat que el discurs econòmic de CiU és igual que el del PP. Mas, per la seva banda, li ha contestat recordant les baixades d'impostos del tripartit i adduint que les retallades són imprescindibles. “Mentre que vostè vol presentar-se com a salvador, les dades i la realitat diuen que les seves polítiques són una veritable amenaça per a l'Estat de Benestar”, ha tancat la polèmica Herrera, després de demanar un pla de rescat social.

Des d'ICV-EUiA han defensat fer la consulta perquè és “insubstituïble” i perquè “no hi ha res que tingui més legitimitat democràtica”. Herrera ha tornat a posar en valor la unitat d'actuació entre els partits que van aprovar la consulta, als quals ha demanat “responsabilitat per no cremar-la”. A més, ha convidat a pensar quin ha de ser l'“instrument de la desobediència” i com fer que la consulta tingui “tota la fortalesa democràtica”.

La CUP defensa fer la consulta “sí o sí”

El diputat de la CUP David Fernàndez ha esmenat la majoria de punts citats per Mas en el seu discurs de dilluns. “Importem... crueltat de Bangla Desh. El BCN World és la icona de la febre inmobiliaria. Tenim Apple a plaça Catalunya, però cotitza a Irlanda”, ha assegurat Fernàndez, que ha defensat que no cal un canvi de tendència, sinó un canvi de rumb perquè estem “en la pitjor crisi social, econòmica i política des de la dictadura, que s'ha convertit en una autèntica crisi de règim”.

La intervenció de la CUP en matèria social ha acabat amb una sonora crítica a la corrupció i el frau. “El major defraudador del regne és Emilio Botín, 2.000 milions en paradisos fiscals, i després tot són homenatges”, s'ha queixat Fernàndez.

El també diputat de la CUP, Quim Arrufat, ha marcat la posició de l'esquerra independentista sobre la consulta. “S'ha de fer, sí o sí”, ha marcat contundent. “En cas contrari, aquesta legislatura seria el major frau democràtic de la història, com ja vam avisar quan vam donar un sí crític”. Arrufat ha recordat la seva advertència que l'Estat seria “un mur”. “No hi ha sortida britànica per als catalans, quan s'esgotin totes les vies legals només ens queden les vies de fet, treure les urnes el 9 de novembre”, ha aclarit Arrufat.

Etiquetas
stats