Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La izquierda presiona para que Pedro Sánchez no dimita
Illa ganaría con holgura y el independentismo perdería la mayoría absoluta
Opinión - Sánchez no puede más, nosotros tampoco. Por Pedro Almodóvar

ICV es reivindica com a garantia d'un procés constituent català

Camats reivindica la vigència d'ICV i avisa que no hi ha procés constituent sense ells

Arturo Puente

Barcelona —

Un procés constituent que acabi donant com a resultat un estat català lliure i sobirà, però no independent. Aquest és l'objectiu proposat per ICV per a la ratificació de les seves bases en la Convenció Nacional que la formació ecosocialista celebra entre aquest divendres i dissabte a Sabadell. Un camí que pretén aclarir els dubtes sobre el seu paper en el terreny nacional i que perfila a Iniciativa com a garant d'una ruptura del model polític, social i territorial. “No hi ha canvi que no passi per el nostre paper i impuls”, va assegurar durant la intervenció d'obertura Dolors Camats, colíder d'ICV.

El document que la formació proposa als prop dels seus 900 delegats i que, amb tota probabilitat, s'aprovarà aquest dissabte, proposa un estat català amb la seva pròpia Constitució i amb una relació “d'igual a igual” amb Espanya. Iniciativa entén que el model autonòmic “està acabat” i que l'única manera que Catalunya es consolidi com a subjecte polític sobirà és emprendre un procés constituent català en paral·lel a l'espanyol. A més deixa oberta per primera vegada la porta a una possible independència catalana si així ho desitja la majoria, tot i que el model territorial que dibuixa és més proper al confederal.

La Convenció Nacional es produeix en un moment en què el partit liderat per Joan Herrera i Dolors Camats perd posicions davant l'empenta de Podem, una formació que segons els sondejos entra amb força a Catalunya i, en concret, en una part important de l'electorat tradicional dels hereus del PSUC. En aquest context, el pla traçat per la direcció passa per articular un pol d'esquerres capaç de “disputar l'hegemonia” de cara a les pròximes eleccions autonòmiques del 27 de setembre, una crida que s'ha fet realitat en el pla municipal amb els processos de confluència de Barcelona En Comú a la capital i altres en altres ciutats, però que Podem rebutja en la dimensió autonòmica.

Sobirania compartida, però d'igual a igual amb Espanya

Iniciativa dóna per fracassat el sistema autonòmic. Assegura que “la interpretació i aplicació de la Constitució ha anat limitant un desenvolupament federalitzant i asimètric” de l'Estat, situació que ha donat lloc a una “ruptura del pacte constitucional entre Catalunya i Espanya”. Per tant, s'ha d'establir un “pacte de sobiranies” mitjançant la qual Catalunya surti del règim comú i pugui cedir sobirania a l'Estat espanyol o Europa en la mesura que la seva ciutadania lliurement ho desitgi, proposa el text presentat.

Aquesta proposta cristal·litza en el finançament, capítol en què els ecosocialistes proposen un “concert econòmic i solidari”, mitjançant el qual Catalunya recaptaria tots els seus impostos, dels quals té plena capacitat normativa. “De la recaptació a Catalunya s'han de deduir les aportacions a l'Estat en concepte de les despeses de les competències compartides i les aportacions als mecanismes de cooperació i solidaritat que s'acordin”, asseguren, un model que té reflexos de les quotes forals basc-navarresos .

La Constitució catalana que Iniciativa imagina dota de competències exclusives en tots els àmbits, “llevat d'aquells que per raons d'eficiència i solidaritat decideixi exercir de manera compartida o en col·laboració amb l'Estat espanyol i per evitar el dúmping fiscal o laboral”, i proposen que la Constitució espanyola reconegui Catalunya com a nació i que prevegi els mecanismes democràtics per a la secessió.

Una nova economia per a un nou estat

La proposta que les bases d'ICV han de debatre en la Convenció també proposa una nova carta de drets en el nou Estat, basada en la Declaració Universal de Drets Humans Emergents. Drets que “s'han de fer realment efectius” mitjançant un “model públic i comú de benestar per viure amb dignitat”, acabant amb l'austeritat i les retallades.

El document “Un país just, net i lliure” contempla una transformació econòmica que garanteixi la plena ocupació i la dignificació d'activitats no remunerades com les cures que, asseguren, “han de ser plenament compartits entre homes i dones”. Introdueixen la idea d'un pla de rescat social, contemplant cinc eixos: Renda de Garantia Ciutadana, pla contra l'atur i recuperació salarial, programa de seguretat alimentària, garantia d'accés universal als subministraments bàsics i, finalment, prohibició dels desnonaments.

Iniciativa assegura que calen crear alternatives al capitalisme a través de l'economia verda del Green New Deal, un règim de repartiment del treball mitjançant el qual introdueixen la idea de limitar les jornades laborals a les 35 hores setmanals i eines financeres com la banca pública, “alhora que s'impulsa la banca ètica i cooperativa”.

Etiquetas
stats