eldiario.es

Síguenos:

Boletines

Boletines

Menú

CATALUNYA

Junqueras accepta l'auditoria ciutadana del deute que reclama la CUP però en rebutja l'impagament

El vicepresident considera que l'anunci d'un impagament faria "desaparèixer" els creditors, cosa que Catalunya no es pot permetre per estar en dèficit

La CUP defensa la necessitat d'estudiar l'impacte "social, ambiental i de gènere" del deute i de determinar-ne l'origen

- PUBLICIDAD -
La CUP plantea en el Parlament reprobar al fiscal de la Audiencia Nacional

Grups de la CUP i el PP al Parlament de Catalunya

El vicepresident i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, ha acostat postures amb la CUP aquest dijous respecte un dels assumptes que més preocupen els anticapitalistes: el deute de la Generalitat. Junqueras, que preveu presentar el seu projecte pressupostari aquest mes, s'ha mostrat favorable a una auditoria ciutadana del deute després d'una interpel·lació parlamentària de la CUP, que portarà l'assumpte al proper ple en forma de moció. Junqueras s'ha mostrat favorable a fer "totes les auditories, del tipus que siguin", però s'ha tancat en banda a un possible impagament.

La diputada de la CUP, Eulàlia Reguant, ha realitzat la interpel·lació sobre el deute de la Generalitat defensant la necessitat que en sigui estudiat el seu impacte "social, ambiental i de gènere" mitjançant un procés d'auditoria "ciutadana i popular". Segons el grup, l'auditoria no pot ser realitzada per una consultora externa, ja que aquesta es centraria en els aspectes tècnics quan l'important, en la seva opinió, són els motius de la contracció del deute. Els anticapitalistes assenyalen grans obres i privatitzacions com la línia 9, el canal Segarra-Garrigues o les autopistes com a possibles orígens d'aquest deute.

Segons Reguant, una auditoria d'aquest tipus ha de ser el primer pas per donar veu a la ciutadania en la decisió de pagar-la o no, en el marc del procés constituent. La diputada de la CUP ha assegurat que el seu grup considera que és un deute que no s'ha de pagar perquè suposa unes "cadenes" imposades pels estats respecte a les poblacions.

El vicepresident s'ha mostrat favorable a avançar en aquesta auditoria com un mètode per "posar llum", però ha negat la possibilitat que acabi en un impagament. "Ningú que estigui endeutat i en una situació de dèficit pot anunciar un impagament", ha considerat Junqueras, ja que els creditors "desapareixerien". Malgrat això, el conseller sí que ha acceptat que els efectes del deute està sent "especialment intensos" per als catalans i ha reclamat a la CUP començar a treballar en l'auditoria ciutadana del deute que proposen.

Els anticapitalistes portaran al Parlament una moció sobre el deute previsiblement la setmana que ve, una votació que, després del manifestat per Junqueras, podria tornar a tensionar el grup de Junts pel Sí. El vicepresident econòmic està obligat a buscar l'acord dels anticapitalistes després que la repetició electoral li hagi posat un important obstacle al seu 'pla B' per tirar endavant els comptes, que passava per buscar la complicitat de CSQEP o PSC.

- PUBLICIDAD -

Comentar

Enviar comentario

Enviar Comentario

Comentarios

Ordenar por: Relevancia | Fecha