Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Israel se prepara para una ofensiva en Rafah mientras el mundo mira a Irán
EH Bildu, una coalición que crece más allá de Sortu y del pasado de ETA
Opinión - Pedir perdón y que resulte sincero. Por Esther Palomera

Iceta clausura el congrés del PSC bastint ponts cap al PSOE sense renunciar al seu objectiu federal

Nuría Marín amb Iceta en la darrera jornada del congrés del PSC

Tomeu Ferrer

El congrés del PSC s'ha tancat oficialitzant el pacte entre els dos sectors que s'han configurat al partit. D'una banda el que representa Miquel Iceta, i de l'altra el que lidera l'alcaldessa de Sant Coloma de Gramenet Núria Parlon.

Un pacte de matinada ha dut la pau al congrés. El resultat de l'acord és mantenir com a president Ángel Ros, alcalde de Lleida. La segona persona en la línia de comandament del partit és Núria Marín, alcaldessa de l'Hospitalet de Llobregat, la segona ciutat de Catalunya. La baralla va girar entorn de la figura del secretari d'organització. Per una banda el sector Parlon defensava Assumpta Escarp, que ja ocupava el càrrec, mentre que finalment el lloc ha quedat en mans de Salvador Illa, exalcalde de La Roca del Vallès. Núria Parlon ha obtingut a canvi l'àrea de polítiques municipals.

D'acord amb el que s'ha decidit en el congrés, el PSC s'organitzarà en quatre àrees. La primera d'aquestes àrees serà la d'Organització que estarà liderada per Illa. La segona és la de polítiques municipals. La tercera és la de polítiques institucionals, que liderarà la parlamentària Eva Granados i la quarta l'encapçalarà l'alcaldessa de Sant Boi, Lluïsa Moret, i se centrarà en les polítiques d'Igualtat.

La nova executiva, formada per 49 membres ha estat escollida pel 88% dels delegats i delegades al congrés.

El discurs final del primer secretari del PSC ha girat entorn d'aspectes ja esmentats. Un és l'ampliació de les fronteres del partit. Un altre és la crida a la incorporació al PSC de les persones progressistes, catalanistes i no independentistes. En aquest sentit, i aprofitant que entre els convidats hi havia dirigents del PSOE, Iceta ha defensat la necessitat de la reforma federal de la constitució espanyola. Al mateix temps ha destacat que cal que Catalunya sigui reconeguda com a nació i en això “no cal veure risc ni per a la unitat d'Espanya ni per la fraternitat entre espanyols”.

El líder socialista ha defensat també la necessitat de mantenir ponts amb la resta de l'Estat espanyol. En aquest sentit ha reivindicat la presència del PSC en els òrgans del PSOE.

“Em sento espanyol i no em fa por dir-ho, sobretot si em volen”, ha ironitzat Iceta després de les tensions de les últimes setmanes entre el PSC i el PSOE per la diferència de vot davant la investidura de Mariano Rajoy.

Al pati de butaques ha destacat la presència de diversos convidats: la líder dels socialistes a Euskadi Idoia Mendia (PSE); el diputat al Congrés Odón Elorza (PSE); el secretari autonòmic del PSOE de Castella i Lleó, Luis Tudanca; l'exportaveu del PSOE al Senat Óscar López i el secretari general d'UGT, Josep Maria Álvarez. També hi havia representació de gairebé tots els partits polítics catalans.

Etiquetas
stats